Ai migrene? Sunt un simptom al unui eveniment MORTAL în 50% dintre cazuri

| 15 iun, 2014

Atacul vascular-cerebral este mortal in 50% din cazuri, iar in cazul supravietuirii urmarilor lui sunt foarte grave: invaliditate si perioade lungi si dificile de recuperare. Exista insa si un tip de accident vascular-cerebral (AVC) mai putin cunoscut – cel silentios, care apare mai ales la persoanele care sufera de migrene.

Persoanele care sufera de migrene prezinta de doua ori mai multe riscuri de a aparitie a atacului vascular-cerebral silentios, care se prezinta ca leziuni asimptomatice la nivelul creierului cauzate de cheaguri de sange ce blocheaza irigarea corespunzatoare a creierului. Iar AVC silentioase sunt precursoarele accidentelor grave.

AVC silentios este cunoscut in lumea medicala drept ischemie cerebrala sau accident vascular-cerebral ischemic, manifestandu-se prin reducerea fluxului de sange cerebral pentru cateva secunde sau minute.

 

Cei care au migrene sunt de doua ori mai predispusi la AVC ischemic/silentios decat cei care nu intampina aceasta problema medicala, se arata intr-un studiu publicat recent in revista de specialitate “Stroke” si coordonat de medicul Teshamae Monteith, seful diviziei cerebrale de la Scoala de Medicina din cadrul Universitatii din Miami (SUA). Migrena este o suferinta cronica caracterizata prin dureri de cap moderat-severe, recurente. Poate sa apara o data sau de doua ori pe an sau de mai multe ori pe luna.

cestea sunt asociate de regula cu alte simptome (greata, varsaturi, sensibilitate la lumina sau la zgomot). In general sunt agravate de activitate fizica sau determina evitarea activitatii fizice. Femeile sunt cele predispuse la migrene. De altfel, in timp ce 20% din femei sufera de migrene, doar 6% din barbati au intampinat aceasta problema medicala.

 

Riscul de accident vascular-cerebral ischemic este de doua mai crescut atat la persoanele care sufera de migrene comune, cat si la cele care au migrene cu aura, mai exact, care intampina si probleme de vedere cum ar fi aparitia unor pete negre, a unor puncte luminoase, a flashurilor sau a liniilor colorate in zig-zag.

 

Cum poti preveni AVC silentios? Prin eliminarea migrenelor. Insa, pana in prezent, oamenii de stiinta nu au descoperit un tratament exact al acestei afectiuni. Pana in prezent, dincolo de luarea analgezicelor care doar elimina efectele, nu si cauzele, persoanelor are au migrene li se recomanda eliminarea factorilor care pot declansa aceste dureri de cap severe, cum ar fi incetarea fumatului, corectarea factorilor de risc cardiovasculari (hipertensiune arteriala, hipercolesterolemie, obezitate), dar si evitarea contraceptiei hormonale estrogenice in cazul femeilor.

 

 

Sursă: doctorulzilei.ro

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ