Poziția PNL față de Justiție - dacă ne vizează pe noi, ne doare la bască

| 03 oct, 2014

Mircea Diaconu a fost îndemnat să renunţe la candidatură pentru că ar fi fost posibil să piardă procesul cu ANI și să fie invalidat ulterior. Același risc îl înfruntă în prezent, fără grețuri, Klaus Iohannis.

Încet dar sigur, vicepreşedintele PNL Ludovic Orban o înlocuiește pe purtătoarea de cuvânt a partidului, Alina Gorghiu. Coincidență sau nu, după simpatia exprimată de aceasta în cazul Corinei Crețu, vocalistul Ludovic Orban comunică mai nou din ce în ce mai des poziția oficială a partidului. Într-o conferinţă de presă susţinută la Târgovişte, Orban explică urbi et orbi că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (care a admis recursul ANI) nu reprezintă pierderea acestui proces de către Iohannis. De iure, e drept, nimeni nu a pierdut nimic... încă. De facto, Iohannis, ca și întregul PNL, au pierdut orice pretinsă moralitate principială în acest caz.

Citeşte şi: Zi DECISIVĂ pentru Klaus Iohannis. ÎCCJ dezbate dosarul în care este declarat incompatibil de ANI

"Iohannis n-a pierdut niciun fel de proces, aşa cum au scris unii, în mod evident mai rău intenţionaţi, în special din media centrală. Iohannis este compatibil, ne dorim ca termenul de judecată să fie cât mai rapid pentru ca adversarii politici să nu mai folosească această temă falsă în campania electorală pentru a induce incertitudine, îndoială cu privire la candidatura domnului Iohannis”, a afirmat Ludovic Orban. Așa este, dar moral ar fi fost să se retragă din campanie, așa cum toți liderii PNL i-au cerut și lui Mircea Diaconu, căruia într-o situația de acest gen i s-a solicitat să se retragă din cursa europarlamentară de pe o poziție eligibilă a PNL. Realitatea tristă de atunci, e valabilă și atunci: nu de implicațiile juridice este preocupată protipendada liberală, ci de calcule conjuncturale. Diaconu trebuia să plece pentru că ar fi fost posibil să piardă procesul cu ANI și să fie invalidat ulterior. Același risc îl înfruntă în prezent, fără grețuri, Iohannis. După cum se vede, Orban se jură că nu-i bai. Mircea Diaconu trebuia să plece pentru că Hellvig era preferatul președintelui liberal și era pe listă în spatele celebrului actor, dar pe o poziție noneligibilă. De ce ar trebui să renunțe, deci, Klaus Iohannis aflat azi exact în aceeași dificultate ca și Mircea Diaconu la vremea respectivă? Că doar nu-l presează nimeni și nimic, domnul Hellvig nu s-a gândit să candideze și pentru Cotroceni...

Citeşte şi: Mircea Diaconu şi-ar putea pierde mandatul de europarlamentar

Ce va fi, însă, într-un scenariu mai puțin optimist decât ar vrea Ludovic Orban să admită? Dacă se judecă înainte de alegeri și decizia e nefavorabilă, Iohannis se poate urca imediat în limuzina sa, cu destinația Sibiu. Nici măcar nu va mai fi votat, căci electoratului nu-i place să-și arunce voturile la gunoi cu bună știință. Dacă se judecă după alegerile pe care să presupunem că le-ar câștiga Iohannis, iar decizia instanței ar fi nefavorabilă, ”președintelui” nu i s-ar valida mandatul. Alegerile vor trebui repetate. Ambele cazuri de mai sus reprezintă după toate probabilitățile un cataclism total pentru PNL. O rază de lumină ar exista totuși, pentru Ludovic Orban, chemat să preia de urgență conducerea partidului rămas pentru a doua oară, în timp record, fără președinte. Ipoteza este plauzibilă și ar fi totodată o explicație pentru galeria pe care i-o face Orban lui Iohannis, în pofida pericolului iminent.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ