Crin Antonescu riscă să fie alungat de la șefia PNL după europarlamentare

| 19 mar, 2014

Pe măsură ce se apropie cele două evenimente electorale de anul acesta, devine din ce în ce mai clar că președintele PNL Crin Antonescu trăiește într-o deziluzie amară – că în toamna acestui an va fi președintele României.

Orbit de ambiția sa de a pune mâna pe cea mai înaltă funcție în stat, Crin Antonescu nu observă că se confruntă în acest moment chiar cu riscul de pierdere a poziției de lider în cadrul PNL. În contextul în care anunță rezultate de 25% la alegerile europarlamentare, așteptările pe care liberalii le au sunt mult prea mari pentru realitatea politică actuală. Cel mai recent sondaj CSOP indică PNL la un scor de 16%, sub cel al PDL.

Acest scor nu este deloc avantajos, mai ales în contextul în care un segment semnificativ din partid dorește continuarea proiectului USL, în ciuda dorințelor lui Crin Antonescu de a desemna PSD drept principalul adversar. În plus, zvonurile privind existența unui „blat” între președintele PNL și Traian Băsescu au determinat o scădere semnificativă a încrederii și intenției de vot în ceea ce-l privește pe Antonescu.

Președintele PNL, dacă ajunge să nu mai fie susținut de partid, riscă să fie debarcat de la conducerea acestuia după dezastrul europarlamentarelor. Pentru a preveni o astfel de posibilitate, strategia pe care Antonescu o poate utiliza este de a-și apropia „mercenari politici” și de a juca ultima pe cartea amenințărilor și intimidărilor – o strategie preferată a lui Băsescu.

Chiar dacă Antonescu jonglează între a fi un „conducător temut” sau „un conducător iubit”, contextul politic actual se configurează în defavoarea lui, din simplul motiv că „ținta” sa la prezidențiale nu mai este una credibilă și nu se mai intersectează cu cea a liberalilor – guvernarea. Astfel avem condițiile perfecte pentru izbucnirea „unui război civil” în cadrul partidului.

Putem observa mai multe semnale în acest sens. Retragerea miniștrilor liberali din Guvern, debarcările lui Radu Stroe și Daniel Chițoiu, plecarea lui Călin Popescu Tăriceanu, atitudinea fostului senator Sorin Ilieșiu (care a fost dat afară pentru că l-a susținut pe Tăriceanu), retragerea lui Mircea Diaconu de pe listele la europarlamentare - toate sunt dovezi ale „crizei interne” din PNL cauzată de nervii și orgoliu lui Antonescu.

Liberalii au ajuns să îi ceară lui Antonescu „să facă un pas înapoi” pentru că „păbușirea PNL în sondaje de opinie confirmă că electoratul USL se simte înșelat în cel mai înalt grad de decizia președintelui în exercițiu al PNL de rupere a USL și de ieșire a PNL de la guvernare” și că acest fapt continuă și amplifică „circul politic dirijat de domnul Băsescu”.

În plus, membrii liberali atenționează că PNL nu are voie „să sacrifice interesul național din cauza ambiției deșarte a domnului Antonescu de a deveni președintele României”, mai ales în condițiile în care „sondajele electorale arată că are doar 29%, în timp ce Tăriceanu are 71%”.

Tot mai multe voci spun că fostul premier Călin Popescu Tăriceanu devine opțiunea optimă a PNL pentru prezidențiale și că este o dezamăgire faptul că Antonescu a pus interesul său mai presus de cel al partidului.

Atitudinea președintelui PNL, care a generat doar revoltă, poate cauza o situație în care acesta să fie alungat de la conducerea partidului. Rămâne de văzut câtă răbdare mai are PNL cu Antonescu și dacă nu se va lua decizia de a sprijini alternativa cu șanse mai mari – candidatura lui Călin Popescu Tăriceanu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 mar, 2014
anna
CRin Antonescu e un subiect expirat.Ultima sa batalie e sa-i ajunga nevasta europarlamentar,ca sa mai fie primit in gasca Monaco.Daca i-or ajunge banii.Daca n-ar fi banii nostri,nici ca ne-ar pasa.Dar fiind banii nostri...
19 mar, 2014
miorita
un om
Ceea ce este de apreciat la dl Antonescu este libertatea interioara. Este un om liber in adevaratul sens. Nu-si doreste ce nu poate avea, dar face tot ce depinde de el pt a reusi. Daca va reusi , vafi bine. Daca nuva reusi , va fi bine. Va merge in sus cat va permite vremea lui, destinul lui. Dar nu se vinde pentru ceva ce nu poate avea in mod demn. Un OM care merita apreciere, respect. Isi accepta limitele. Are tot respectul meu.
19 mar, 2014
cantautor
Iliescu,Nastase,Geoana ,Roman,Tariceanu au fost "alungati"...
unul mai mult
care este problema ?
asa este corect,in caz de rezultate proaste
asa se va intampla si cu Ponta,la un moment dat
nu ar trebui sa va temeti:in acest caz, viitorul presedinte al PSD isi va lua alt consultant politic,deoarece Sultanescu va deveni perdant..
voi veti scrie la comanda,in favoarea altuia...
e mai usor sa faci asta decat sa dai cu matura la Prigoana

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ