Conducerea ANRP DEZVĂLUIE motivele demisiei în bloc

| 02 mar, 16:19

Conducerea Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților atrage atenția asupra situației excepționale în care se află din cauza amenzilor decise de instanțe și îndreptate asupra persoanelor aflate în fruntea Autorității.

Conducerea Autorității dorește să atragă atenția atât asupra situației excepționale create prin prin modificarea Legii contenciosului administrativ, dar și "asupra stării de insecuritate în care se află persoanele care ocupă funcții de conducere în domeniul retrocedărilor și al despăgubirilor", conform Memoriului înaintat luni de conducerea ANRP prim ministrului Victor Ponta, citat de Agerpres.

În document se arată că atunci când actuala echipă a preluat responsabilitatea conducerii "existau peste 8.000 de procese inițiate de persoane nemulțumite fie de neefectuarea plăților despăgubirilor, fie de neemiterea deciziilor de despăgubire".

Citește și: Gest extrem la ANRP: Conducerea a demisionat în bloc

"Pentru a constrânge ANRP fie să plătească sumele deja stabilite ca despăgubire, fie să emită titluri de despăgubire, aceste persoane au cerut instanțelor amendarea conducătorilor responsabili în condițiile Legii nr. 554/2004. Astfel, se cere amendarea președintelui ANRP pentru neemiterea titlurilor de despăgubire, în condițiile în care, în România, timp de doi ani (mai 2011 — iunie 2013) nu s-a emis niciun titlu de despăgubire. Totodată, se cere amendarea vicepreședintelui responsabil cu Legea nr.9/1999 și Legea nr. 290/2003 pentru neplata unor despăgubiri, în condițiile în care Ministerul Finanțelor Publice nu a alocat în ultimii 5 ani decât 20%-25% din suma necesară acordării acestor despăgubiri iar, începând cu anul 2012, conturile ANRP au fost în permanență blocate prin executări silite", se precizează în Memoriu, cu mențiunea că "nepunerea în executare a unor hotărâri judecătorești s-a datorat unor motive neimputabile conducerii ANRP".

Conducerea Autorității mai arată că după modificarea Legii nr. 554/2004, în octombrie anul trecut, "controlul judecătoresc se face într-o singură etapă, la curțile de apel aflate pe întreg teritoriul țării, hotărârile astfel luate fiind definitive și executorii".

"Din cauza acestor modificări legislative, judecarea definitivă a cererilor de amendare se face, aproape de fiecare dată, în absența celor care sunt vizați. Imposibilitatea conducătorilor A.N.R.P. de a participa la procese, în mod personal, este evidentă, având în vedere responsabilitățile de serviciu. În lipsa unei apărări atente, apare pericolul afectării grave a intereselor patrimoniale personale, în condițiile în care eventuala amendare produce efecte asupra patrimoniului persoanei și nu asupra bugetului instituției", arată șefii ANRP.

Citește și: VICTOR PONTA, reacţie după demisiile de la ANRP. DECLARAŢIA preşedintelui Autorității

Aceștia îi aduc la cunoștință prim ministrului Victor Ponta că în acest moment "conducătorii ANRP sunt vizați de cereri de amendare în peste 150 de procese"și "că, în condițiile actualei legislații", riscă să plătească aceste amenzi din patrimoniul propriu.

"Considerăm că singurul mod în care ne putem apăra interesele, atât timp cât există o legislație neclară și care poate fi interpretată în detrimentul nostru, este acela de a nu mai exercita funcțiile care atrag, în mod automat, un astfel de pericol, motiv pentru care vă înaintăm demisiile noastre", se arată în documentul remis premierului și semnat de președintele ANRP George Băeșu și de cei doi vicepreședinți Claudița Selavărdeanu și Sorin Lazăr.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ