Bomba cu ceas: Un aliment considerat sănătos produce diabet, obezitate şi provoacă boli de inimă

| 19 mai, 2014

Un raport al experţilor britanici în nutriţie, publicat recent, atrage atenţia asupra alimentaţiei foarte nesănătoase a adolescenţilor, ce riscă deja să sufere de obeziate, diabet tip 2 şi boli cardiace. Printre altele, experţii avertizează în privinţa sucului de fructe, pe care mulţi îl consideră sănătos şi îl consumă în cantităţi mari: în realitate, acesta conţine foarte mult zahăr şi nu ar trebui consumat mai des de o dată pe zi.

Fetele şi băieţii din Marea Britanie, cu vârste de 11-19 ani, mănâncă, în medie, cu 42% mai mult zahăr decât ar trebui, conform recomandărilor actuale, şi cantităţi de grăsimi saturate cu 14% mai mari decât cele recomandate. Copiii sub 10 ani depăşesc cantitatea de zahăr recomandată cu 34%, în medie.

Doar 10% dintre băieţi şi 7% dintre fete consumă cele 5 porţii de fructe şi legume recomandate zilnic, iar cantitatea de peşte gras (care conţine grăsimi sănătoase, ce ajută la prevenirea bolilor de inimă, a cancerului şi demenţei) consumată de copii este abia o cincime din cea recomandată săptămânal.

Alimentaţia majorităţii adulţilor este şi ea nesănătoasă; doar o treime consumă cele 5 porţii zilnice de fructe şi legume, iar cantitatea de zahăr este, în medie, cu 10% mai mare decât cea indicată. Aproape jumătate dintre bărbaţii şi femeile care au participat la studiu aveau niveluri excesive de colesterol.

Raportul reflectă rezultatele studiului National Diet and Nutrition Survey, desfăşurat între anii 2008-2012 şi care a implicat 4000 de adulţi şi copii.

Principalele surse de zahăr în alimentaţia copiilor o constituie sucul de fructe, băuturile răcoritoare, batoanele de cereale, biscuiţii şi prăjiturile.

Dr. Alison Tedstone, director al Public Health England, agenţia guvernamentală care a întocmit raportul, spune că sucul de fructe este o opţiune sănătoasă, atâta timp cât reprezintă una dintre porţiile de fructe zilnice, nu mai mult.

„Nu trebuie să consumăm mai mult de o porţie pe zi, deoarece poate conţine cantităţi mari de zahăr”, spune ea.

Sursa: Mail Online

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ