Consilierul prezidenţial pe politică DEZVĂLUIE planul lui Iohannis în relația cu Ponta

| 18 iun, 11:04

Consilierul prezidențial, Laurențiu Ștefan a declarat că preşedintele Klaus Iohannis ar fi cerut demisia oricărui premier, indiferent de culoarea politică dacă acesta s-ar fi confruntat cu o situație juridică precum cea a lui Victor Ponta. În privinţa relaţiei viitoare dintre şeful de stat şi prim-ministru, Laurenţiu Ştefan a declarat că în actualul context politic, "probabil că nu o să mai fie «business as usual»".

Consilierul pe politică internă al președintelui Klaus Iohannis a vorbit pentru psnews.ro despre actuala criză politică izbucnită ca urmare a refuzului premierului Victor Ponta de a demisiona din fruntea Guvernului, deși șeful statului i-a solicitat acest lucru în mai multe rânduri, despre noua strategie de securitate națională a României în raport cu instituțiile de presă, despre discuțiile recente din CSAT privitoare la fenomenul "defrișărilor ilegale" sau despre subiectul legat de numirea unui nou director în fruntea Serviciului de Informații Externe.

În privința relației pe viitor dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta, pornind de la actualul context politic tensionat, Laurențiu Ștefan estimează  "probabil că nu o să mai fie «business as usual»".


Preşedintele îşi va urmări în continuare cu consecvenţă obiectivele de mandat şi va continua colaborarea instituţională cu guvernul şi cu alţi actori relevanţi pentru a promova interesele României. S-a văzut acest lucru din modul în care s-au derulat consultările cu partidele politice şi discuţiile din CSAT cu privire, printre altele, la Strategia Naţională de Apărare a Ţării.

Probabil că nu o să mai fie «business as usual», dar preşedintele va continua să acţioneze în limitele mandatului constituţional ca toate instituţiile să funcţioneze bine", a precizat consilierul prezidenţial.

Citește și:  Klaus Iohannis, atac voalat la adresa lui Victor Ponta: Încă încerc să mă acomodez


În plus, actualul consilier al șefului statului punctează că oricine s-ar fi confruntat cu o situație juridică precum cea a lui Victor Ponta, cu siguranța Președintele Iohannis ar fi avut aceeași poziție publică tranșantă și ar fi solicitat demisia oricărui premier, indiferent de culoarea politică.

"Preşedintele Iohannis a insistat de nenumărate ori că o persoană acuzată de fapte penale nu poate ocupa o înaltă deminate fără a afecta prin aceasta imaginea României. Sunt absolut convins că ar fi solicitat demisia primului ministru indiferent de culoarea sa politică", a declarat Laurenţiu Ştefan.

De asemenea, Laurențiu Ștefan a lămurit situația în privința uneia dintre promisiunile majore făcute de Klaus Iohannis în campania electorală și anume cea legată de renunțarea la imunitatea prezidențială, afirmând că "subiectul a fost închis de o decizie a Curţii Constituţionale", dar crede că Președintele va readuce subiectul pe agenda publică în momentul în care se va discuta pe marginea revizuirii Constituției.

"Subiectul a fost închis de o decizie a Curţii Constituţionale (numărul 678) din 13 noiembrie 2014 şi publicată în Monitorul Oficial din 5 decembrie 2014, deci după ce Preşedintele Klaus Iohannis a făcut acea declaraţie. În paragrafele 25 şi 33 ale acestei decizii, Curtea Constituţională precizează că imunitatea de care se bucură Preşedintele «are un caracter imperativ, neconstituind un drept subiectiv la care titularul poate renunţa atunci când apreciază a fi oportun».

În opinia Curţii, imunitatea  «este o garanţie de ordine publică a mandatului (…) fiind un element constitutiv al statutului juridic constituţional al preşedintelui României», ea este “inerentă mandatului de demnitate publică, pe perioada exercitării acestuia, iar nu persoanei care ocupă temporar această funcţie».

Practic, preşedintele României nu poate renunţa la imunitatea care este ataşată mandatului său şi nu persoanei sale. Fiind adoptată într-o perioadă extrem de densă din punct de vedere politic, această decizie extrem de importantă a Curţii Constituţionale a trecut relativ neobservată. Chiar şi în perspectiva unei revizuiri constituţionale, considerentele de mai sus mă fac să cred că poziţia Curţii în chestiunea imunităţii prezidenţiale ar rămâne neschimbată, deşi cred că preşedintele va readuce această chestiune în dezbatere publică", a mai precizat consilierul prezidenţial.

Consilierul prezidenţial a vorbit şi despre problema defrişărilor ilegale de pădure.

"Nevoia amendării cadrului legislativ este ilustrată de proiectele de lege iniţiate de guvern care sunt actualmente în dezbaterea parlamentului. Dacă nu mă înşel, luni, Senatul a adoptat un proiect de lege pentru monitorizarea exportului de masă lemnoasă.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a cerut Guvernului să ia măsuri pentru a stopa acest fenomen al defrişărilor ilegale. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării va păstra pe agendă această problemă şi va monitoriza evoluțiile din domeniu. Președintele și toți membrii CSAT sunt conștienți în acelaşi timp că nu este doar o problemă de reglementare, ci şi de aplicare a legii", a menţionat Laurenţiu Ştefan.

Totodată, consilierul prezidenţial a afirmat că "preşedintele Iohannis nu a uitat de numirea unui nou Director al Serviciului de Informaţii Externe. Poziţia de director al acestui serviciu de informaţii este una de mare responsabilitate şi procesul de selecţie este prin urmare unul extrem de riguros".

Priorităţile preşedintelui Klaus Iohannis.

"O prioritate a Preşedintelui Iohannis, după cum ştiţi, este adoptarea de către Parlament a unui cadru legal care să rezolve problemele apărute în diaspora la ultimele alegeri prezidenţiale. O soluţie la această problemă este votul prin corespondenţă şi există aşteptarea ca Parlamentul să înceapă o discuţie serioasă a propunerii legislative a PNL.

Ne preocupă buna guvernare, transparenţa şi integritatea şi încurajăm toate demersurile instituţionale, academice sau care provin din societatea civilă care au aceste obiective.

Educaţia şi sănătatea rămân în continuare domenii care se bucură de toată atenţia Preşedintelui Iohannis. Dialogurile începute, cu minorităţile naţionale, cu societatea civilă, cu sindicatele, cu reprezentanţii mediului de afaceri, vor continua.

Apropierea alegerilor locale şi parlamentare din 2016 îi va oferi ocazia Preşedintelui Iohannis să lanseze noi apeluri către clasa politică, către partidele politice pentru a promova candidaţi profesionişti, integri şi dedicaţi comunităţilor lor şi interesului public", a conchis Laurenţiu Ştefan.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 iun, 09:08
BALANESCU CRISTIAN
munca la domiciliu
Colaborare la domiciliu! Stim ca ati cautat foarte mult timp o oferta cu adevarat serioasa, dar acum este cazul sa va opriti aici si sa incepeti imediat colaborarea cu noi, intr-o activitate part-time la domiciliu, cu castiguri sigure, pe masura implicarii. Va asteptam sa ne cereti mai multe detalii la adresa de email : [email protected]
20 iun, 16:44
Flory
Oferta job!
“Pentru a obţine un succes, trebuie să crezi în tine însuţi, să faci ceea ce trebuie făcut, când trebuie făcut, şi să continui până când reuşeşti!”
Cautam colaboratori part-time pentru publicare anunturi!
Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi, in functie de abilitati.
Cerinte:
- calculator
- conexiune internet
- cunostinte minime PC
- rabdare, seriozitate, perseverenta, atentie la detalii
Nu este necesara experienta.
Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin email.
Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati.
Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice.
Pt informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa de email: [email protected]
18 iun, 13:49
liviuioan
---PRIN HAOS LA ORDINE----
S-a reactivat postul lui LAZARICA . Acum se rescriu --BASMELE---VERONICA SE INTOARCE LA BALTI . ALIN-huta-huta--trecuse toate testele pentu a primi rolul .
19 iun, 18:41
mircea
planul lui Klaus???
ce sa faca Klaus,e -plin da diplomatie ca broasca da par,ce pretentii sa ai la un sas care nu e nici neamt nici german,un taranoi inganfat,un profesoras da scoale generale,fara de nici un titlu stiintific,care vorbeste rar si gandeste si mai rar

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ