BCR şi Raiffeisen au încălcat legea privind subvențiile ACORDATE clienților

| 07 oct, 11:21

Curtea de Conturi a descoperit nereguli la băncile pentru locuințe. Instituţia susţine că două bănci - BCR și Raiffeisen - s-au abătut de la lege atunci când au acordat subvenţiile primite de la stat pentru clienții lor. Valoarea prejudiciilor încă nu a fost stabilită, dar miza este uriașă: aproape 600.000 de români au încheiat contracte cu aceste două bănci, iar subvențiile acordate de stat până acum depăşesc 200 de milioane de euro

Statul oferă, din 2006, prime anuale celor care economisesc prin băncile pentru locuințe. Prima de la stat este de 25% din sumele economisite, dar nu mai mult 250 de euro pe an. Mulţi clienţi s-au lăsat atraşi de această ofertă.

„Când a venit reprezentantul băncii la mine, mi-a explicat că este o variantă foarte bună, având în vedere dobânda şi că primesc de la stat o primă anuală de 250 de euro, care e foarte avantajoasă, pe care celelalte bănci nu o au”, a mărturisit clientul uneia dintre cele două bănci la care există suspiciuni.

Cei care economisesc mai puțin de cinci ani trebuie să justifice că banii primiți de la stat sunt folosiți în scop locativ - adică pentru modernizarea, construcția sau cumpărarea de locuințe. Cei care depășesc cei cinci ani pot ridica banii acumulați în cont, inclusiv cu prima de la stat şi cu dobânda băncii, fără să ia vreun împrumut pentru casă.

Curtea de Conturi a controlat activitatea celor două bănci pentru locuințe în perioada iulie-septembrie 2015 și a descoperit nereguli.

"O serie de abateri de la legalitate privind acordarea și utilizarea subvențiilor. În prezent, se derulează procedurile de conciliere, proceduri ce conferă entităților supuse controlului dreptul de a-și exprima punctul de vedere față de fiecare abatere și de a depune obiecțiuni", se arată în răspunsul Curţii de Conturi.

Sunt suspiciuni că băncile ar fi solicitat prime mai mari decât ar fi avut dreptul și ar fi atras în schemele de economisire și persoane care nu s-ar putea încadra în program, precum cele de peste 65 de ani.

Reprezentanții Raiffeisen Banca pentru Locuințe spun că: "Banca a furnizat toate informațiile şi explicaţiile necesare privind funcţionarea sistemului de economisire-creditare (...) Suntem încrezători ca informaţiile puse la dispoziţia Curţii vor clarifica subiectul".

BCR Banca pentru Locuințe s-a limitat să transmită: "Curtea de Conturi desfăşoară o procedură standard de control, care face parte din activitatea curentă a instituţiei în cauză".

Chiar dacă scopul băncilor pentru locuinţe ar trebui să fie acordarea de credite imbiliare în condiţii avantajoase celor care economisesc în prealabil, în realitate subvenţia de la stat e folosită mai mult ca argument pentru atragerea de noi clienţi.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ