Alin Cocoş, fiul lui Dorin Cocoş, a fost reţinut de DNA

| 30 ian, 08:30

Procurorii DNA l-au reținut pe Alin Cocoș, fiul omului de afaceri Dorin Cocoș, pentru dare de mită și trafic de influență și vor cere ÎCCJ arestarea preventivă a fostului șef DIICOT Alina Bica și în cel de-al doilea dosar disjuns din cel în care aceasta a fost trimisă în judecată.

În acest dosar au fost reținuți și Adriean Videanu, fost ministru al Economiei, pentru complicitate la abuz în serviciu, și Ionuț Mihăilescu, pentru complicitate la luare de mită, toți patru urmând să fie prezentați vineri la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, notează Agerpres.

În cazul fostului șef DIICOT s-au reținut luare de mită (2 infracțiuni), abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 infracțiuni), favorizarea făptuitorului.

Citeşte şi: Fiul lui Dorin Cocoş, Alin Cocoş, audiat la DNA


DNA arată, într-un comunicat postat vineri pe site-ul instituției, că, în 15 martie 2011, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP, din care a făcut parte, printre alții, și Alina Bica, a aprobat cu încălcarea prevederilor legale raportul de evaluare a dosarului 22714/FFCC, prin care valoarea unui teren în suprafață de 130.535 mp (peste 13 hectare) a fost stabilită la suma de peste 377 milioane lei.

"Având în vedere că raportul de evaluare, în sine, nu rezolva problema despăgubirii dacă nu era validat de comisie, beneficiarul drepturilor litigioase, motivat și de valoarea uriașă a sumei pe care urma să o primească, a acceptat solicitarea lui Alin Cocoș de a cesiona 25% din drepturile de despăgubire la 3 persoane, indicate de acesta, în schimbul susținerii cauzei sale la Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor. În acest demers, s-a implicat și Ionuț Mihăilescu, un apropiat al lui Alin Cocoș, care a intermediat relația cu Bica, pentru rezolvarea favorabilă a dosarului de despăgubire", se spune în comunicat.

DNA precizează că, urmare a influenței exercitate de Cocoș și Mihăilescu asupra Alinei Bica, la 15 martie 2011 Comisia a validat în favoarea beneficiarului suma de peste 377 milioane lei.

"În schimbul influenței realizate, Alina Bica a primit o cotă parte, egală cu a lui Mihăilescu, dintr-un teren situat în localitatea Snagov, județul Ilfov, în suprafață de 4.425 metri pătrați, ce aparținea unei rude de-a lui Alin Cocoș. Transmiterea dreptului de proprietate a fost realizată cu sprijinul inculpaților Cocoș și Mihăilescu, prin tranzacții succesive și persoane interpuse", susțin procurorii.

Pe de altă parte, sursa citată arată că, la 24 septembrie 2013, într-un dosar instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus luarea măsurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru și asupra a 80 de acțiuni, deținute la o firmă de Adriean Videanu.

"La 25 februarie 2014, printr-o ordonanță, Alina Bica, în calitate de șef DIICOT, a dispus cu încălcarea prevederilor legale de competență admiterea solicitării inculpatului Videanu și a ridicat sechestrul asigurator. Astfel, a facilitat lui Videanu reintroducerea în circuitul economic a celor 80 de acțiuni, creând posibilitatea înstrăinării lor către persoane interpuse și sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a și întâmplat", au reținut anchetatorii.

În acel dosar, Videanu este cercetat alături de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane USD și punerea în pericol a sistemului energetic național pe segmentul gazelor naturale.

DNA mai susține că în 2013 Alina Bica, după preluarea funcției de șef al DIICOT, în urmărirea intereselor unui inculpat de a nu fi condamnat la o pedeapsă cu executare a dispus măsuri abuzive care să direcționeze concluziile și poziția judiciară a DIICOT în fața instanței de judecată în cauza respectivă, de o manieră în care acesta să nu fie pasibil de o pedeapsă cu executare în regim de detenție.

"Pentru sprijinul acordat în scopul arătat, Bica, pe lângă unele beneficii financiare, i-a solicitat persoanei respective să-l angajeze pe Ionuț Mihăilescu (fostul său consilier) la una dintre firmele sale. Acestuia din urma i s-a acordat, de către inculpatul interesat de demersurile inculpatei Bica, beneficiul unui card bancar în care îi erau virate diferite sume de bani", se mai spune în comunicat.

Secția pentru procurori a CSM a încuviințat joi luarea măsurii arestării preventive față de Alina Bica.

În cauza se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ