Un senator vrea schimbarea Codului Penal: Guvernul să stabilească ce bunuri pot fi oferite alegătorilor

| 18 apr, 12:08

Senatorul independent Andrei Volosevici a initiat un proiect legislativ, aflat in dezbatere la Senat din 16 aprilie, pentru modificarea Codului Penal astfel incat Guvernul sa stabileasca, prin hotarare, care sunt bunurle ce pot fi oferite alegatorilor si valorile maxime ale acestora, fara sa fie considerat infractiune si pedepsit cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Vezi aici proiectul legislativ

Vezi aici expunerea de motive

In expunerea de motive, Volosevici scrie ca propunerea vine in sprijinul intaririi prevederilor din Codul Penal cu privire la coruperea alegatorilor. Potrivit acestuia, in prezent, art 386 din Legea 286/2009 prevede ca "oferirea sau darea de bani, de bunuri ori alte folosea in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi", iar in categoria bunurilor "nu intra bunurile cu valoare simbolica, inscriptionate cu insemnele unei formatiuni politice.

"Nu mai este insa precizata natura bunurilor care ar putea fi oferite unui alegator, se lasa la libera apreciere cat ar fi amintita valoare simbolica si nu se are in vedere faptul ca unei persoane cu drept de vot ii pot fi oferite mai multe bunuri, diferite sau chiar de acelasi fel, a caror valoare insumata poate deveni considerabila".

Volosevici doreste astfel ca Guvernul sa stabileasca care sunt bunurile si ce valori unitare si insumate maxime pot avea, si nu diferite legi speciale, pentru a se "asigura caracterul unitar".

Andrei Volosevici, de profesie avocat, este la primul mandat de senator, dupa ce a fost primar al municipiului Ploiesti in perioada 2008-2012, timp in care a condus si PDL Ploiesti. Dupa alegerile locale din 2012, Andrei Volosevici s-a inscris in Partidul Miscarea Populara, al carui membru a fost pana in luna februarie a acestui an, cand a anuntat ca trece la grupul PNL din postura de independent.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ