Candidaţii PSD la europarlamentare. PSD face un pas în faţă prin comparaţie cu ce a propus în 2009

| 06 feb, 2014

Principala forţă politică din România şi-a lansat astăzi candidaţii pentru Parlamentul European. Nu trebuie să fie mare comentator politic că să remarci câteva aspecte. Mai întâi, social-democraţii sunt primii nu doar în sondaje, la distanţă apreciabilă de următorii clasaţi liberalii, respectiv democrat-liberalii, ci şi la startul cursei pentru Bruxelles.

PSD a tradus cel mai corect importanța acestui scrutin şi impactul asupra noii configuraţii politice europene, unde socialiştii sunt aproape să răstoarne dominaţia popularilor, dar şi în perspectiva alegerilor prezidenţiale din noiembrie.

Al doilea aspect, care întăreşte cele enumerate mai sus, social-democraţii au ales pentru Bruxelles oamenii care s-au consacrat în activitatea de eurodeputaţi, mulţi dintre ei cu iniţiative notabile, pe de o parte, în plus partidul nu a ezitat să înlocuiască piesele care nu au dat randament. Echipa condusă de Victor Ponta a transmis un mesaj încă de la instalare - toleranţă zero pentru membrii incompatibili, mai cu seamă dacă vorbim de europarlamentari; cel mai sonor nume care a părăsit între timp PSD-ul fiind cel al lui Adrian Severin.

La alegerile din 2009 pentru Parlamentul European social-democraţii în alianţă cu conservatorii au obţinut 12 mandate. Astăzi, formaţiunea mizează pe 13 locuri eligibile, cu şanse bune şi pentru următoarele două poziţii. Primele locuri pe listă sunt ocupate de Corina Creţu, vicepreşedinte S&D în PE, Cătălin Ivan, purtătorul de cuvânt al PSD şi Dan Nica, ministrul Comunicaţiilor, omul care a gestionat expansiunea pieţei IT în România. De asemenea, se regăsesc eurodeputaţii cei mai dinamici ai partidului Daciana Sârbu, Viorica Dăncila şi Ciprian Tănăsescu, dar şi doi grei Ioan Mircea Pașcu şi Victor Boştinaru.

Potrivit unei statistici dată publicităţii deunăzi de platfoma VoteWatch Europe, eurodeputaţii PSD ocupă primele locuri în clasamentele iniţiativelor de la Strasbourg și Bruxelles. La capitolul declaraţii scrise sau inițiative ale românilor, primii cinci europarlamentari din top aparţin PSD-ului, iar într-un clasament pe ţări, în primii 12 cei mai harnici, nouă sunt social-democraţi.

Analiza VoteWatch Europe prezintă şi realizările individuale la nivelul de PE. Lider cu 14 declaraţii scrise, iniţiate sau semnate, este Antonyia Parvanova din Bulgaria, urmează Andreas Mölzer - Austria cu 13 declarații şi Daciana Sârbu cu 12. Astfel de iniţiative stau la baza viitoarelor legi care intră în vigoare la nivelul comunitar, cu condiţia ca timp de trei luni să întrunească sprijinul a jumătate plus unu din membrii PE.

Lista PSD va fi completată cu două nume din partea colegilor de alianţă. Partidul Conservator a nominalizat-o pe Maria Grapini, actualul ministru delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi Turism, în timp ce din partea UNPR va candida Damian Drăghici, consilier de stat pentru problemele romilor.

Fără îndoială, PSD face un pas în faţă prin comparaţie cu ce a propus în 2009 şi îşi perfecţionează echipa. Criteriul central al selecției l-a reprezentat competența, însă social-democrații au și alte argumente - un grup tânăr, foarte activ şi unit, care va fi o nucă tare pentru toţi contracandidaţii opoziţiei. Deşi pentru viitoarea legislatură ţară noastră pierde un mandat, de la 33 la 32, obiectivul PSD de 13+2 este rezonabil şi perfect realizabil.
loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
07 feb, 2014
serban
da...super europarlamentari, ar trebuie sa nu va mai accepte aia, sa ajunga si alti acolo, alte partide noi!
07 feb, 2014
cantautor
intr-adevar ,cu eterna ministru al Invatamantului,Andronescu,va fi un grup tanar..
cu Corina Cretu,alianta cu Nato va fi de nedezlipit....
n-am inteles cum isi "perfectioneaza echipa",PSD-ul..
fac cursuri???
probabil esti dintre aceia cu bacul neluat,care Andronescu ii vroia inscrisi la facultate,urmand sa dea ulterior si bacul...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ