Alegeri prezidenţiale. Fiecare în lumea lui

| 03 noi, 2014

Mai jos, câteva lucruri despre rezultatele turului I de scrutin, după ce s-au mai aşezat apele şi avem şi cifre oficiale, nu numai exit poll-uri.

  • Votul din diaspora. Potrivit BEC, la secţiile din străinătate au votat peste 160.000 de români, dintre care aproape jumătate cu Klaus Iohannis. Într-adevăr, au votat mai puţini decât şi-ar fi dorit. Problema este că pe Iohannis îl despart acum un milion de voturi de Victor Ponta, nu câteva zeci de mii. Din păcate, românii din diaspora rămân cu batjocura încasată. E de văzut dacă asta îi va îndârji sau îi va descuraja pentru turul II.
  • Votul de pe net vs votul din urnă. Dacă ai urmărit campania de pe Facebook a Monicăi Macovei, e uşor să te laşi dus de entuziasmul like-urilor pe caricaturi şi să le transformi în voturi exprimate. Fie şi-aşa, Monica Macovei a luat de aproape patru ori mai multe voturi decât are like-uri pe Facebook. Ceea ce reprezintă aproape 4,5% din totalul voturilor din urne. Adică de două ori mai puţin decât se estima pe unele exit poll-uri făcute pe parcursul zilei de ieri. Cam asta e diferenţa între cum ne vedem noi în oglinda internetului şi cum arătăm în realitate. Vorba lui Caragiale, "simţim enorm şi vedem monstruos".
  • Exit poll-urile comandate de RomâniaTV şi Antena 3 au fost cele mai precise. Bineînţeles, s-au găsit voci să spună că rezultatele au fost coafate ca să fie Ponta mulţumit şi altele. Corect, e uşor să "aranjezi" cum vrei tu rezultatele unui sondaj pe care tot tu îl faci. Dar când te confirmă rezultatele oficiale de la BEC, ce mai e de zis? Că şi BEC-ul le coafează? Vezi punctul de mai sus, cu aşteptările din mintea noastră şi "realitatea din teren".
  • Elena Udrea, care e mai prezentă în presă decât Bianca Drăguşanu, a luat mai puţin decât Călin Popescu Tăriceanu, despre care ultima dată s-a auzit prin 2008, când mărea pensii şi salarii din postura de prim-ministru. Bineînţeles, ea prezintă rezultatul ca pe o victorie, dar ştim cu toţii că tupeul este ambrozia politicienilor, iar blonda se hrăneşte consistent. I se cere demisia, dar e ca şi cum aş cere eu să existe Moş Crăciun.
  • Klaus Iohannis afişează în continuare un optimism "contagios", rânjind ca Arnold Schwarzenegger în Terminator. Nu ştii dacă să-l crezi sau să fugi, de frică să nu ţi se întâmple ceva rău. Adevărul e că noi nu-l înţelegem pe omul ăsta, iar pentru adversarii lui politici e uşor să-l tranforme într-un căpcăun care o să ne mănânce copiii. Cred că în cazul lui nu confesiunea religioasă e principala problemă, ci structura, mentalitatea, faptul că nu e ca noi, că nu-l citim uşor, că nu se potriveşte în şabloanele în care trăim noi. E omeneşte până la urmă, ne temem de necunoscut. Să joace pentru următoarele două săptămâni rolul de român sadea nu cred că poate fi în avantajul lui. Asta e, au arătat sondajele Alianţei Creştin Liberale că un neamţ e mai potrivit decât un român, să meargă până la capăt cu el. Nu mai e mult sau de-abia începe, cine ştie.
  • În fine, Victor Ponta a făcut ce a trebuit să facă în campanie şi conduce cu 10 procente înaintea turului II. A mers pe şantiere şi ogoare, şi-a atacat principalul rival, direct sau prin intermediari, s-a ferit de confruntări păguboase cu inamici difuzi, iar după anunţarea rezultatelor a fost primul care a sărit la bătaie: l-a provocat pe adversar - acum identificabil cu nume şi prenume - la patru confruntări televizate. A sosit momentul să-şi demonstreze calităţile individuale, că până acum a mers cu echipa. Aşa o să primească şi poporul porţia de meci, pâine, circ, cum vreţi să-i spuneţi.
  • E campanie şi miza e prea mare, cei care intră trebuie să aibă determinarea să câştige. Că asta presupune uneori să-ţi calci adversarul pe cap, cum plastic se exprima Viorel Hrebenciuc, asta e: îl calci pe cap. În democraţii mult mai avansate decât a noastră se întâmplă acelaşi lucru. La fiecare tur de alegeri scriem şi citim că "aceasta este cea mai joasă şi mai mizerabilă campanie de până acum", fără să vrem să pricepem că toate sunt la fel şi doar unele mijloace se mai rafinează cu timpul. De multe ori, noi, ziariştii, suntem la fel de rupţi de realitate ca politicienii. Trăim în lumea noastră supăraţi pe lumea lor.
  • Citeşte şi: TVR îi provoacă pe Iohannis și Ponta la o confruntare directă. Cine ar putea modera dezbaterea

    loading...

    Ştirile orei

    ECONOMICA.NET

    DAILYBUSINESS.RO

    STIRIDESPORT.RO

    ROMANIATV.NET

    2 Comentarii
    Adauga un comentariu nou
    COMENTARIU NOU
    Login
    Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
    20 iul, 08:45
    unloazy
    levitra 10mg effects
    10mg generique acheter levitra en Whether you want to study more effectively, boost your libido, or enhance your strength, you ll find that 99 SARMS has something to suit your needs
    23 dec, 11:59
    edudgeLix
    stromectol for head lice
    stromectol price This powerful aura was the dean of The women Academy

    ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ