Conflictul de interese, de competența DNA? Precedentele în cazurile Pop și Iohannis arată că nu

| 09 iun, 11:57

Premierul Victor Ponta a fost acuzat de DNA de conflict de interese. Dar în anul 2013 Direcția Națională Anticorupție și-a declinat competența într-un caz de conflict de interese care îl viza pe fostul ministru și actual senator Liviu Pop.

Premierul Victor Ponta a fost acuzat de DNA de conflict de interese. Dar în anul 2013 Direcția Națională Anticorupție și-a declinat competența într-un caz de conflict de interese care îl viza pe fostul ministru și actual senator Liviu Pop. Rezoluția în cauză a fost semnată de Lucian Papici, procuror șef al Secției de combatere a corupției din cadrul DNA.

Citeşte AICI rezoluţia DNA în cazul Liviu Pop

Mai mult, dosarul în care ANI îl acuza pe Klaus Iohannis de conflict de interese și de fals în înscrisuri sub semnătură privată a fost de asemenea închis.

"În baza prevederilor art. 228 alin. 6 C.p.p. rap. la art. 10 alin. 1 lit. d C.p.p., procurorul de caz a dispus neînceperea urmăririi penale față de numitul Pop Liviu Marian (fost ministru al Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, în prezent parlamentar) sub aspectul presupusei săvârșiri a infracțiunilor de conflict de interese (...)", scrie în documentul oficial din data de 24.01.2013, semnat de procurorul DNA Lucian papici.

Privind presupusa infracțiune de conflict de interese, procurorul de caz și-a arogat o competență care nu îi aparținea, abordând o problemă care în mod normal excede competența procurorilor anticorupție.

Procurorul Papici a decis astfel disjungerea și declinarea competenței de soluționare a cauzei privind infracțiunea de conflict de interese în favoarea Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

O situație similară a existat și în cazul lui Klaus Iohannis. În luna septembrie 2014 Parchetul General a închis dosarul în care ANI îl acuza pe Klaus Iohannis de conflict de interese. În august 2013, ANI l-a acuzat pe Iohannis de aeastă infracțiune în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era. ANI a sesizat totodată Parchetul General pentru infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Acum, premierul Victor Ponta este cel care a fost acuzat de conflict de interese pentru o decizie politică de numire a unui ministru în Guvern. Dacă în cazurile precedente această categorie de presupuse fapte nu a fost de competența DNA, atunci acum de ce este?

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ