Antonescu ar vrea liste comune la europarlamentare, dar îi este ruşine să spună

| 10 ian, 2014

Crin Antonescu vrea doar să dea impresia că dorește candidaturi separate pentru a nu se plasa într-o ipostază dificilă, în perspectiva alegerilor prezidenţiale.

Ieşit la rampă cu ocazia BPN al PNL de joi, Crin Antonescu a atacat, în nota specifică, o sumedenie de teme – perspectivele USL, situaţia din justiţie, planurile sale pentru preşedinţie, conflictele din coaliţie sau posibilitatea unor liste comune PSD-PNL pentru alegerile europarlamentare din luna mai.

Dintre toate aceste abordări, ne vom opri cu analiza asupa poziţionării preşedintelui PNL pe tema candidaturii la alegerile pentru Parlamentul European. Tema frământă de o bună bucată de vreme conducerea liberalilor, dacă ţinem cont că, la finalul anului trecut, însuşi Crin Antonescu se exprima în favoarea unei liste comune PSD-PNL. Argumentul adus la acea vreme de către liderul liberal era simplu – întărirea coeziunii USL.

Desigur, oricât de riguros şi legitim suna argumentul invocat de Crin Antonescu, acesta nu este în cele din urmă decât un pretext. Adevărata miză pentru care PNL solicita liste comune ţine de mascarea adevăratului raport de forţe existent între liberali şi social-democraţi. În condiţiile în care majoritatea cercetărilor sociologice arată că PNL ar avea o intenţie de vot undeva la jumătate comparat cu PSD, este evident de ce Crin Antonescu a făcut lobby pentru formula de candidatură pe liste comune la scrutinul pentru PE.

Discursul de joi al preşedintelui PNL nu marchează o răzgândire decât aparent. Crin Antonescu vrea doar să dea impresia că dorește candidaturi separate pentru a nu se plasa într-o ipostază dificilă, în perspectiva alegerilor prezidenţiale. Cu alte cuvinte, o modificare a situației de fapt ar trebui să vină de la PSD, pentru ca Antonescu să nu lase impresia că îi este frică de alegerile europene.

Privit din această perspectivă, anunţul lui Crin Antonescu privind candidatura separată a PNL la alegerile europarlamentare capătă alte conotaţii. Problema pentru preşedintele liberal este însă aceea că posibilitate unor liste comune PSD-PNL pare a se îndepărta. Iar consecinţele nu sunt deloc favorabile. Un scor sub aşteptări ale PNL la europarlamentare creează serioase probleme de poziţionare.

Pe de o parte, va fi un test al adevărului, iar un scor slab va problematiza suplimentar capacitatea lui Crin Antonescu de a avea câştig de cauză în competiţia prezidenţială de la finalul anului. Vocile critice se vor amplifica nu doar în USL, ci mai ales în PNL unde liderii din planul secund care îşi vor pune în mod legitim întrebări cu privire la modul în care va duce Crin Antonescu viitoarea campanie pentru preşedinţie. Pe de altă parte, contează enorm cât de mulţi candidaţi din lista PNL vor ajunge în Parlamentul European, cu preşedintele Antonescu pe post de locomotivă electorală.

Dacă pe liste comune, PNL-ul lui Crin Antonescu ar fi beneficiat de capitalul de încredere al USL şi ar fi mers în siajul PSD, pe cont propriu alegerile vor fi mult mai grele. Rămâne de văzut ce aşi va scoate din mânecă Antonescu. Dacă îi are.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
13 ian, 2014
Horia Nabot
Cine greseste, plăteste !
O guvernare care nemultumeste din ce în ce mai mult, nu vă permite să umblati cu nasul pe sus, ba din contra - prestatia copilotului e din ce în ce mai jalnică. Băssăul tot s-a putut mentine bine-mersi la putere si fără liberali, desi la limită - voi n-aveti credibilitate singuri si o să vă coste scump, bătaia de joc în stil chiorean...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ