Vrei o viaţă lungă şi frumoasă? Iată cele mai SĂNĂTOASE diete din lume

| 25 mai, 2014

Obiceiurile culinare din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii sunt o sursă de inspirație extraordinară pentru a te păstra în formă, sănătos și pentru a trăi mai mult și mai bine

Una dintre cele mai cunoscute și apreciate diete din lume este cea mediteraneană, iar multiple studii au demonstrat efectele benefice ale acesteia asupra sănătății. Un grup de experți a observat că adoptarea unui astfel de regim alimentar a diminuat cu până la 30% rata deceselor cauzate de accidente vascular cerebrale și infarct în rândul pacienților cu risc crescut. Mai mult, autorii au fost atât de impresionați de rezultatele obținute încât au adoptat ei înșiși dieta mediteraneană. De altfel, experții de la King’s College London au descoperit că acest regim ajută la diminuarea riscului de dezvoltare a hipertensiunii, datorită combinației dintre legumele bogate în nitrit și găsimile nesaturate.

Dieta mediteraneană este compusă preponderent dintr-o varietate largă de legume, fructe, cearele integrale, oleaginoase și leguminoasele, scriu specialiștii de la Mayo Clinic. De asemenea, urmarea unui astfel de regim presupune înlocuirea grăsimilor nesănătoase cu unele benefice (de exemplu, uleiul de măsline), dar și folosirea unei varietăți largi de condimente și plante aromate în locul sării, pentru a da gust mâncărurilor.

Un alt exemplu de urmat în materie de alimentație este dieta japonezilor. „Sunt cei mai mari consumatori de pește din lume, de soia, alge de mare și ceai verde. Atunci când se simt sătui în proporție de 80%, ei se opresc din mâncat, așteaptă 10 minute și apoi decid dacă mai continuă. Și de cele mai multe ori nu simt nevoia să mănânce mai mult”, punctează Harley Pasternak, specialist în fitness, pentru Empower News Magazine. De altfel, japonezii se află pe primul loc în topul națiilor cu o sănătate de fier pe termen lung– până la circa 74,5 ani, potrivit datelor OMS, citate de BBC. Pe lângă pește, dieta japonezilor include cereale integrale (orez brun), legume, fructe și produse din soia.

Dieta scandinavă sau nordică se remarcă, de asemenea, prin efectele benefice asupra sănătății. Aceasta este populară în Norvegia, Danemarca și Suedia. De altfel, potrivit unui clasament realizat de Organizația Oxfam America, Danemarca și Suedia au ocupat, la egalitate, locul al treilea în topul țărilor cu cele mai sănătoase obiceiuri alimentare. Dieta se remarcă printr-un conținut bogat de fructe, legume, dar și lactate sărace în grăsimi. De asemenea, regimul alimentar scandinav presupune consumarea unor cantități mari de fibre, cu rol important în digestie și în reducerea unor afecțiuni cronice, precum cancerul sau bolile de inimă. Pe lângă cerealele integrale și pâinea neagră, fibrele se regăsesc în leguminoase, oleaginoase, semințe (de floarea soarelui, chia) sau în fructe uscate (caise, prune).

Celor trei diete li se pot adăuga și alte exemple de obiceiuri culinare sănătoase din întreaga lume. Trebuie reținut că „ceea ce au în comun toate dietele tradiționale este echilibrul, varietatea care depinde de sezon și porțiile moderate”, după cum puncta dr. Daphne Miller, expert în nutriție, citată de organizația Next Avenue. Mai mult, pentru a aduce beneficii organismului, alegerile alimentare sănătoase trebuie să devină un obicei zilnic, pe tot parcursul vieții.

 

Sursă: semneletimpului.ro

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ