Antonescu s-a plictisit să atace PSD

| 08 noi, 2013

Crin Antonescu este probabil conştient că poziţionările sale viitoare pe temele de prim-plan vor fi hotărâtoare în ceea ce priveşte suportul pe care îl va primi în viitoarea confruntare pentru alegerile prezidenţiale. Fiindcă este de la sine înţeles că PSD nu va tolera la nesfârşit atacuri furibunde venite din partea unui partener de guvernare şi că social-democraţii aşteaptă un comportament onest şi solidar din partea lui Crin Antonescu.

În general, politica românească este rareori surprinzătoare, mai ales atunci când ne raportăm la dimensiunea conflictuală introdusă de Traian Băsescu. Recent însă am asistat la un episod surprinzător, care l-a avut drept protagonist pe cel autointitulat lider al puterii şi al opoziţiei în acelaşi timp. Este vorba, desigur, despre Crin Antonescu. Astfel, preşedintele liberal a schimbat sensul atacurilor – a renunţat să atace guvernul şi PSD, reorientându-şi criticile către Traian Băsescu.

"Poziţia preşedintelui, pentru mine, nu e de luat în considerare, pentru că nu e poziţia unui preşedinte, e poziţia unui animator de mici grupuri politice. E discursul unui lider politic al unei grupări de nişă, care încearcă să ciupească ceva puncte, după ce un buget s-a făcut. Aşa, să spui în general că bine ar fi să fie bine, să nu fie rău, ce bine ar fi să fie taxe mici, să fie toţi mulţumiţi, e uşor, nu trebuie să fii preşedinte pentru asta", l-a atacat Crin Antonescu pe şeful statului. În fapt, poziţia exprimată de Crin Antonescu este o reacţie la acuzaţiile aduse de şeful statului la adresa măsurilor economice convenite de Guvernul României şi delegaţia FMI.

În contextul inconscvenţelor lui Crin Antonescu şi al retoricii electorale asumată făţiş în ultimele luni, prin care preşedintele PNL nu a ezitat să îşi atace inclusiv partenerii de guvernare, îndreptarea tunurilor către Traian Băsescu poate fi un prim semnal al revenirii la normal. Cu condiţia ca actuala reacţie să nu fie doar o ieşire pasageră, iar Crin Antonescu să îşi asume onest rolul de personaj politic de prim-plan al guvernării. Iar asta înseamnă a-ţi susţine cu loialitate partenerii chiar şi atunci când măsurile pe care le propun nu sunt întotdeauna populare, dar juste pentru a menţine ritmul de creştere economică şi pentru a nu crea dezechilibre bugetare.

Dacă şi-a revenit Antonescu sau dacă atacul la Băsescu nu a fost decât un episod izolat vom vedea în perioada următoare. Mai cu seama, primul test pe care preşedintele liberal îl va avea de trecut va fi cel al bugetului. În culise se vorbeşte deja despre nemulţumiri ale miniştrilor PNL pe tema proiecţiei bugetare pentru anul 2014, iar aici rolul lui Crin Antonescu va fi unul esenţial. Fie se va transforma într-o portavoce a miniştrilor nemulţumiţi din PNL, amplificându-şi profilul conflictual în raport cu Victor Ponta şi PSD, încercând astfel să mai culeagă ceva puncte electorale, fie va înţelege să acţioneze constructiv şi va pondera posibilele reacţii acuzatoare din zona miniştrilor liberali.

Crin Antonescu este probabil conştient că poziţionările sale viitoare pe temele de prim-plan vor fi hotărâtoare în ceea ce priveşte suportul pe care îl va primi în viitoarea confruntare pentru alegerile prezidenţiale. Fiindcă este de la sine înţeles că PSD nu va tolera la nesfârşit atacuri furibunde venite din partea unui partener de guvernare şi că social-democraţii aşteaptă un comportament onest şi solidar din partea lui Crin Antonescu. E ca într-o căsătorie – împreună şi la bine şi la rău. Măcar în ceasul al douăsprezecelea Crin Antonescu e dator să priceapă că şansele la prezidenţiale depind de reuşita guvernării USL, adică acea guvernare pe care liderul PNL se trezeşte s-o critice nejustificat şi nemotivat, ca un lider populist al opoziţiei.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ