Trece Crin Antonescu testul Constituţiei?

| 14 ian, 2014

Stadiul proiectului de revizuire este mai degrabă neclar, mai ales din perspectiva opiniei publice. După ce Comisia de revizuire și-a încheiat activitatea, proiectul de revizuire a fost trimis către Consiliul Legislativ care la începutul lunii iulie a prezentat o serie de recomandări.

La mijlocul anului 2013, Crin Antonescu a abandonat proiectul revizurii Constituţiei. Motivul? Decizia CCR care statua că validarea referendumurilor cu prag de 30% este posibilă la minim un an de la intrarea în vigoare a prevederii. Desigur, gestul lui Crin Antonescu, preşedinte al Comisiei de revizuire, a avut o serie de implicaţii, cea mai importantă fiind aceea că întreg procesul a intrat într-un impas. La acea dată, abordarea liderului liberal a fost superficială şi chiar nechibzuită, mai ales dacă privim întreaga dinamică a temei din perspectiva noilor decizii asumate la nivelul USL.

Fiindcă şi în imposibilitatea validării referendumului pe un prag de prezenţă de 30%, iată că întreaga dezbatere a fost reactivată şi reprezintă o temă fundamentală în USL, din perspectiva modernizării României. Numai că, în loc ca proiectul de revizuire să fie dezbătut in extenso, trecut prin toate etapele specifice avizării şi finalizat, procesul va trebui reluat de la stadiul în care a fost abandonat de Crin Antonescu. Ceea ce înseamnă un calendar destul de strâns, având în vedere că anul 2014 este unul încărcat, cu două scrutinuri pentru PE şi prezidenţiale, cel puţin un referendum şi teme prioritare pe agenda Executivului ce ţin de guvernare.

Stadiul proiectului de revizuire este mai degrabă neclar, mai ales din perspectiva opiniei publice. După ce Comisia de revizuire și-a încheiat activitatea, proiectul de revizuire a fost trimis către Consiliul Legislativ care la începutul lunii iulie a prezentat o serie de recomandări. Conform procedurii, propunerea de revizuire împreună cu avizul Consiliului Legislativ trebuie să intre în dezbaterea parlamentară, iar forma finală să fie transmisă spre analiză Curţii Constituţionale.

Comisia de la Veneția, organism al UE care se ocupă de implementarea democrației prin intermediul cadrului legal, anunţase în toamnă că așteaptă până la finalul lunii septembrie varianta finală a proiectului de revizuire, așa cum autoritățile române s-au angajat încă din luna iulie. Crin Antonescu, în calitate de preşedinte al Comisiei de revizuire, a susţinut la acel moment că USL va discuta din nou calendarul modificării Legii Fundamentale, comunicându-se ulterior Comisiei de la Veneţia că a intervenit o amânare de calendar asupra procedurii. Liderul PNL a invocat întârzierile cauzate de neadoptarea noii Legi a referendumului.

Prin urmare, în lumina ultimelor angajamente asumate la nivelul USL, Crin Antonescu este nevoit să îşi asume în mod responsabil o reconsiderare a abordării pe tema modificării Constituţiei. Adică o atitudine angajată, coerentă şi credibilă, în contrast cu abordarea delăsătoare de anul trecut. Liderul liberal este principala voce a USL pe tema revizuirii Legii Fundamentale şi intră în sarcina sa regenerarea interesului pe marginea unui proiect esenţial din perspectiva modernizării României.

În altă ordine de idei, Crin Antonescu se află practic în faţa unui important test politic pe care nu are voie să-l pice. De modul în care va reuşi să se achite de misiunea revizuirii Constituţiei va depinde şi examenul de la final de an, când Crin Antonescu va fi unul dintre protagoniştii confruntării prezidenţiale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 ian, 2014
cantautor
umbla vorba ca Ponta are cinci dosare pe rol,in diferite stadii de cercetare...
de aceea a lipsit,in martea neagra?
ce parere ai ,tu ziarist umil?
lasa Constitutia,discutam de ea dupa aprobare...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ