Comisia juridică se reunește vineri în cazul ELENEI UDREA. Plenul decide săptămâna viitoare dacă Udrea va fi ARESTATĂ

| 21 oct, 08:22

Deputații juriști se vor aduna vineri pentru a da un aviz în cazul Elenei Udrea, iar miercurea viitoare va avea loc plenul Camerei Deputaților în care se va vota cererea DNA privind arestarea politicianului,

UPDATE 10.00 Inițial, cererea urma să fie dezbătută, miercuri, în biroul permanent al Camerei Deputaţilor, începând cu ora 9.30.

Pana vineri Comisia Juridica a Camerei Deputatilor trebuie sa intocmeasca raportul cu privire la solicitarile justitiei.

Lunea viitoare se va decide cand va intra in plen, dar discutiile merg catre un vot in Camera Deputatilor pentru miercurea viitoare.

Raportul va ajunge apoi în plenul Camerei Deputaţilor, unde se va vota cererea procurorilor. Udrea este deja trimisă în judecată în dosarul „Gala Bute" pentru abuz în serviciu şi luare de mită şi este urmărită penal în dosarele Microsoft şi E-România.

Dacă deputaţii vor aproba cererea DNA, Udrea ar putea ajunge din nou în arest, ea aflân­du-se acum sub control judiciar.

Fosta șefă PMP, Elena Udrea, a declarat la România TV că se aştepta ca DNA să ceară din nou arestarea ei într-un nou dosar.

"Eu eram pregătită. Nu ştiam când, dar ştiam că se va întâmpla (...) Am făcut o plângere la CSM. Am aflat din surse că doamna procuror Moraru are misiune de la Kovesi să mă aresteze. Sunt chemaţi oameni pe bandă rulantă la DNA pentru a face denunţuri la adresa mea", a precizat Udrea.

Elena Udrea afirma ca este nevinovata si in cel mai recent dosar pe numele sau, pentru care DNA cere arestarea preventiva, si care s-ar baza pe denunturi ale fostei sale prietene Ana Maria Topoliceanu. Aceasta a declarat, intr-o interventie telefonica la Digi 24, ca omul de afaceri caruia i s-ar fi cerut o mita de 5 milioane de dolari este Bogdan Buzaianu, cel mai puternic "baiat destept" din energie, care avea contractul cu Hidroelectrica.

Elena Udrea a denuntat un nou abuz al DNA si sustine ca din 2005 este "intr-un conflict deschis" cu Bogdan Buzaianu si ca "din cauza acestei lupte pe care am dus-o cu dl Buzaianu si cu dl Patriciu a aparut sintagma baietii destepti din energie"

"Nu ma mira (cererea DNA), am facut o plagnere la CSM tocmai pentru ca stiam din vara, oameni din DNA, din SRI au venit si mi-au spus ca e ordin de la sefa DNA ca procuroarea Moraru sa imi faca un nou dosar penal", a spus Udrea, intrebandu-se cum se explica faptul ca Laura Codruta Kovesi se plange ca sunt 6.000 de dosare in lucru la DNA si un procuror se ocupa doar de cazul sau.

In ceea ce priveste acuzatiile privind vanzarea Vilei Sabarel din Eforie Sud - "o ruina", aceasta a spus ca Topoliceanu era sefa societatii comerciale care a vandut vila, ce a fost cumparata de "un cunoscut foarte apropiat al Anei Maria Topoliceanu, pe care il cunosc si eu"
.

In ceea ce priveste omul de afaceri despre care procurorii spun ca i s-a cerut mita de 5 milioane de euro, Udrea a spus ca este vorba despre Bogdan Buzaianu, cu care este insa "din 2005 suntem intr-un conflict deschis".

"Din cauza acestei lupte pe care am dus-o cu dl Buzaianu si dl Patriciu a aparut sintagma baietii destepti din energie", a sustinut Udrea.

Fostul ministru spune ca nu a fost intrebata de procurori in legatura cu aceste acuzatii.

"Daca ma intrebau ar fi aflat cum stau lucrurile. Nu as vrea sa spun la televizor cata vreme nu am spus-o intr-un cadru oficial", a comentat ea, rugata sa dea explicatii.

Elena Udrea a sustinut ca "Topoliceanu a folosit acesti bani" pomenit ca mita in comunicatul procurorilor DNA dar a subliniat ca nu poate spune "ca s-a dat mita".

Citeste si: Dragnea: PSD va vota pentru ridicarea imunității parlamentare a Elenei Udrea

"Dati-mi voie sa fac declaratia in fata procurorului", a mai spus Udrea.

DNA cere ministrului Justiţiei să solicite Camerei Deputaţilor încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului Elena Udrea, într-un nou dosar în care aceasta este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, spălare de bani, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii.

DNA a dat marţi publicităţii un comunicat de presă în care precizează că procurorii efectuează cercetare penală față de UDREA ELENA GABRIELA, în prezent deputat în Parlamentul României, care a îndeplinit, succesiv, în perioada decembrie 2008 - februarie 2012, funcţiile de ministru al Turismului, ministru interimar al Mediului şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cu privire la săvârșirea următoarelor infracţiuni:

-luare de mită în formă continuată,
-trafic de influenţă în formă continuată,
- instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,
-efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei,
-spălare de bani în formă continuată,
-fals în declaraţii de avere în formă continuată (cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 - 2012).

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

A. Cu privire la infracţiunile de instigare la abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi fals în declaraţii de avere, fapte în legătură cu scoaterea activului „Vila Săbărel" din Eforie Sud (suprafaţă utilă de 700 mp) din patrimoniul SC Carmen Silva 2000 SA, vânzarea la un preţ sub valoarea de piaţă a terenului aferent imobilului (386 mp), lucrările de renovare la imobilul Vila Săbărel, cumpărarea şi intabularea activului Vila Săbărel şi a terenului aferent pe SC Romlit Spectrum SRL, pentru a ascunde beneficiarul real şi pentru a evita justificarea resurselor financiare.

- A solicitat vânzarea activului „Vila Săbărel" din Eforie Sud (achiziționată cu suma de 56.425 euro), prin metoda negocierii directe şi cu recunoaşterea unor investiţii în cuantum de aproximativ 7.284 euro ce nu fuseseră realizate, către SC Romlit Spectrum SRL - o societate controlată de o persoană din anturajul său, societate pe care a creditat-o prin intermediul unei rude, pentru achitarea sus menţionate, fără a declara împrumutul acordat societăţii sau cumpărarea activului prin interpuşi;

- L-a constrâns pe directorul general al SC Carmen Silva 2000 SA, prin intermediul reprezentantului SC Romlit Spectrum SRL, să încheie un act adiţional la contractul de vânzare – cumpărare a activului „Vila Săbărel", în condiţii nelegale (respectiv cu încălcarea hotărârii AGA şi a condiţiilor stabilite pentru vânzare prin mandatul emis de minister în baza avizelor direcţiilor de specialitate), pentru a asigura SC Romlit Spectrum SRL trecerea în proprietate a imobilului; aceasta, deşi nu se efectuase plata banilor în termenul de 10 zile stabilit prin mandat de minister, fapt ce atrăgea desfiinţarea de drept a contractului, fără altă notificare şi fără intervenţia instanţei de judecată;

- Şi-a exercitat influenţa asupra primarului oraşului Eforie Sud pentru a obţine cumpărarea, de către SC Romlit Spectrum SRL, a terenului aferent Vilei Săbărel, prin negociere directă, la un preţ sub valoarea de piaţă (aproximativ 50% din valoarea pieţei);

- A pretins şi primit foloase necuvenite în cuantum de cca. 520.000 de lei, constând în contravaloarea lucrărilor de renovare a Vilei Săbărel şi a materialelor necesare, de la administratorul unei societăţii comerciale (societate ce avea în derulare mai multe contracte cu C.N.I. - Compania Naţională de Investiţii). Foloasele au fost primite pentru a asigura finanţarea necesară derulării contractelor pe care societatea le încheiase cu CNI SA. Aceasta, în condiţiile în care CNI SA funcţiona sub autoritatea Dezvoltării Regionale și Turismului, iar ministrul era ordonator principal de credite.

- A achiziţionat imobilul Vila Săbărel prin intermediul firmei SC Romlit Spectrum SRL pe care o controla şi căreia îi asigura fondurile aferente efectuării tranzacţiilor, prin creditarea firmei în numele asociatului declarat; astfel, a ascuns faptul că este beneficiarul real al imobilului „Vila Săbărel", al terenului aferent şi al lucrărilor de renovare efectuate de o societate comercială favorizată; toate foloasele sus menţionate au fost primite în legătură cu exercitarea prerogativelor specifice funcţiei, în scopul disimulării proprietăţii bunurilor ori a drepturilor asupra acestora, cunoscând şi faptul că modalitatea de dobândire a imobilelor a fost nelegală.

- A încheiat tranzacţiile imobiliare având ca obiect Vila Săbărelu (cu o suprafaţă utilă de 700 mp) şi terenul aferent acesteia (386 mp) prin persoane interpuse, respectiv prin intermediul SC Romlit Spectrum SRL – societate pe care o controla şi căreia îi asigura finanţarea necesară, utilizând informaţii obţinute în exercitarea funcţiei.

B. Cu privire la pretinderea şi primirea unor foloase necuvenite pentru exercitarea influenţei în legătură cu derularea contractului de vânzare – cumpărare de energie dintre SC Hidroelectrica SA şi o societate comercială

- În vara anului 2010, în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și membru la Guvernului şi de persoană cu funcție de conducere în cadrul unui partid politic, având influență asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și ai SC Hidroelectrica SA, a pretins de la un om de afaceri, prin intermediar, suma de 5 milioane USD, pentru a asigura firmei controlate de omul de afaceri derularea, în continuare, a contractului bilateral de vânzare – cumpărare de energie electrică cu SC Hidroelectrica SA.

- Pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din Ministerul Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, la începutul anului 2012, a primit de la acelaşi om de afaceri, prin intermediar, suma de 3.800.000 USD şi o creanță de 900.000 de euro pe care una din firmele controlate de omul de afaceri o deținea ca urmare a unui împrumut garantat cu pachetul de 90% din acțiunile la o societate comercială cu activitate în mass media.

- În anul 2011, pentru a ascunde beneficiarul real al creanţei de 900.000 de euro, primită cu titlu gratuit de la omul de afaceri, îi solicitase unei persoane să încheie un contract de novaţie cu schimbare de creditor pe o firmă a respectivei persoane. De asemenea, ulterior, pentru a ascunde că este beneficiarul real al pachetului de acţiuni la societatea cu activitate în mass media, i-a solicitat unei alte persoane să încheie actele aferente tranzacţiei în numele său şi să efectueze plăţile aferente prin creditarea societăţii, disimulând astfel provenienţa sumei de circa 700.000 de euro, aferentă plăţilor efectuate pentru societatea mass media şi ascunzând astfel că este adevăratul proprietar la creanţei ce a făcut obiectul novaţiei cu firma omului de afaceri de la care a primit creanţa.

Prin urmare,  în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării:

1. Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de UDREA ELENA GABRIELA, deputat în Parlamentul României, la data faptelor ministru în Guvernul României, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni săvârşite în exerciţiul funcţiei :

-luare de mită în formă continuată,
-trafic de influenţă în formă continuată,
- instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,
-efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei
-spălare de bani în formă continuată
-fals în declaraţii de avere în formă continuată (cu referire la declaraţiile de avere din perioada 2009 - 2012)

2. Ministrului Justiției, pentru a solicita Camerei Deputaților încuviințarea reţinerii şi arestării preventive a deputatului UDREA ELENA GABRIELA, ministru în Guvernul României, la data faptelor, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

-luare de mită în formă continuată,
-trafic de influenţă în formă continuată,
-instigare la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine,
-efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile în virtutea funcţiei
-spălare de bani în formă continuată

Prezentele cereri intră sub incidența prevederilor Codului de Procedură Penală și ale Constituției României, prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale, respectiv încuviințarea reţinerii şi arestării preventive, beneficiază de prezumția de nevinovăție, mai precizează DNA.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 oct, 14:35
Marian
Operatori PC
Cautam operatori PC, care sa se alature echipei noastre.
Oferim si solicitam seriozitate maxima.
Conditii necesare :
- calculator + internet + cunostiinte minime de operare.
Avem nevoie de persoane serioase, inzestrate cu calm si rabdare.
Instruirea se ofera gratuit sub forma unor lectii prezentate pe mail.
Atata timp cat cititi cursurile, o sa gasiti raspunsurile la toate intrebarile .
Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal.
Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere.
Proiectul se doreste a fi lansat pe piata americana de carti electronice!
Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email:
[email protected]
[email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ