O nouă lege pentru recalcularea pensiilor

| 07 ian, 2014

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, este de părere că Parlamentul trebuie să analizeze posibilitatea elaborării unei legi globale, care să vizeze orice gen de pensii calculate altfel decât pe baza contribuțiilor, pentru a elimina disputele care există pe marginea legilor speciale și în special a celor ale magistraților.

ntrebată despre posibila taxă de solidaritate, la care se gândește Guvernul, ce ar putea fi aplicată în vederea reducerii diferențelor foarte mari între diferite categorii de pensii, Mariana Câmpeanu a explicat, la Realitatea TV, că acest lucru trebuie discutat și analizat, pentru că depinde despre ce pensii este vorba.

"Este o discuție care se va purta și va trebui analizată, pentru că depinde despre ce pensii vorbim. Dacă sunt pensiile care se datorează contribuției unei persoane, nu cred că acest lucru este rău pentru societate, înseamnă că acea persoană a contribuit foarte mult la sistemul de pensii și a plătit foarte multă pensie celor care se aflau în plată în momentul în care persoana era activă. Dacă vorbim despre pensiile — să le zicem speciale sau care se plătesc nu pe bază de contribuții—, acolo cred că ar trebui găsite metode pentru a limita acest gen de pensii", a spus ministrul.

Fiind ridicată problema pensiilor magistraților, șeful de la Muncă a subliniat că în cazul acestora este vorba despre două tipuri de pensie: o pensie bazată pe contribuții și una care reprezintă o recunoaștere a importanței muncii respective și care se plătește din bugetul de stat.

"Trebuie să vă spun că în toată lumea magistrații beneficiază de astfel de stimulente, să le spunem, și în același timp este hotărârea Curții Constituționale care a spus că toate celelalte pensii speciale pot fi tăiate, numai cele ale magistraților nu. Este foarte clar că o hotărâre a Curții Constituționale se respectă și se aplică imediat cum este publicată", a subliniat Câmpeanu.

Referindu-se la posibilitatea apariției unei noi legi a pensiilor care să înlăture această decizie a Curții Constituționale, ministrul Muncii a admis că legea care stabilește statutul judecătorilor poate fi modificată, însă a atras atenția asupra faptului că hotărârea definitivă va aparține tot Curții Constituționale.

"Eu cred că trebuie să analizăm în Parlament o lege globală care să cuprindă absolut orice gen de pensie calculată altfel decât pe contribuții", a subliniat ea.

 

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ