Care este avansul investițiilor străine în primele opt luni din 2014

| 16 oct, 2014

În primele opt luni din 2013 investițiile străine directe au însumat 1,118 miliarde de euro, în care în luna august 2013 au fost atrase fonduri de 172 miliarde de euro, ce reprezintă o diferență per total considerabilă față de anul 2014.

În primele opt luni din 2014 investițiile străine directe au crescut cu 27,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, la 1,424 miliarde de euro, influențate de creditele intragrup, cu o valoare de 222 de milioane de euro. Această creștere a investițiilor străine reprezintă o puternică dovadă a îmbunătățirii relațiilor comerciale ale României, în care beneficiile sunt direcționate înspre consolidarea situației economice românești și înspre creșterea încrederii investitorilor străini în țara noastră.

În primele opt luni din 2013 investițiile străine directe au însumat 1,118 miliarde de euro, în care în luna august 2013 au fost atrase fonduri de 172 miliarde de euro, ce reprezintă o diferență per total considerabilă față de anul 2014.

Citește și: Industria merge bine


Iar acest plus al creșterii investițiilor străine directe obținut în 2014 vine și de la nerezidenții din România care au totalizat 1 424 milioane de euro, din care participațiile la capital, inclusiv profilul reinvestit, au însumat 1 646 de milioane de euro, iar creditele intragrup au înregistrat o valoare de 222 milioane de euro net, conform informațiilor date printr-un comunicat al BNR.

Mai mult, în luna mai 2014 s-a înregistrat cel mai mare nivel al investițiilor străine directe atrase de România de la începutul anului, de 306 milioane de euro, iar cele mai reduse niveluri au fost consemnate în luna februarie, cu 36 de milioane de euro și în luna iunie, cu 101 milioane de euro.

Citește și: Câți bani adună în medie o gospodărie din România


De asemenea,  învestițiile au totalizat în luna ianuarie 244 de milioane de euro, în martie 290 de milioane de euro, în aprilie 215 milioane de euro și în luna iulie au fost de 117 milioane de euro. Iar acest context al ascensiunii investițiilor de 27% atinge vârful ultimilor cinci ani, după ce în 2012 a fost consemnată prima apreciere de la începutul crizei.

Totodată, românii se bucură și de creșteri la nivelul producției industriale care a înregistrat în primele opt luni ale anului în curs un plus de 9% față de aceeași perioadă a anului trecut, cu serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, și cu 7,6% ca serie brută, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.

Avansul din producția industrială a fost determinat de evoluția importantă din industria prelucrătoare de 10,6% și de cea extractivă care a marcat o creștere de 1,1%. Drept pentru care România se clasează foarte bine la nivelul Uniunii Europene, cu un ritm al contracției aproape dublu față de celelalte state membre UE.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
16 oct, 2014
Alfred Bulan-sociolog
iata o cale sigura de a creste economia...personala
Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala fata de Ilie Sarbu - senator PSD si socrul lui Victor Ponta, Viorel Hrebenciuc - deputat PSD, Ioan Adam - deputat PSD si Adam Craciunescu - director general al RNP Romsilva, informeaza DNA intr-un comunicat de presa, in dosarul retrocedarilor de padure. DNA anunta ca in sarcina Romsilva a fost creat un prejudiciu de peste 303 milioane euro. De asemenea, fata de Adam Craciunescu s-a dispus masura controlului judiciar.
23:15 Printul Paul si printesa Lia au ajuns la DNA Brasov, pentru a fi audiati in dosarul retrocedarilor

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ