Ce bine ne înțelegem noi doi. Băsescu și Crin, pe aceeași lungime de undă

| 05 mai, 2014

Traian Băsescu și Crin Antonescu se mai apropie câte puțin în fiecare zi, până când vor ajunge în punctul în care să fie complet indistinctibili.

Nici nu începuse bine seara de vineri, că Antonescu era în direct să își explice noul plan măreț – “o alianță anti-PSD”. Duminică, Traian Băsescu preciza într-un interviu că este “absolut de acord” cu declaraţiile liberalului. Cei doi lideri nu se mai ascund și par că se pregătesc să își anunțe proiectul comun ‘anti-PSD’.

De mai mult timp, chiar dinainte de ruperea USL, asistăm la o bălmăjeală recurentă pe televiziunea preferată a președintelui despre ‘unificarea dreptei’. Diverși lideri ai partidelor lui Băsescu (PDL, PMP) și ai partidelor care se revendică de la Băsescu (PNȚCD, Forța Civică, Noua Republică) se tocmesc, se descântă, se înfierează și apoi iar se tocmesc, despre situația ‘dreptei’, despre puterea și șansa ‘dreptei’ în alegerile din toamnă. De mai puține luni, de când a părăsit proiectul USL, Crin Antonescu a intrat și el, cu al său PNL, în hora asta.

Dar pesemne obosit să aștepte în starea permanentă de șah dintre partidele de opoziție, Antonescu a pus mâna pe prima vioară și a dat tonul uverturii pe care și-ar dori-o în lunile următoare: toate partidele care mestecă într-una lozinci despre ‘dreapta’ să ia PSD-ul la țintă și să concentreze toate eforturile împotriva lui. Discuțiile despre ideologie sunt prea complicate acum, crede șeful PNL, pentru că acum este nevoie să “discutăm cine este contra PSD, nu cine este sau nu de dreapta”. Că Antonescu este dispus să sacrifice principiile doctrinei liberale de dragul unor alianțe de conjunctură, asta nu mai miră pe nimeni. Surprinzător este faptul că Antonescu a indicat că va fi dispus să sacrifice chiar și prețioasa candidatură proprie la prezidențiale, doar de dragul succesului proiectului anti-PSD. Or, Antonescu sărea ca arșii înainte, doar dacă era întrebat dacă va fi cu siguranță candidatul USL pentru Cotroceni. Acum, s-ar vedea renunțând și la candidatură, atât timp cât le-ar face mai mult rău foștilor colegi de Uniune.

Tare mândru trebuie să mai fi fost Băsescu în momentul în care i s-a relatat declarația lui Crin. Deși președintele fusese în campanie mai tot weekendul, nu era totuși la curent cu o declarație politică veche de două zile. Poate chiar nu știa declarația, poate o știa și se prefăcea că nu o cunoaște, niciuna nu l-a oprit pe Băsescu să își scoată pălăria cu generozitate în fața gestului venit de la liberali: “Este un esenţial ce a spus Crin Antonescu [...] dacă a spus că nu are importanţă ce program avem, ci să fim hotărâţi să blocăm accesul PSD la funcţia prezidenţială. A spus exact ce trebuie pentru că, dacă vă uitaţi în programele lorm au diferenţe sensibile. [...] Să fie o simplă alianţă anti-PSD, să blocheze ajungerea la toate pârghiile puterii a PSD, a lui Victor Ponta', a precizat Traian Băsescu. Iată că ambiția nu era o problemă pentru președintele PNL decât atunci când partidul era parte din USL. Acum, Antonescu și-a dizolvat repede planurile personale într-un pahar cu apă, pe care îl oferă oricui are cele mai mari șanse să îl ‘blocheze’ pe fostul său camarad de arme. Antonescu a întors armele și acum se regrupează cu cei care erau dușmani în urmă cu o jumătate de an: urmează stabilirea unei strategii comune și semnarea unui pact cu aceștia.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ