BNR: Copiii cred că banii sunt făcuţi de zâne. Aşa au crezut şi părinţii la creditele cu buletinul

| 22 oct, 2014

Copiii din grădiniţe şi învăţământul primar au răspuns la un test că banii sunt fabricaţi de zâne şi personaje din desene animate, a afirmat economistul-şef al BNR, Valentin Lazea.

"La un test dat copiiilor de grădiniţă şi învăţământ primar, aceştia au spus ca banii sunt fabricaţi de zâne şi personaje din desene animate. Problema este că şi mulţi dintre părinţii lor, adulţi, când s-au dus să ceară credite cu buletinul prin 2005-2006, probabil îşi închipuiau la fel, că banii sunt fabricaţi de zâne şi de personaje din desene animate. Şi, pentru că au avut experienţa că banii nu sunt fabricaţi de zâne şi mai trebuie daţi şi înapoi, au înţeles cât de importantă este educaţia financiară şi au fost de acord să-şi dea copiii la acest curs opţional", a declarat miercuri Lazea, la un seminar pe tema unui curs opţional de educaţie financiară pentru elevii din clasele III-IV, scrie digi24.ro.

Proiectul este derulat în prezent de Ministerul Educaţiei şi Banca Naţională a României, în cadrul căruia s-au înscris în acest an şcolar peste 45.000 de elevi şi cadre didactice din Bucureşti şi 41 de judeţe, faţă de circa 12.500 de elevi în anul şcolar precedent. Cei care participă la aces curs opţional reprezintă puţin peste 10% din totalul elevilor din clasele III-IV la nivel naţional.

Lazea apreciază că educaţia financiară este foarte importantă de la vârste cât mai mici, astfel încât copiii să poată lua în viitor decizii cât mai sănătoase, dar totodată trebuie educaţi şi adulţii.

"Întrebarea este nu numai ce ne facem cu copiii, ci ce ne facem cu adulţii privind educaţia financiară?! Am să vă spun un lucru la care m-am gândit şi poate trebuie să medităm asupra lui, ca toţi adulţii care intră într-o bancă să ceară un credit să completeze şi un test, un chestionar, să se vadă dacă ei ştiu ce înseamnă o dobândă, curs de schimb, risc valutar, pentru că a nu şti aceste lucruri şi te angajezi la un credit e ca şi cum te-ai urca într-o maşină să conduci pe şoselele ţării fără a avea carnet de conducere. Te pui pe tine în pericol şi-i pui şi pe ceilalţi", a spus economistul-şef al băncii centrale.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ