Ambasada Marii Britanii despre propunerea de modificare a Codului penal

| 06 mai, 14:45

Ambasada Marii Britanii la Bucureşti urmăreşte îndeaproape modificările la codurile penale şi afirmă că Parlamentul trebuie să sprijine instituţiile sistemului judiciar şi statul de drept.

"Urmărim îndeaproape şi am luat notă de preocupările semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de procedură penală şi a Codului penal", au scris reprezentanţii ambasadei pe Facebook.

Potrivit postării, reprezentanţii ambasadei spun că, "aşa cum recomandă raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, Parlamentul trebuie să sprijine instituţiile sistemului judiciar şi statul de drept".

Citeşte şi: DNA reacţionează la propunerea de modificare a Codului Penal: Vizează un standard imposibil de atins

Senatorii din Comisia juridică au întocmit, marţi, un raport de admitere cu amendamente a unui proiect al Guvernului de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, unul dintre amendamentele acceptate vizând, la dispunerea măsurilor preventive, înlocuirea termenului de "suspiciunea rezonabilă" cu sintagma "dacă din probe rezultă indicii temeinice", revenindu-se astfel la vechea formă a Codului de procedură penală.

Respectivul amendament, aprobat marţi de Comisia juridică, aparţine senatorilor Ioan Chelaru, Ovidiu Donţu şi Cristiana Anghel şi prevede modificarea articolului 202 din Codul de procedură penală în sensul că "măsurile preventive pot fi dispuse dacă din probe rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni".

În plus, mai mulţi deputaţi PSD au depus la Senat un proiect de lege de modificare a Codului de procedură penală, potrivit căruia măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal.

"Măsurile preventive pot fi dispuse dacă există probe concrete din care rezultă dincolo de orice îndoială că o persoană a săvârşit o infracţiune şi dacă sunt necesare în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal, al împiedicării sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmărirea penală sau de la judecată, ori al prevenirii săvârşirii unei alte infracţiuni", se arată în proiectul, semnat, printre alţii, de deputaţii PSD Marian Ghiveciu, Marius Manolache, Ciprian Nica şi de deputatul minorităţilor naţionale Nicolae Păun.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ