Consultări la COTROCENI: preşedintele la dialog cu liderii partidelor. Ce propuneri s-au făcut

| 28 ian, 10:14

Klaus Iohannis şi reprezentanţii partidelor au începutîn această dimineaţă, la Palatul Cotroceni, consultările pe priorităţile legislative ale Parlamentului, precum votul în diaspora, finanţarea campaniilor şi a partidelor şi ridicarea imunitaţii. Fiecare delegaţieîn parte şi-aexprimat propunerileîn numele organizaţiei pe care o reprezintă.

UPDATE: Kelemen Hunor a prezentat poziţiile adoptate de UDMR pe subiectele discutate cu preşedintele, menţionând, printre altele, descentralizarea reală şi menţinerea parlamentului bicameral. Liderul UDMR a precizat că formaţiunea sa nu a fost de acord cu OUG 55 privind traseismul şi a subliniat că "revizuirea Constituţiei în condiţiile actuale nu prea poate fi făcută", prin urmare nu poate fi pus în aplicare rezultatul referendumului din 2009.

UPDATE: Daniel Constantin, presedintele PC, a declarat la finalul consultărilor cu şeful statului că partidul său susţine propunerea ca AEP să se ocupe de organizarea alegerilor în diaspora şi ideea ca românii de peste hotare să se înscrie într-un termen bine precizat pe liste suplimentare la ambasade.

De asemenea, Daniel Constantin a vorbit despre finanţarea transparentă a partidelor, revenirea la votul pe liste, simplificarea ridicării imunităţii parlamentare, adoptarea codului electoral, precum şi găsirea unui consens cu privire la organizarea alegerilor într-un singur tur sau în două tururi.

UPDATE: Copreședinții PNL, Vasile Blaga și Alina Gorghiu, au declarat în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că PNL-ul susține votul prin corespondență.

"Susținem votul prin corespondență. Trebuie să asigurăm posibilitatea eliminării votului multiplu. Susținem alegerea primarilor în două tururi pentru reprezentativitate, legea alegerilor generale - trebuie redus numărul de parlamentari", a declarat Vasile Blaga.

"Drept urmare milităm pentru două camere și un sistem de vot mixt care să nu facă posibilă creșterea numprului de parlamentari", a completat el.

"Am discutat despre legea finanțării partidelor politice: se impun urgent a fi luate două măsuri. O transparență totală a cheltuirii banilor în campanie electorală și să limităm cheltuielile dintr-o campanie electorală. Cheltuieli ar trebui să existe doar pentru informarea cetățenilor, fără pixuri, stilouri și alte bunuri", a mai spus Blaga.

"Un alt subiect important căruia PNL i-a dat importanța cuvenită dezbătut cu președintele a fost cel referitor la o procedură de urgentare a aprobării cererii solicitărilor venite de la parchete. PNL a depus un proiect de lege care face referire la modificarea legii răspunderii ministeriale- urgentăm aceste proceduri parlamentare. Am susținut nevoia aprobării acestui proiect, se află în comisiile de regulament. Miercuri expiră termenul. I-am spus președintelui că ne dorim să vedem un raport favorabil. Avem nevoie de acordul PSD, avem nevoie de o majoritatea pentru a înainta raportul plenului. Este un moment decisiv în nevoia de reformare a Parlamentului, motiv pentru care cred că termenul de 3 februarie va fi un element important în evaluarea acestui proces. Vreau să spun că acest proiect e important pentru recredibilizarea parlamentului României”, a declarat și Alina Gorghiu.

"Acest proiect e mai mult decât necesar- experții Comisiei Europene subliniază faptul că Parlamentul are o problemă pentru că în mod greoi se pronunță asupra solicitărilor venite de la Parchete", a adăugat Alina Gorghiu.

 

Citeşte şi: Varianta PNL de formare a Guvernului. Ministerele care vor fi ocupate de tehnocraţi

 

UPDATE: La finalul discuţiilor, premierul Victor Ponta a declarat că PSD susţine modificarea sistemului de vot pentru românii din disapora şi vrea întocmirea unui registru al românilor care trăiesc în străinătate "fie că e vorba de vot electronic sau vot prin corespondenţă".

"Ne dorim ca în cursul acestei sesiuni parlamentare, până la sfârşitul lunii iunie, să repornim cele două comisii, comisia de modificare a legilor electorale şi comisia de revizuire a Constituţiei. Referitor la legile electorale cu o preocupare specială pentru asigurarea votului românilor din afara graniţelor, iar aici noi am propus ca organizarea votulului în afara graniţelor să fie în atribuţiile Autorităţii Electorale Permanente, care de altfel o organizare foarte bună în ţara şi în viitor poate să organizeze şi în afara graniţelor ţării, noi urmând sa punem la dispozitie toate mijloacele logistice necesare pentru ca Autoritatea ElectoralăPermanentă să isi poata indeplini atributiile.", a declarat Victor Ponta.

"Am propus o soluţie pe termen lung si o solutie cu adevarata de rezolvare a problemelor aparute in diaspora si in 2014 si in 2009, o solutie propusa si de asociatiile romanilor din diaspora, intocmirea unui registru electoral al romanilor care traiesc in afara granitelor astfel incat Autoritatea Electorala Permanenta  sa stie cum sa se poata organiza, fie ca e vorba de sectii de vot, fie ca e vorba de vot prin corespondenta ca sa nu mai existe in viitor niciun fel de problema in acest sens.", a mai spus premierul.

Ponta a mai anunţat ca PSD sustine reducerea numarului de parlamentari si Parlament bicameral, dar si mai multa transparenta in activitatea legislativului, dupa modelul PE.

"Noi am propus o modificare mai ampla care sa faca activitata Parlamentului mai transparenta, mai eficienta si mai responsabila in fata alegatorilor.  Mai concret un mod de lucru, si al Camerei Deputatilor si la Senat, care sa urmeze modelul de Parlment European, ziua de luni zi de lucru in grup si de prezenta a Guvernului pentru a raspunde la intrebari, la diverse teme aflate pe ordinea de zi, ziua de marti activitate transparenta la care sa participe toti reprezentantii diverselor grupuri, miercuri si joi dezbatere in plen si joi vot final, e modelul de la Parlamentul Europen care asigura transparenta din partea Parlamentului."

Citeşte şi: Ponta îşi ameninţă partidul cu DEMISIA. Care e CONDIŢIA impusă PSD-ului de către premier

Ştirea iniţială

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, vineri, invitaţia către partidele şi formaţiunile politice reprezentate în Parlament de a veni la Palatul Cotroceni, în vederea unor consultări referitoare la priorităţile legislative ale următoarei sesiuni parlamentare. Potrivit Preşedinţiei, pe agenda discuţiilor se vor afla mai buna organizare a votului în străinătate, finanţarea campaniilor electorale şi a partidelor politice şi accelerarea procedurilor privind ridicarea imunităţii parlamentare.

Administraţia Prezidenţială a anunţat şi calendarul consultărilor, fiecare partid urmând a sta o oră la discuţii cu şeful statului, pe temele menţionate.

La ora 10.00 au început  consultările şefului statului cu Partidul Social Democrat.

La ora 11.00, preşedintele se întâlneşte cu Partidul Naţional Liberal, iar la ora 12.00, cu Uniunea Naţională pentru Progresul României.

La ora 14.00, Klaus Iohannis va discuta cu Partidul Conservator, la ora 15.00, cu Uniunea Democrată Maghiară din România, la ora 16.00, cu Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale, iar la ora 17.00, cu Partidul Poporului - Dan Diaconescu.

Delegaţia PSD care participă la consultările de la Cotroceni va fi compusă din Victor Ponta, Liviu Dragnea, Valeriu Zgonea şi Ioan Chelaru.

Delegaţia PNL pentru consultările de la Cotroceni va fi condusă de copreşedinţii Alina Gorghiu şi Vasile Blaga. De asemenea, vor participa Cătălin Predoiu, Mihai Voicu, Gheorghe Flutur şi Ciprian Dobre.

De asemenea, delegaţia PC pentru consultările de la Cotroceni va fi compusă din Daniel Constantin, Vasile Nistor, Cristian Popescu Piedone, Bogdan Ciuca şi Constantin Avram.

Presedintele Klaus Iohannis a avut, in 12 ianuarie, primele consultari cu partidele parlamentare din mandatul sau. Discutiile au avut ca tema incheierea unui acord politic cu scopul asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale. In ziua urmatoare, presedintele Iohannnis si reprezentantii partidelor parlamentare au semnat acordul politic pe aceasta tema.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ