Ce mesaj are fostul ambasador Mark Gitenstein pentru candidaţii la prezidenţiale

| 06 oct, 2014

Fostul ambasador al Statelor Unite ale Americii în România Mark Gitenstein susţine că toţi candidaţii la Preşedinţie trebuie să adopte concluziile menţionate în raportul 'România, la punct de răscruce', elaborat de Centrul pentru Analiza Politicilor Europene.

Mark Gitenstein a declarat, luni, într-o conferinţă de presă la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC) din cadrul Universităţii 'Babeş-Bolyai' (UBB), că, din punctul său de vedere, cel mai important lucru e ca instanţele de judecată să poată funcţiona în continuare.

"M-aş bucura ca toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale să adopte concluziile menţionate în acest raport, 'România, la punct de răscruce'. (...) Dacă eu aş fi un alegător din România, aş încerca să aflu ce părere au candidaţii despre acest raport şi dacă ar încerca să implementeze măsurile menţionate în raport. (...) Nu am o părere formată despre anumiţi candidaţi, însă aş vrea să mă concentrez asupra perioadei de după alegeri şi a ceea ce vor face candidaţii. Cred că pentru mine cel mai important lucru este dacă ei vor reuşi să implementeze schimbările şi pentru mine cel mai important e ca judecătorii, procurorii şi instanţele să poată continua să funcţioneze. Vorbind cu aproape toţi candidaţii în ultimii cinci ani, cam toţi m-au asigurat că şi ei cred în aceste principii, în statul de drept, în transparenţă, şi că le vor aplica. Decizia este a dvs. şi lucrul important este ca dvs. să urmăriţi activitatea lor şi după alegeri şi să vedeţi dacă şi-au ţinut promisiunile făcute", a menţionat Mark Gitenstein.

Potrivit acestuia, 'este foarte important ca toţi cetăţenii României să citească acest raport, toţi membrii clasei politice, toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale şi liderii partidelor' şi să adopte concluziile sale.

"Punctul central al acestui raport e că România se află într-un moment de turnură. Atunci când vorbim despre un moment de turnură ne referim la momentul în care politicile o pot lua într-o anumită direcţie sau într-o altă direcţie. În această toamnă, în care aveţi o campanie electorală importantă, direcţia în care se va îndrepta această ţară va fi determinată de aceste alegeri, dar şi de evoluţiile din următoarea perioadă. Ideea mea centrală este că deşi prim-ministrul Viktor Orban susţine că democraţia liberală este pe moarte, eu sunt de părere că democraţia liberală este vie şi activă aici în România. Şi dacă recomandările incluse în acest raport, dacă planul şi strategiile menţionate de el pentru trecerea la următorul nivel al democraţiei liberale sunt puse în practică, eu cred că acest lucru va aduce o evoluţie extraordinară pentru tinerii din această ţară', a mai spus fostul ambasador al SUA în România.

Mark Gitenstein a participat, luni, la Cluj-Napoca, la inaugurarea noii clădiri a Facultăţii de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării din cadrul UBB. Au mai fost prezenţi rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop, fostul ministru al Educaţiei Cătălin Baba, decanul FSPAC, Călin Hinţea.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 oct, 2014
ion
sfatuitoru
de ce trebuie sasi dea cu parerea Ghitanstain,nu cumva este si iel roman?cine trebuie sa tina cont de parerile lui,sa fie multumit ca romania ia acordat un serviciu,ce ii baga lunar in buzunar zeci de mii de euro,un roman dal nostru nu poate abtine un asemenea serviciu,ar fi cercetat imediat de DNA.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ