Antonescu: Alegerile prezidenţiale, la începutul lui noiembrie

| 13 ian, 2014

Liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta,  au sustinut o conferinta de presa dupa prima sedinta din 2014 a aliantei.

Declaraţiile lui Crin Antonescu:

  • Am luat o serie de decizii foarte importanta la aceasta prima reuniune oficiala a USL, la inceputul unui an foarte important
  • Primul proiect, major, modificarea constitutiei, ramane o prioritate. Practic noi am incheiat acest proces de modificare si ramane ca observatiile, avizele, in sens generic, de la alte institutii, sa vina pe forma finala a proiectului.
  • Deja din 27 ianuarie comisia e convocata si pana la mijlocului lui marteie, cand se intalneste Comisia de la Venetia, aceasta forma va fi incheiata.
  • In ideea ca majoritatea parlamentara a USL va vota constitutia, ramane problema referendumului.
  • Am decis sa-l organizam cu alegerile europarlamentare de la sfarsitul lui martie.
  • Alte obiective sunt modificarea legii electorale, numar maxim parlamentari in Camera 300 si in care revenim la formula proportionalitatii directe, vot de liste pentru Camera Deputatilor
  • Acesta permite reprezentarea la nivel politic a tuturor fortelor semnificative, pentru a permite cea mai buna reprezentare a curentelor politice cu sustinere populara.
  • In legatura cu data alegerilor prezidentiale, decizia noastra e sa le organizam cu 45 de zile inainte de expirarea mandatului presedintelui.
  • Nu se stirbeste nicio zi din mandat, este normal sa nu lasam spre sfarsitul lui decembrie alegerile, pentru ca tranzitia de mandat sa se poata face imediat dupa expirarea mandatului si in conditii de pregatire normale.
  • Alegerile europarlamentare - am decis sa lucram la o platoforma co muna, indiferent ca vom participa pe liste separate, un program comun, pentru pozitii comune in domeniul politicilor europene, pentru sustinerea intereselor Romanie

Principalele declaratii facute de Victor Ponta:

  • Patru pachete de decizii adoptate azi, care au legatura cu anuntarea pentru 2014 a principalelor obiective politice, cu mesajul clar ca USL nu a uitat nici adversarul nostru comun, regimul Basescu, nici obligatiile fata de cei care ne-au votat.
  • Doau dintre pachete - reforma institutionala, constitutia, legea pentru alegerile parlamentare, a doua  - platforma comuna pentru europarlamentare, desi pe liste si grupuri separate, trebuie sa avem o conduita comuna
  • Inca doua pachete - prioritati parlamentare.
  • Vom pune la dispozitia publicului toate detaliile legate de afacerile imobiliare ale presedintelui.
  • Grupurile noastre sunt pregatite sa revoteze legile blocate de presedinte - legea privind cumpararea terenurilor, care include conditii extrem de importante pentru ca romanii sa aiba dreptul si sprijinul pentru a cumpara terenuri
    Legea privind energia regenerabila - care face ca facturile sa nu creasca, trebuie sa o votam.
  • Parteneriatul public privat, care priveste oportunitile de dezvoltare a infrastructurii, legea minelor, care priveste toate tipurile de exploatari, exista in parlament o initiativa pe care o sustinem in totalitate, garantarea dreptului la libera exprimare.
  • In noul Cod e un articol care este considerat ca limitand dreptul la libera exprimare, cu ministrul Justitiei, informam si CE, si CSM, pentru a nu se considera o lege care tine cu presa impotriva justitiei.
  • Am discutat despre relansarea activitatii politice in USL, in ce priveste protocolul de colaborare, speranta usor naiva de a mai opri discutiile din presa, precizam foarte clar ca candidatul la prezidentiale e dl Antonescu
  • Faptul ca la nivel parlamentar liderii nostri vor avea in mod institutional o intalnire in fiecare luni, pentru a discuta punctele aflate pe agenda Senatului si Camerei.
  • Grupurile parlamentare vor vota in comun toate proiectele, daca nu exista consens pe un proiect, la nivel politic intervenim si luam decizie.
  • Aplicarea prevederilor actuale din acordul USL, aliantele cu PDL sunt interzise prin acorduri intre noi.
  • Ne obligam ca in perioada imediat urmatoare - maine ne intalnim cu reprezentantii din Ilfov, pentru a rezolva problema - in toate judetele oamenii care au votat USL trebuie sa stie ca sunt condusi de majoritati USL.
  • Tot ceea ce in cadrul USL au reprezentat subiecte de discutii, vreau sa le solutionam de azi. Mesajul este acela ca USL s-a format ca sa schimbe regimul Basescu, sa guverneze bine tara, si pentru aceste motive trebuie sa fim uniti si trebuie sa le ducem la bun sfarsit.

Întrebări:

1. Cand ar urma sa aiba loc alegerile prezidentiale?

Ponta: La inceputul lui noiembrie, 2 sau 9 noiembrie.

Conform ultimei decizii a CCR, care a sugerat ca e necesara prezenta cat mai importanta, in mod normal organizam sambata si duminica alegerile europarlamentare

2. Mai e nevoie de referendumul anuntat de Basescu?

Ponta: Sa faca ce vrea. Banuiesc ca vrea referendum ca sa isi ajute candidatii.

Antonescu: Noi nu prevedem numarul maxim de 300 de deputati ca sa ii dam satisfactie lui Basescu, ci pentru ca e o cifra potrivita si asigura intarirea functionarii si prestigiului Parlamentului. Trecem si in Constitutie acest lucru.

3. La Senat cum vor fi alegerile?

Antonescu: Vom vedea, e o chestiune de adoptare a Constitutiei, nu putem preciza acum.

Ponta: Am luat act ca toate obiectiile PDL la descentralizare au fost respinse, curtea a spus ca intrinsec e o problema, asteptam motivarea, sa vedem daca modificam constitutia sau legea.

4. Ii veti cere doamnei Firea sa revina?

Ponta: Pai nu a plecat, nu i-am arpobat demisia, avem nevoie de ea in PSD si trebuie sa ramana alaturi de noi.

I-am inteles nemultumirea si maine avem obligatia sa solutionam problema de la Ilfov, sa fie asa cum au votat oamenii, USL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ