Udrea le propune contracandidaţilor semnarea unui Pact pentru Justiţie independentă

| 08 oct, 2014

Preşedinta PMP, Elena Udrea, le propune candidaţilor înscrişi în cursa prezidenţială să semneze alături de ea un pact pentru justiţie în vederea asigurării funcţionării în continuare a statului de drept.

"Astăzi putem vorbi despre o Justiţie puternică, ce nu funcţionează la comandă politică, aşa cum se întâmpla în 2004. În faţa Justiţiei răspund în mod egal toţi cetăţenii, indiferent că sunt oameni politici sau de afaceri puternici, indiferent de culoarea lor politică, relaţiile sau de banii pe care îi au. Însă acest drum al independenţei Justiţiei nu este unul ireversibil", afirmă candidata PMP la Preşedinţia României.

Udrea le cere tuturor candidaţilor înscrişi în cursa electorală să îşi asume un angajament în faţa românilor că şi din funcţia de Preşedinte al României vor lupta pentru a păstra Justiţia puternică şi independentă.

"Cer tuturor celor 14 candidaţi să semneze 'Pactul pentru o Justiţie independentă', prin care să se angajeze că nu vor desfiinţa niciodată instituţii precum DNA, DIICOT sau ANI. Că nu vor încerca niciodată să reducă atribuţiile acestor instituţii sau pe cele ale ÎCCJ şi CSM. Că se vor lupta pentru că ceea ce s-a câştigat în ultimii 10 ani să fie o valoare pe care acest popor să o aibă de acum încolo. Independenţa Justiţiei trebuie să folosească acestei ţări", afirmă Elena Udrea.

Candidata PMP motivează necesitatea asumării unui Pact pentru Justiţie independentă invocând că "rădăcinile reformei sistemului de justiţie, deşi viguroase, sunt încă expuse încercărilor de abuz, iar procesul de reformă instituţională nu este ireversibil".

"Vom reprezenta un garant al separaţiei puterilor în stat. Nu vom desfiinţa sau restructura DNA, DIICOT, ANI. Vom garanta funcţionarea corectă a DNA, DIICOT, ANI, ÎCCJ şi CSM, fără a le afecta prin modificări legislative care să le reducă atribuţiile sau competenţele pe care le au în acest moment. Vom garanta funcţionarea justiţiei în interesul exclusiv al cetăţenilor. Vom respinge orice formă de intruziune a politicului în procesul de pronunţare a sentinţelor. Vom asigura condiţiile necesare pentru consolidarea activităţii instituţiilor însărcinate cu protejarea independenţei sistemului judiciar", se arată în Pactul propus de Udrea.

Documentul propune candidaţilor la prezidenţiale respectarea hotărârilor judecătoreşti la toate nivelurile, pentru a asigura executarea adecvată a acestora.

"Nu vom susţine Legea amnistiei şi graţierii pentru persoanele care au comis acte de corupţie sau violente. Nu vom face graţieri individuale ale unor persoane condamnate pentru acte de corupţie.Vom garanta că numirile în funcţiile de decizie din sistemul de Justiţie să aibă la bază criterii clare de profesionalism, independenţă politică şi transparenţă. Vom garanta aplicabilitatea, fără excepţie, a actelor legislative privind incompatibilitatea, conflictele de interese şi averile nejustificate", se menţionează în document.

De asemenea, ea le cere contracandidaţilor să militeze pentru eradicarea actelor de corupţie şi pentru pedepsirea acestora, indiferent de funcţia şi influenţa persoanelor implicate.

"Vom asigura consistenţa şi transparenţa procesului juridic prin încurajarea reformelor şi dezvoltarea unei abordări cuprinzătoare care să accelereze unificarea practicilor. Nu vom accepta aplicarea de măsuri disciplinare sau exercitarea de presiuni asupra judecătorilor care iau decizii contrare majorităţii din completul de judecată", precizează textul Pactului pentru justiţie independentă propus de Elena Udrea tuturor candidaţilor la prezidenţiale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
10 oct, 2014
Anca
JUSTITIA INDEPENDENTA!
ELENA UDREA ESTE SINGURA CARE VREA CA NICIUN PRESEDINTE SA NU SE BAGE IN TREBURILE JUSTITIEI SI SA FIE INDEPENDENTA. ESTE CEA MAI DESTEAPTA PROPUNERE INTRUCAT ORIUNDE PE PAMANT TREBUIE SA EXISTE JUSTITIE INDEPENDENTA! NIMIC NU ESTE MAI PRESUS DECAT LEGEA SI ADEVARUL.
10 oct, 2014
Mirela Ungureanu
ELENA UDREA
Elena Udrea semneaza pactul pentru o justitie independenta, ceea ce inseamna ca dupa alegererile prezidentiale sa nu se modifice atributiile principalelor institutii ale Justitiei. Este de apreciat faptul ca aceasta isi doreste ca toate institutile sa se lupte pentru ceea ce s-a câştigat în ultimii 10 ani.Sunt mandra ca cel putin un candidat are puterea de a semna acest pact, atat de important pentru Romania. In timp ce domnul Ponta vrea sa ingroape tot ce merge in Romania si mentionez aici "Lukoil" punand propriile interese in fata intereselor tarii si a cetatenilor, Udrea ne demonstreaza ca are un interes desavarsit pentru binele romanilor si pentru binele aceste tari. In timp ce domnul Ponta face plangeri la Lukoil (asta insemnand sa ramana mii de oameni de locuri de munca si fara salarii), doamna Udrea a ajutat 1284 de IMM uri cu fonduri Regio, generand astfel peste 17 000 de locuri de munca. Si acum intrebarea este: Pe cine alegem sa ne fie Presedinte?

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ