Cătălin Predoiu, un premier de sfârșitul lumii

| 25 sep, 2014

Cât de stimulată a fost economia în timpul guvernărilor din care a făcut parte, constant, Predoiu, s-a văzut și a rămas consemnat în toate statisticile. România nu putea coborî mai jos de atât, din punct de vedere economic, așa că începuse să doboare alte recorduri triste, de neconceput în Europa secolului 21, de pildă la mortalitatea infantilă pe fond de sărăcie!

Fostul prezidențiabil oficial al PDL, Cătălin Predoiu a acordat un interviu pentru ziare.com în care le-a explicat românilor de ce ar trebui să procedeze negreșit la schimbarea actualei guvernări cu alta, de dreapta.

Se pare că noi toți, chiar fără să ne dăm seama, avem nevoie de ”o guvernare pro-business, cu o altă atitudine față de cetățean și antreprenor, care să stimuleze economia, să simplifice legislația, să aducă bani în țară, fonduri europene și private, bani care vin dacă Guvernul este credibil și folosește mijloace moderne de a-i capta.”

Numai cuvinte frumoase, din câte se vede, dar goale-goluțe și fără nicio susținere, mai ales când vin nu din partea oricui ci chiar din gura unui fost membru în mai toate guvernările trecute. Să o luăm pe rând, începând desigur cu orientarea pro-business, care pe vremea când domnul Predoiu făcea parte din cabinetele PDL era pro numai pentru business-urile firmelor portocalii.

Citește și: Băieţii cu care Iohannis riscă să schimbe România în raiul mafiei

Aici intră și atitudinea față de antreprenor, pe care-l mânca sărăcia cea mai deznădăjduită dacă nu era în cărțile politice care se făceau și se desfăceau între cele două palate. Clientelism și contracte cu dedicație au fost și, probabil, din păcate vor mai fi. Este rostul instituțiilor anticorupție să combată acest flagel. Dar trebuie să menționăm că guvernele conduse de Boc au ridicat acest clientelism la rang de sport național, care mai avea puțin să fie introdus ca disciplină olimpică, la propunerea României pustiite de regimul Băsescu.

Dacă firma sau antreprenorul erau de orice altă culoare decât cea portocalie, oficială, puteau trage obloanele căci nu aveau nicio șansă de supraviețuire, darmite de profit în România. Nu este nicio exagerare, este suficient să consultați numărul înspăimântător al firmelor desființate, care în mod interesant, la noi, au început să sufere de deces economic cu mult înainte de criza economică mondială.

Citește și: Klaus Iohannis la momentul adevărului

Atitudinea specială față de cetățean, la care face referire fostul ministru Predoiu sună ca o combinație nefericită între o glumă proastă și umorul negru de factura cea mai crudă. Traian Băsescu va rămâne consemnat pentru totdeauna pe zidul rușinii acestui neam pentru contribuția sa explicită la creșterea emigrației pricinuită de sărăcie și încurajată fără jenă, public, de însuși șeful statului.

Dacă nu vă place cum conduc și aveți de comentat, puteți emigra oricând! Aceasta a fost atitudinea, singura de care știe Predoiu și pentru care partida sa politică a avut de dat socoteală electorală în anul de grație 2012. Dacă nu era legea electorală șchioapă a redistribuirii, în baza mult vânturatei ”atitudini față de cetățean” domnul Predoiu și echipa ar fi fost în prezent nevoiți să-și caute de lucru în afara politicii, poate chiar la cules de căpșuni, acolo unde-i trimitea tupeistul Traian Băsescu pe toți românii excedați de abuzurile regimului său.

Citește și: Lehamite în ACL: Iohannis nu-și poate mobiliza oamenii

Cât de stimulată a fost economia în timpul guvernărilor din care a făcut parte, constant, Predoiu, s-a văzut și a rămas consemnat în toate statisticile. România nu putea coborî mai jos de atât, din punct de vedere economic, așa că începuse să doboare alte recorduri triste, de neconceput în Europa secolului 21, de pildă la mortalitatea infantilă pe fond de sărăcie!

Aberanta conducere de dreapta, de care Predoiu se face și el vinovat, a transformat România într-un bidonville uriaș, o pestilențială favelă europeană în care orice era posibil, în sensul cel mai rău, desigur...

Să încheiem cu fondurile europene, alea pe care le absorbea doar ”doamna Udrea”, cea la care se ploconea deopotrivă partidul și guvernul lui Băsescu, cu Cătălin Predoiu cu tot. Din câte știe toată lumea, doamna Udrea nu a dat socoteală nici până în ziua de azi despre vreo 500 de milioane de euro absorbite cumva, dar decontate complet aiurea. I-a luat guvernului condus de Victor Ponta  mai bine de o jumătate de an să convingă autoritățile europene să deblocheze proiectele structurale care fuseseră stopate explicit din această cauză. Cam atât despre tămâierea viitoarelor guvernări pe care Cătălin Predoiu se consideră îndreptățit să le coordoneze.

Citește și: Iohannis ”atleticu”: un magnet pentru interlopi

Duplicitatea lui Predoiu a fost greu de mascat chiar și printre rândurile unui material de presă atât de savant coafat. Fostul ministru nu numai că a făcut parte din cabinetul lui Boc, dar a fost unul din semnatarii odioasei ordonanțe! Întrebat în legătură cu acest punct depreciativ al carierei sale politice, răspunsul evaziv al lui Predoiu vorbește de la sine: ”Un răspuns limitat ar fi că semnătura mea certifică legalitatea ordonanței, constituționalitatea ei. Dar esențial este că acum suntem într-o altă situație, trebuie să avem mentalitate de creștere, de prudență și gestiune echilibrată a cheltuielilor guvernamentale, dar axată pe investiții. Dacă atragi fonduri, nu mai ești nevoit să tai.”

Dacă nu ați înțeles, vă dau o mână de ajutor: domnul Predoiu a semnat ca primarul, iar semnătura sa nu-l implică cu nimic, chiar dacă și în virtutea acesteia acea ordonanță nenorocită  a intrat în vigoare. Explicația există și este simplă: pe vremea când a semnat, ministrul Predoiu avea probabil doar mentalitate de slugă supusă, paravan pentru Boc și Băsescu, dar când va ajunge prin forța împrejurărilor premier, va comuta garantat pe mentalitatea de creștere amintită. Nu ne rămâne decât să sperăm că nu va deveni ad literam și mai obedient decât a fost.

Dar să nu încheiem chiar într-o cheie total negativă la adresa acestuia. Adevărul este că Predoiu a spus cel puțin câteva lucruri notabile în interviul său. Cum ar fi recunoașterea faptului că s-a dus definitiv epoca președintelui ”jucător” care își bagă nasul și își urmărește interesele proprii chiar și în ograda legislativului sau a executivului... Dar mai ales recunoașterea faptului că și dacă, printr-un  miracol improbabil, ACL ar prelua guvernarea în perioada imediat următoare, alianța de dreapta condusă de Iohannis, Blaga și Cătălin Predoiu nu are nicio alternativă economică și cu atât mai puțin specialiștii necesari pentru asigurarea unei guvernări. Să mai afirme cineva că dreapta nu știe să spună și adevărul, măcar din când în când! Măcar pentru atâta lucru și tot merită aplaudat Cătălin Predoiu, acest ”căpitan dezastru” din armata ”generalului” Iohannis...

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ