Antena 3 a luat o amendă de 20.000 de lei pentru jigniri aduse preşedintelui Băsescu

| 27 mai, 2014

Membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) au amendat, marţi, cu 20.000 de lei Antena 3 pentru jigniri aduse preşedintelui Traian Băsescu.

Consiliul a analizat 16 rapoarte de monitorizare ale unor emisiuni difuzate la Antena 3 în perioada februarie - aprilie în urma primirii mai multor reclamaţii de la Administraţia Prezidenţială, în care se arată că Antena 3 a adus 'acuzaţii neadevărate' la adresa preşedintelui Traian Băsescu. De asemenea, mai mulţi telespectatori au reclamat CNA că la adresa şefului statului au fost folosite 'cuvinte jignitoare'.

Potrivit raportului CNA, în emisiunea 'La ordinea zilei' din 15 aprilie, Radu Tudor, unul dintre invitaţi, a spus despre Traian Băsescu că este 'boschetar politic'.


În emisiunea 'Sinteza zilei' din 31 martie s-a spus că Administraţia Prezidenţială nu l-a invitat pe regele Mihai la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 10 ani de la aderarea României la NATO, organizate la Palatul Cotroceni, fapt infirmat de Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Băsescu. Într-o reclamaţie adresată CNA, se arată Oprea că le-a comunicat reporterilor Antena 3 că preşedintele României a trimis o invitaţie scrisă regelui Mihai.

Intervenţia lui Mircea Badea din emisiunea 'Sinteza zilei' din 23 februarie a încălcat, potrivit CNA, legislaţia audiovizualului pentru că, vorbind despre cei care ignoră problemele de sănătate ale semenilor lor, Badea a spus: 'dacă aş crede într-o astfel de divinitate, m-aş ruga zilnic, non stop m-aş ruga. Aş fi acest isihast al răzbunării şi m-aş ruga non stop ca ăştia care ignoră, cu multă ticăloşie şi putreziciune interioară, problemele de sănătate ale semenilor lor, (...) deci m-aş ruga să capete cancer'.

Lorand Turos, membru CNA, a precizat că emisiunea 'Secvenţial' difuzată la Antena 3 în 16 martie, în care se s-a discutat despre 'taberele paramilitare secuieşti', încalcă legislaţia audiovizualului. În emisiune a fost difuzat un clip electoral al partidului naţionalist radical Jobbik, precum şi imagini cu antrenamentele unor tineri care ar fi avut loc în localitatea Borzont, judeţul Harghita.

Avocatul Antena Group, Mirela Bomboe, a spus că în emisiunile de la Antena 3 moderatorii şi prezentatorii şi-au exprimat opiniile cu privire la fapte din spaţiul public. Ea susţine că expresia 'boschetar politic' exprimă 'un comportament'. 'Nu a fost un apelativ adresat unei persoane, se vorbea despre un comportament', a spus Mirela Bomboe.

Membrii CNA au considerat că emisiunile analizate de la Antena 3 încalcă articole din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit cărora 'moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă'; 'în exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii' şi 'în cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora'.

Decizia de amendare a Antenei 3 a fost luată cu opt voturi 'pentru' şi două 'împotrivă'.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ