Ce se poate întîmpla dacă USL nu continuă și în 2014?

| 07 ian, 2014

PNL și PSD candidează separat în alegerile europarlamentare, iar candidatura lui Crin Antonescu la prezidențiale este din ce în ce mai incertă, și asta nu doar din cauza comportamentului său din ultima perioadă față de partenerii de alianță, cât mai ales din cauza faptului că acesta continuă să coboare constant în sondaje.

Constituită în 2011, Uniunea Social-Liberală s-a format având în spate un electorat cu o dorință extrem de puternică de schimbare, schimbare cerută după anii dezastruoși din timpul guvernărilor Băsescu-PDL.

Anul 2012 a reprezentat pentru cei de la USL, “Anul Victoriei”, după cum spunea chiar sloganul acestora de campanie. USL a câștigat detașat alegerile locale, pentru ca în vara aceluiași an, peste 7,4 milioane de români să se unească în spatele Uniunii în demersul de demitere împotriva președintelui Băsescu. Alegerile parlamentare i-au făcut pe cei de la USL să cunoască un succes răsunător, acesta traducându-se printr-o majoritate solidă de 70% în Parlament.

A urmat anul 2013, care a însemnat pentru USL o guvernare bună și stabilă. În acest fel, după anii grei de austeritate și recesiune, salariile au fost reîntregite iar România a cunoscut după mult timp creștere economică. Totodată, rata de absorbție a fondurilor europene a ajuns la finele anului la o cotă de peste 30%, Guvernul USL reușind deblocarea tuturor programelor operaționale. Nu în ultimul rând, una din reușitele anului trecut a fost reprezentată de ieșirea României din anonimatul extern în care părea ca intrase de multă vreme, întrevederile politico-diplomatice ale premierului României având totodată o importantă componentă economică.

Nevoia de a trece în revistă toate aceste lucruri este necesară tocmai pentru a sublinia efectele unei posibile rupturi în cadrul USL-ului. Răspunzând la întrebarea din titlu, dacă USL nu va continua și în 2014, lucrurile evocate în paragrafele de mai sus riscă să devină istorie. Pe de-o parte, încrederea electoratului nu va mai fi aceeași ca în 2012, dezamăgirea acestora devenind direct proporțională cu nădejdea pusă în acest proiect politic. Pe de altă parte, continuarea parcursului foarte bun din 2013 ar putea fi pusă sub semnul întrebării.

Cuvântul de ordine este și rămâne “stabilitate”. Pentru că trebuie să fim sinceri, în ciuda parcursului bun din punct de vedere al guvernării, USL-ul a suferit numeroase fisuri la nivel politic. Tensionarea relațiilor dintre principalele partide care alcătuiesc Uniunea Social-Liberală s-a “datorat” în special poziției recalcitrante a liberalilor, în frunte cu președintele acestora, Crin Antonescu. Liderul liberal a avut ca principal scop urmărirea propriilor interese, neînțelegând sau nedorind să înțeleagă că instabilitatea USL-ului poate avea consecințe directe din punct de vedere economic pentru România și poate arunca țara într-o stare de haos generalizat. Or, din acest haos, doar un singur om are de câștigat: Traian Băsescu.

Anul 2014 se anunță unul greu pentru USL, cele două rânduri de alegeri, europarlamentare și prezidențiale reprezentând adevărate pietre de încercare. PNL și PSD candidează separat în alegerile europarlamentare, iar candidatura lui Antonescu la prezidențiale este din ce în ce mai incertă, și asta nu doar din cauza comportamentului său din ultima perioadă față de partenerii de alianță, cât mai ales din cauza faptului că acesta continuă să coboare constant în sondaje.

În tot acest timp, PSD a arătat că își dorește unitatea în USL, susținând totodată obiectivele asumate în cadrul acestei uniuni. Unul dintre aceste obiective, respectiv destructurarea regimului Băsescu, a fost reiterat și de către premierul României. “Eu dau un mesaj foarte clar că eu cred că USL a avut ca obiectiv fundamental schimbarea regimului Băsescu și trebuie să ducem acest obiectiv la bun sfârșit. Eu cred că putem să fim uniți nu doar în cadrul USL-ului, dar și cu alți reprezentanți ai partidelor politice și ai societății civile care s-au săturat de regimul Băsescu”, a declarat Victor Ponta în cadrul ședinței BPN de luni a PSD.

Rămâne de văzut dacă și liberalii înțeleg la fel. Mingea este acum în terenul lor.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ