Bugetul românilor pentru Sărbătorile de Paşte, mai mare decât anul trecut

| 15 apr, 2014

Bugetul mediu alocat de români pentru Sărbătorile de Paște din acest an nu a crescut comparativ cu 2013, suma medie situându-se în jurul valorii de 359 de lei în 2014, după cum reiese dintr-un studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center și transmis către AGERPRES.

Ca și anul trecut, peste 50% dintre respondenți nu vor primi beneficii suplimentare de la locul de muncă, mai reiese din studiu.

”În acest an, persoanele active pe piața muncii nu se vor mai bucura de o minivacanță similară celei din anul 2013, dovadă fiind și procentul simțitor mai mic, față de anul precedent, al celor care vor avea zile libere suplimentare (5,2% în 2014 față de 16,7% în 2013). De asemenea, comparativ cu anul 2013, angajatorii rămân, în general, la fel de reținuți în a acorda beneficii suplimentare cu ocazia Sărbătorilor Pascale. Cu toate acestea, 15,2% dintre persoanele intervievate, care sunt angajate, vor primi totuși primă de Paști în bani, în timp ce 11,2% dintre aceștia vor beneficia de tichete cadou și 4,9% de produse cadou”, se subliniază în studiul citat.

Aproape 85% dintre persoanele intervievate din mediul urban sunt hotărâte să își petreacă zilele libere de Paște cu membrii familiei, fie în localitatea de domiciliu, fie la rude, prieteni sau ieșind la iarbă verde.

Tradiția vopsirii ouălor în casă încă se păstrează în familiile orășenilor, 64,8% respectând această tradiție. Cu toate acestea, oferta retailerilor vine în sprijinul a 17,2% dintre respondenți care preferă să cumpere ouăle roșii din magazin fără a mai depune efortul de a le vopsi în casă, mai reiese din studiu.

”Dar, atunci când vorbim despre cozonac, tendința se schimbă, în sensul că acesta este cumpărat de aproape 50% dintre persoanele cuprinse în eșantion, numai 33,6% depunând efortul de a-l pregăti în casă. În schimb, 34% dintre consumatorii de pască și 42,8% din consumatorii de drob pregătesc aceste preparate în casă”, se mai arată în documentul citat.

La polul opus se situează vinul, care este cumpărat de aproape 50% dintre orășenii intervievați.

”Și pentru că tradiția de Paște presupune consumul de carne de miel sau ied, aproape jumătate (49%) dintre respondenți intenționează să cumpere acest tip de carne pentru a sărbători Învierea Domnului. Mai mult de atât, numărul consumatorilor de carne de miel sau ied crește dacă îi luăm în calcul și pe cei 7,1% care primesc acest tip de carne de la familie/prieteni, dar și pe cei 2% care cresc iezi sau miei în propria gospodărie. Există totuși și orășeni (5,3%) care nu își permit din punct de vedere financiar să achiziționeze carnea tradițională de Paște”, conform studiului MEDNET.

Pe lângă bucate tradiționale, Paștele vine și cu cadouri pentru cei dragi.

”Cu ocazia Paștelui, aproape 70% dintre persoanele intervievate, din mediul urban, au declarat că intenționează să cumpere cadouri celor dragi. Principalul beneficiar al acestor cadouri este persoana iubită (soțul/soția sau iubitul/iubita), peste 60% dintre respondenți oferind ‘perechii lor’ daruri de Paște. De asemenea, mai mult de jumătate dintre aceștia au declarat că vor oferi cadouri atât părinților (58,4%), cât și copiilor/nepoților (57,7%)”, se subliniază în document.

Studiul a fost realizat online, pe un eșantion reprezentativ la nivel național — urban, în perioada 4 — 8 aprilie 2014. Au fost intervievate 663 de persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18 — 55 ani. Marja de eroare a studiului este de ą 3,81%.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ