Băsiștii se zvârcolesc de disperare. Favorita Udrea, pe cale să și-o fure rău la alegeri

| 14 mai, 2014

Părerologii aserviți Palatului Cotroceni din zona Hotnews sau România Liberă au început să bată toba mobilizării la vot, în timp ce jurnaliștii dezamăgiți de Băsescu rostogolesc ideea boicotului.

De ceva vreme încoace au început să curgă sondajele de opinie care măsoară intențiile de vot ale românilor în raport cu alegerile europarlamentare de pe 25 mai. Și, cam tot de atunci, părerologii aserviți Palatului Cotroceni din zona Hotnews sau România Liberă au început să bată toba mobilizării la vot, în timp ce jurnaliștii dezamăgiți de Băsescu rostogolesc ideea boicotului.

Motivul este simplu. Privind la sondajele de opinie, indiferent din ce sursă ar proveni ele, se constată faptul că, la fel ca și la precedentele alegeri pentru Parlamentul European, pe 25 mai vom avea o prezență scăzută la urne. Iar aceasta ar putea fi chiar mai redusă decât estimările din cercetările sociologice dacă vremea va fi proastă și românii vor fi îndemnați să stea în casă de ploaie.

Or, în condițiile unui absenteism ridicat, performanțele formațiunilor politice la europarlamentare se vor juca în funcție de capacitatea de mobilizare la urne a electoratului fidel. Numai că această capacitate depinde în mod evident de organizarea în teritoriu a partidelor, de numărul de aleși locali de care dispun și de cât de mare și este activul de partid gata să ajute la mobilizarea alegătorilor.

Devine evident în acest context că la alegerile de pe 25 mai vor fi avantajate formațiunile politice care dispun de un aparat puternic de partid și o organizare serioasă în teritoriu. Or, printre aceste formațiuni nu se numără în mod evident și PMP-ul Elenei Udrea. Oricât a încercat Traian Băsescu să întărească ”Partidul Mișcarea Poșetei” și să atragă de la PDL și PNL organizații întregi de partid sau primari, popularii se pregătesc să dea față cu primul lor test politic fără să aibă cu adevarat forță de mobilizare a electoratului în teritoriu. Așadar, așa cum a reunoscut chiar și președintele cu jumătate de gură, într-o emisiune la B1TV de săptămâna trecută, este foarte posibil ca PMP-ul să obțină un scor mult sub cel cu care este creditat în sondaje.

Ceea ce ar fi în mod evident o mană cerească pentru PDL-iști și liberali. În condițiile unei prezențe scăzute la vot, democrat-liberalii, care au încă suficientă forță în teritoriu, ar putea spera într-un scor satisfăcător la europarlamentare care, în perspectiva repoziționărilor ce vor avea loc în perioada post-25 mai, ar putea să atârne foarte greu. Cât despre liberali, absentesimul ridicat la urne și mobilizarea masivă a electoratului fidel reprezintă singura lor șansă la un rezultat pozitiv, în condițiile în care toate sondajele de opinie realizate în ultima perioadă arată că PNL-ul a intrat pe un trend descendent accentuat, care îi îndepărtează tot mai mult de obiectivul electoral asumat oficial.

Revenind însă la tabăra jurnaliștilor care cer cu disperare mobilizare la vot, să remarcăm în încheiere un singur lucru: fără excepție, toți aceștia ignoră cu bună știință faptul că Traian Băsescu a acționat până în acest moment ca principalul factor demobilizant pentru un electorat sătul până la refuz de conflictualitate politică sterilă. Altfel spus, președintele este principalul vinovat pentru faptul că favorita Udrea o să și-o fure rău în alegerile de pe 25 mai.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ