Mugur Isărescu vrea o lege privind aderarea la euro în 2019

| 18 aug, 2014

Guvernatorul Mugur Isărescu consideră că România îndeplineşte toate criteriile de aderare la euro, dar ţinta convenită politic, de 1 ianuarie 2019, ar trebui cuprinsă într-o lege adoptată de Parlament, după alegerile prezidenţiale, pentru ca ciclurile electorale să nu afecteze reformele necesare.

"Ţinta de adoptare a euro, 2019, este încă verbală. Credem că ar fi bine să fie cel puţin sub forma unei strategii adoptate de toate partidele politice, ca în anul 2000, pentru că intrarea în UE era un angajament. Te antrenezi pe un drum, ciclul electoral nu ar trebui să te abată de la drumul respectiv, indiferent de alegeri. Până în 2019 ai câteva alegeri, în 2016 alegeri parlamentare. Eu nu pot să spun acum după alegerile prezidenţiale care va fi maniera în care angajamentul verbal între Palatele Victoria şi Cotroceni pentru 2019 se va materializa. Cel mai bine ar fi să avem o lege în Parlament, cu discuţii despre ce înseamnă adoptarea euro, obiectiv strategic, şi partidele parlamentare să se angajeze", a spus guvernatorul BNR, Prezent la prima ediţie a Conferinţei Ştiinţifice Anuale a Economiştilor Români din Mediul Academic din Străinătate (ERMAS 2014).

Isărescu a menţionat că existenţa unei date ţintă pentru intrarea în zona euro este binevenită, stabilirea ei la orizontul anului 2019 trebuind să fie însoţită de asigurarea unei pregătiri adecvate a economiei pentru momentul adoptării monedei unice.

"Realizarea unui consens politic pe un subiect naţional este o şansă care nu trebuie irosită. Un astfel de obiectiv fezabil constituie o ancoră, un catalizator pentru reformele structurale necesare. Chiar dacă ţinta pare foarte ambiţioasă, decât să deraiem în lipsa unui obiectiv clar şi să nu avem un stimulent pentru reforme, mai bine ne ambiţionăm. Să nu pierdem din vedere că avem un drum lung de parcurs, va fi nevoie de un calendar detaliat al paşilor de urmat şi de eforturi considerabile de recupare a unor decalaje din sfera convergenţei reale. Perioada de cinci ani până la data ţintă de adoptare a euro este un interval rezonabil, astfel încât economia românească să poată face faţă", a subliniat guvernatorul BNR.

Citeşte şi: Şi BNR recunoaşte că majorarea accizei nu a avut impact notabil asupra preţurilor

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
19 aug, 2014
A.Stefanescu
Raspuns la cererea D-lui Isarescu
Personal il simpatizez pa D-l.Isarescu,dar ceva imi depaseste puterea de intelegere acum...
Sunt state mult peste Romania,care aproape sau chiar au capotat dupa marea aderare si numesc aici numai: Ungaria, Grecia,Portugalia sau Norvegia, ale caror populatii au cerut imediat dupa aderare referandimuri pentru iesirea din"fericita" Unitate Monetara."
Personal sunt reticent...
Care-i motovatia D-lui Isaresc? Ce cercuri " iubitoare" de Romania ii forteaza mana sa faca pasul? Pe unele le banuim. Ar fi regretabil ca la apusul carierei sa faca lucruri ce nu i-ar faca cinste, dupa multe fapte laudabile. Ce interese are? Numai faptul ca suntem scutiti de " rata de schimb"fixata totdeauna arbitrar nu justifica optiunea!!! Este alt motiv... DORESTE CHIAR O LEGE! Sa dea Bunul Dumnezeu ca odata implinita doleanta sa, Romaniei si Romanilor sa le fie mult mai bine daca si motivatia D-lui.Isarescu este aceasta!!!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ