Antonescu oferă noi dovezi de loialitate lui Băsescu

| 22 noi, 2013

Cei care se aşteptau ca declaraţiile lui Crin Antonescu să clarifice poziţionarea PNL pe tema comisiei parlamentare privind achiziţia terenului agricol de către familia Băsescu au trăit o nouă dezamăgire. În loc să puncteze clar şi fără echivoc asupra propunerii din USL pe tema înfiinţării respectivei comisii, Crin Antonescu a abordat acest subiect într-un registru ironic.

În schimb, evoluțiile de ieri pe tema comisiei de anchetă au atras atenția media aproape exclusiv prin discuțiile din cadrul USL. Deși liberalii practic au formulat un acord de principiu pentru formarea comisiei, modul în care au făcut-o creează mediatic imaginea amplificării disputelor din cadrul USL, și nu pe aceea a atingerii unui consens.

De remarcat, în acest context, abordarea surprinzătoare a liderului liberal care, deși a fost de acord în principiu cu înfiinţarea comisiei, a părut că o delegitimează din start. Mesajul său a fost acela că această comisie nu poate face nimic.

Astfel, Crin Antonescu i-a atacat – mai direct sau mai voalat – pe Victor Ponta, Daniel Constantin şi pe Ilie Sârbu. Nici vorbă despre o abordare consensuală, în concordanţă cu aşteptările din USL. Astfel, o decizia oficială a PNL cu privire la înfiinţarea comisiei de anchetă va fi luată abia săptămâna viitoare, Crin Antonescu refuzând o poziţie oficială, situaţia de care premierul Ponta s-a arătat în mod justificat dernajat. Solicitat să comenteze faptul că miercuri seară după şedinţa USL a anunţat faptul că PNL va lua o decizie joi, Ponta a precizat: "Aşa a zis (Crin Antonescu n.r.) ieri. Dar azi nu mai e valabil. Azi decid luni. E în regulă, oricând".

De asemenea, încercarea lui Crin Antonescu de a forţa preluarea conducerii viitoarei comisii de către Ilie Sârbu a lăsat impresia unei provocări, liderul liberal încercând să impună astfel condiţii social-democraţilor. "Nimeni din PNL nu va împiedica o comisie de anchetă. Propun să fie condusă de Ilie Sârbu, pentru că e un personaj politic cu greutate, e liderul grupului PSD de la Senat, pentru că măcar în legătură cu el nu s-ar îndoi nimeni, după un deceniu de luptă împotriva lui Băsescu, că ar putea să se clatine şi pentru că dacă această comisie se termină repede să nu aud cumva pe Ponta spunând că asta e o treabă a Parlamentului, că nu ştie. Să fie o treabă a Parlamentului, dar cu Ilie Sârbu în frunte. Asta e propunerea noastră”, a subliniat, ironic, preşedintele liberal.

Iar provocările lui Crin Antonescu nu s-au oprit aici. În cursul serii de ieri, într-o emisiune la Digi 24, şeful liberalilor a ţinut lecţii partenerilor social-democraţi, şi îndeosebi lui Victor Ponta, despre lupta împotriva lui Traian Băsescu. “Ce poate fi, cel puțin teoretic plauzibil, este că, mă rog, oameni din anturajul premierului, care se cred și consilieri politici și orice, să fi pus la cale o astfel de operațiune de imagine prin care domnul Ponta, pus de mulți dintre alegătorii noștri sub semnul îndoielii, din cauza acordului de coabitare, să fie reinvestit cu rangul de mareșal, de general intim al luptei împotriva lui Traian Băsescu”, a declarat liberalul.

În altă ordine de idei, Crin Antonescu pare că încearcă să creeze o perdea de fum, prin lansarea unor teme false în dezbatere, astfel încât să acopere relaţia tot mai amicală pe care o dezvoltă cu Traian Băsescu. Iar argumentul în acest sens este tocmai maniera în care evoluează dezbaterea pe temele susţinute de preşedintele PNL în delcaraţiile de ieri. După ce a lansat o solicitare privind demisia şefului statului, Crin Antonescu nu a mai reluat-o ulterior. Tema nu a mai fost potenţată, iar toate discuţiile ulterioare s-au concentrat pe ideea existenţei unor tensiuni în USL şi pe propunerile “otrăvite” formulate de liderul liberal.

Elocvent este şi faptul că, deşi Victor Ponta anunţase la începutul săptămânii detensionarea relaţiilor între Crin Antonescu şi Daniel Constantin, preşedintele PNL a supralicitat, reaprinzând conflictul. "Dacă ceva m-a deranjat cu adevărat în declaraţiile de ieri, declaraţiile neglijente ale domnului prim-ministru, a fost declaraţia că eu m-aş fi împăcat cu Daniel Constantin. Aici sunt diferenţe stilistice, cred că a spus-o cu bună credinţă, asta e şcoala de comunicare, e o şcoală de comunicare probabil eficientă, în orice caz într-o bună parte din electorat: «Domnule, la noi la fabrică totul e foarte bine, am depăşit planul, suntem nişte băieţi de treabă, totul merge bine (...) Te râde lumea. Cum să te împaci cu Daniel Constantin? Nu e cazul", a întărit Antonescu, infirmând varianta depăşirii diferendelor anterioare în relaţia PNL-PC. O abordare care, în egală măsură, mută atenţia de la schimbul de replici de la distanţă Băsescu-Antonescu către o aşa-zisă conflictualitate în interiorul USL.

Crin Antonescu nu a scăpat ocazia de a relua teza unui aşa-zis interes din zona serviciilor ca Victor Ponta să candideze la preşedinţie. Tema este în sine hilară în lipsa oricăror argumente temeinice care să o probeze. Practic, liderul PNL şi-a validat poziţia pe o serie de supoziţii şi speculaţii. Obiectivul a fost însă atins – au fost oferite presei noi ipoteze, distrăgându-se o dată în plus atenţia de la teme înfiinţării comisiei de anchetă.

În concluzie, chiar şi pentru un necunoscător într-ale politicii din România, este evident că modul de reacție a lui Crin Antonescu a mutat dezbaterea de la motivele înființării comisiei de anchetă – respectiv afacerile familiei Băsescu – la situația din USL. Deliberat sau nu, Antonescu a făcut un serviciu lui Băsescu, creând o agendă paralelă. Ca percepţie, liderul PNL pare a încerca să demonstreze, prin acțiuni indirecte, că nu dorește de fapt această comisie, că încearcă să genereze tensiuni în USL şi totodată să-l pună la adăpost pe Traian Băsescu. După ce actualul şef al statului a declarat deja în două rânduri în ultimele zile că l-ar susţine fără reţineri pe Crin Antonescu în al doilea tur al prezidenţialelor, devine evident că liberalul încearcă, discret, să nu şi-l ostilizeze pe preşedintele Băsescu.

În altă ordine de idei, şeful liberalilor se asigură că va obţine suportul actualului şef al statului, dar rămânând candidatul oficial al USL. O abordare duplicitară care va genera un acut sentiment de nemulţumire în zona electoratului anti-Băsescu şi care îl delegitimează practic pe Crin Antonescu în tentativa sa de a fi următorul preşedinte al României. Dintr-un motiv foarte simplu – românii îşi doresc un preşedinte în contrast cu cel actual, nu unul care să-i semene.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
23 noi, 2013
Dinu
Oare nu mintiti?
Nu-mi este drag kkrau dar macar nu este mincinos ca PM copy-lotu

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ