CCR intervine în sistemul de pensii, la ce să se aştepte pensionarii din 2014?

| 29 dec, 2013

2013 a fost un an bun pentru mulți dintre români. A fost un an bun pentru bugetari, care și-au văzut în sfârșit reîntregite salariile, a fost un an bun şi pentru salariații plătiți cu salariu minim, care a crescut substanțial.

 

Dincolo însă de toate aceste categorii sociale active, ale căror venituri au crescut în 2013, merită să remarcăm faptul că și pensionarii s-au bucurat de un tratament similar. După ani de zile în care cabinetele democrat-liberale nu au făcut altceva decât să le taie veniturile (direct, sau indirect, prin intermediul costurilor crescute la alimente, medicamente etc.), pentru prima dată pensionarii au înregistrat o creștere palpabilă a puterii de cumpărare.

În mod evident, având în vedere că pensionarii au în general pensii mici, scăderea prețului coșului lunar de alimente cu aproape 70 de lei care s-a înregistrat în acest an le-a fost de un mare ajutor. Așa cum, tot de un real ajutor le-a fost și scăderea prețului la pâine după ce cabinetul a decis scăderea TVA-ului aplicabil acestui produs.

Scăderile de prețuri s-au suprapus însă în mod fericit peste indexarea pensiilor, decizie care a condus la corelarea veniturilor tuturor pensionarilor cu rata inflaţiei. Această corelare, prevăzută în legea adoptată încă din 2010, a fost mereu prorogată de către cabinetele democrat-liberalale, în contextul în care CCR le-a interzis să diminueze pensiile cu 15%. Ca urmare, veniturile pensionarilor au scăzut nu doar prin scăderea celor 5,5 procente de CAS, ci și ca efect al diminuării puterii de cumpărare raportată la majorarea prețurilor.

După cum anunțase încă din 2012, cabinetul condus de Victor Ponta a făcut o prioritate din aplicarea prevederilor legale privind indexarea pensiilor și a reuşit să găsească sumele necesare pentru ca toate pensiile să se majoreze cu 4%. De asemenea și pentru 2014 pensionarii pot să stea liniștiți, pensiile lor urmând să fie de această dată majorate cu 3,76% (ceea ce nu numai că acoperă rata inflației, dar o și depășește cu peste un punct procentual).

Respectarea prevederilor legale privind indexarea pensiilor nu a fost însă singura măsură luată pentru reașezarea sistemului pe baze corecte. Magistrații corupți nu mai primesc pensie de serviciu, pensiile au fost plătite cu anticipație în luna decembrie, iar cabinetul a decis punerea în aplicare a unei decizii a CCR prin care vor fi recalculate 200.000 de pensii. Iar recalcularea va însemna majorarea tuturor acestor pensii, stabilite în mod eronat în baza modificărilor aduse la legea pensiilor de aceleași guvernări PDL-iste care, încercând să diminueze prin orice mijloace drepturile plătite pensionarilor, au creat un adevărat haos în sistem.

Pentru prima oară în ultimii 3 ani, se înregistrează o creştere reală a pensiilor. Pensionarii au constituit ani la rândul o categorie socială defavorizată şi foarte vulnerabilă în faţa măsurilor de austeritate, în faţa majorării preţurilor la alimente şi la energie. Cu toate acestea măsurile de protecţie socială nu au fost deloc implementate în ultimii ani, prevederile legii sistemului unitar de pensii fiind amânate din constrângeri bugetare de la an la an.

Rămâne de văzut care vor fi efectele economice ale creşterii de 3,76% a pensiilor şi dacă este necesară o rearanjare a sistemului unitar, astfel încât sistemul să redevină unul echitabil din punct de vedere social, cert este că anul 2014 are semne bune pentru pensionari, fiind pentru prima oară în ultimii ani când se anunţă o creştere reală a pensiilor şi a puterii de cumpărare a pensionarilor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
12 feb, 2014
maria teodorescu
pensii
daca vroiau sa fie corecti si sa aplice legea , ar fi indexat retroactiv pe cei doi ani in care boc nu a indexat pensiile , asa poate pensionarii ar fi privit altfel ziua de azi plina de scumpiri pentru care 3,75 % este nimic
29 dec, 2013
cucuta
Despre ce crestere reala a pensiilor vorbesti ? Marirea preturilor depasesc cu mult indexarea de carfe faci atata caz. Eu mi-am terminat pensia la jumatatea lunii din cauza preturior care au crescut in toate domeniile. Nu-l mai "barberii" pe mister Ponta ca nu te crede nimeni. Noi traim aici cu acele mari "mari mariri" de pensii de care scdrii tu in acest articol. Mai documenteaza-te si nu dezinforma cititorii.
31 dec, 2013
Similea
Pensii
Nu a fost nici o crestere reala! Preturile au crescut mai mult decat indexarea .Pensionarii au saracit! Are dreptate domnul "cucuta". Articolul este numai propaganda in favoarea guvernului. Este un ziarist trompeta . Rusine!

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ