Comasarea parlamentarelor cu referendumul pe Constituție, susținută de toate vocile din USL

| 15 ian, 2014

Cu posibila excepţie a lui Călin Popescu Tăriceanu (Anton), USL s-a exprimat la unison în favoarea organizării europarlamentarelor concomitent cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei.

Deciziile conducerii USL au fost, nu de puţine ori, obiectul unor polemici în interiorul alianţei. Decizia comasării alegerilor europarlamentare cu referendumul pentru Constituţie însă a fost primită chiar cu entuziasm de covârşitoarea majoritate a reprezentanţilor PSD şi PNL. Privind la rece situaţia este cam greu să combaţi argumentele logice care au dus la luarea deciziei de comasare. O să încercăm să le luăm pre rând:

În primul rând argumentul economic. Alegerile presupun o cheltuială mare din partea statului din cel puţin trei motive. Asigurarea logisticii necesare şi a resursei umane indispensabile pentru desfăşurarea alegerilor costă (ultimele alegeri au costat România cel puţin 200 de milioane de lei). Campania electorală costă de asemenea foarte mult. Este greu de estimat cât vor cheltui partidele pentru aceste alegeri (oficial şi neoficial) dar cheltuielile se ridică uneori şi la milioane de euro. De asemenea trebuie să ne gândim şi la factorul blocării funcţionării normale a instituţiilor publice pe perioada desfăşurării alegerilor. Chiar dacă este greu de cuantificat câţi bani şi timp se pierd cu organizarea alegerilor putem spune cu certitudine că o singură comisie de alegeri pe secţie pentru două scrutine simultane scade considerabil costurile.

În al doilea rând vorbim de eficienţă. Este mult mai eficient să chemi lumea la vot pentru a rezolva două probleme de-o dată, atât prin prisma timpului necesar pentru a pune în aplicare deciziile care reies cât şi prin prisma timpului pierdut de alegător cu procesul de vot.

În al treilea rând vorbim despre o Constituţie nouă pe baza căreia va funcţiona următorul mandat prezidenţial. Ar fi fost o glumă proastă ca preşedintele să aibă o Constituţie (veche) şi restul ţării să aibă o altă Constituţie (nouă).

În al patrulea rând orice perspectivă de creştere a prezenţei la vot este una dezirabilă mai ales când vorbim despre europarlamentare, care au reuşit contraperformanţa ca foarte rar să adune foarte puţini.

Comasarea alegerilor este o decizie bună, de oriunde ai privi efectele. Nu trebuie ignorat faptul că decizia vine pe fondul reafirmării sentimentului de consolidare a USL-ului, poate şi acesta este un motiv pentru care membri alianţei au susţinut la unison organizarea concomitentă a alegerilor în mai.

Criticile aduse deciziei de comasare a alegerilor există şi circulă încă în spaţiul public, dar sunt slabe şi prost argumentate. Câteva exemple: Elena Băsescu spune că este o dovadă de lipsă de respect pentru UE organizarea referendumului la sfârşitul lunii mai, uitând rapid că tatăl său, Traian Băsescu a organizat un super referendum în timpul alegerilor prezindenţiale de la sfârşitul anului 2009, pentru reducerea numărului de parlamentari şi pentru Parlamentul unicameral. Respectul tot respect.

Alţi membri ai opoziţiei anemice PPDD şi PDL au spus că este incorect faţă de Europa să organizezi alegerile concomitent cu referendumul. Din neştiinţă probabil, politicienii au uitat să critice şi Belgia, care organizează în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare, alegerile generale. Poate şi Belgia, din întâmplare ţara unde instituţiile centrale ale UE îşi au sediul, denotă o lipsă de respect pentru aceste instituţii.

Mesajul comasării celor două scrutine într-unul singur a fost primită bine de publicul intern al USL. Se pare că obiectivul comun pentru europarlamentare a fost primit cu larg consens de organizaţiile PNL şi PSD din ţară. În valoare politică este simplu de observat că mobilizarea activului şi nucleului celor două partide în jurul proiectului comun al Constituţiei noi este mult mai facilă şi la îndemână decât mobilizarea pentru europarlamentare.

Cei cărora nu le serveşte deloc această comasare, din nou vorbim exclusiv la nivel politic sunt cei de la PDL şi PPDD, care este posibil să cheme la boicotarea referendumului pentru Constituţie, dacă ne uităm la mesajele date. Or, boicotarea devine problematică atunci când vrei să câştigi mult la europarlamentare.

Mişcarea, din perspectiva dimensiunii politice a subiectului este din nou una favorabilă pentru alianţa de guvernare, un nou motiv pentru de susţinere a organizării concomitente a europarlamentarelor cu referendumul pentru revizuirea Constituţiei de către membri USL.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ