Cel mai bine păzit secret IT, dezvăluit după 30 de ani

| 14 iul, 2014

De-a lungul a trei decenii, compania Cycorp nu a dezvăluit nimic despre proiectul lor ambițios, prin care au reușit să aducă tehnologia din spatele inteligenței artificiale la un nivel superior. Astăzi, putem afla ce ne pregătește viitorul.

„Este cel mai important proiect la care ar putea lucra cineva, de aceea facem asta. Va amplifica inteligența umană”, a declarat Doug Lenat, președintele și CEO-ul companiei Cycorp, citat de Business Insider. Cercetătorii au dorit însă să păstreze secretul muncii lor până în momentul în care vor obține rezultate concludente.

Proiectul, denumit Cyc, reprezintă o tehnologie performantă bazată pe inteligență artificială, care analizează și învață lucruri despre comportamente și cunoștințe specifice omului, precum gânditul, vorbitul sau rezolvarea problemelor. Mașinăria poate fi comparată cu un „creier construit din software”, care învață permanent.

Lenat compară procesul de dezvoltare a acestui computer inteligent cu „educarea unui copil”. Mai mult, el explică faptul că Cyc poate înțelege la un nivel mai profund afirmațiile, dincolo de sensul cuvintelor, deoarece poate „citi printre rânduri” și astfel reușește să stabilească acele conexiuni pe care le face o ființă umană.

În prezent, tehnologia este folosită în scop educațional, pentru a-i învăța într-un mod revoluționar pe școlari matematică. „Cyc se poate da drept un elev confuz de clasa a VI-a, iar rolul utilizatorului este acela de a-l ajuta să înțeleagă și să învețe matematică de clasa a șasea. (…) Programul nostru înțelege matematica, dar ascultă ceeia ce spun elevii și diagnostichează confuzia lor. Își dă seama ce comportament ar fi cel mai util de adoptat pentru a-i ajuta să înțeleagă lucrurile”, punctează experții.

Funcționalitatea lui Cyc s-ar putea extinde însă mai departe, spre alte domenii educaționale și alte grade de dificultate. De altfel, Lenat speră ca tehnologia să poată fi implementată în scopul consilierii politicilor publice sau chiar în sistemul de justiție.

În ultima vreme, domeniul inteligenței artificiale a devenit tot mai popular. Recent, lumea științifică a fost uimită de Eugene, un băiețel de numai 13 ani, care aparent nu se distinge cu nimic de alți copii de vârsta lui. Însă Eugene nu este un băiat oarecare, ci este primul software care a trecut testul Turing, considerat de experți un prag important în domeniul inteligenței artficiale.

De altfel, un computer inteligent, denumit VITAL, a primit un post la loc de cinste în compania Deep Knowledge Ventures, din Hong Kong. Algoritmul a fost angajat pe un post în consiliul de administrație al firmei, scrie Business Insider. „Fișa postului” programului VITAL include participarea la luarea de decizii financiare și de business în cadrul companiei.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ