Bilanţ îngrijorător. Numărul animalelor sălbatice de pe Terra s-a înjumătăţit faţă de acum 40 de ani

| 30 sep, 2014

Acţiunea omului a dus, în 40 de ani, la dispariţia a jumătate din animalele sălbatice de pe Terra, potrivit ultimului bilanţ întocmit de Fondul mondial pentru natură (WWF) şi publicat în Raportul său Planeta Vie 2014, informează AFP.

Între 1970 şi 2010, Indexul Planeta Vie - care măsoară evoluţia a 10.380 de populaţii de vertebrate ce cuprind 3.038 specii de mamifere, păsări, reptile, amfibii şi peşti - a scăzut cu 52%. Iar această tendinţă gravă nu dă semne de 'încetinire', se arată în a 10-a ediţie a raportului WWF. 

Zonele cele mai afectate sunt America Latină (-83%), urmată de regiunea Asia-Pacific. Speciile de apă dulce au plătit preţul cel mai mare (-76%), în timp ce speciile terestre şi marine s-au împuţinat cu 39%. 

Spre deosebire de statisticile precedente, indexul de anul acesta a fost realizat după un nou mod de calcul care propune o reprezentare mai fidelă a repartiţiei mondiale a speciilor vertebrate, relevă WWF. În precedentul său raport bianual din 2012, WWF remarca o scădere cu 28% a speciilor sălbatice în perioada 1970 - 2008. Indicele lua atunci în calcul 2.699 de specii.

Cauzele acestui declin sunt pierderea sau degradarea habitatelor (din cauza agriculturii, urbanizării, deforestării, irigaţiilor, barajelor hidroelectrice...), vânătoarea şi pescuitul în exces şi schimbările climatice, conchide WWF.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ