Cum a făcut praf Nicolaescu lista medicamentelor compensate

| 19 apr, 2014

La nici două luni de zile de la preluarea portofoliului Sănătăţii, actualul ministru, Nicolae Bănicoiu, a început să facă ordine în ceea ce priveşte lista de medicamente compensate.

Ministerul Sănătăţii a făcut public joi, în vederea dezbaterii publice, un proiect de hotărâre de guvern cu lista medicamentelor de care vor beneficia pacienţii. Lista de medicamente compensate cuprinde 16 molecule noi necesare tratamentului cancerului şi bolilor rare.

Nicolae Bănicoiu a precizat că toate aceste noi substanţe de pe listă vor fi compensate de către stat 100% şi că începând cu luna mai, pacienţii vor putea beneficia de terapie gratuita.

Noua listă vine în sprijinul bolnavilor de epilepsie, si in mod special a celor ce suferă de boala Dravet, care în trecut au fost privaţi de de o alternativă terapeutică, dar si a celor care au fost diagnosticati cu afectiuni oncologice.

Astfel, în lista de tratamente incluse în document a fost introdus pentru prima dată Stiripentol, un medicament esenţial în tratamentul epilepsiei. Totodată, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicoiu, a declarat că suma alocată până acum bolnavilor cu epilepsie este insuficientă şi că va majora bugetul alocat acestora de la 2,66 milioane de lei la 4,56 milioane de lei.

De asemenea pe listă figurează și nouă produse utilizate in tratarea afectiunilor oncologice, pe care până acum bolnavii de cancer erau nevoiți să le achite din buzunarul propriu, deși presupuneau un efort financiar considerabil.

Ministerul Sănătății face astfel un pas important pentru actualizarea listei de medicamente compensate, ceea ce pacienții așteaptă de ani de zile.

Din nefericire însă, până la preluarea portofoliului de către Nicolae Bănicoiu, lucrurile s-au mișcat cu o încetineală de melc și nu în direcția cea bună. Este de retinut în acest sens faptul că a sesizat că procedura de introducere a medicamentelor pe lista de compensare a fost ’’viciată’’ în mandatul lui Eugen Nicolăescu, prin încălcarea mai multor acte normative. ’’Procedura de evaluare nu a fost bine reglementată de către Ministerul Sănătăţii. Interesul este acela de a nu mai avea sincope atâţia ani şi de a permite continuu acces la terapii noi. Este un ordin restrictiv, din punct de vedere legal încalcă mai multe aspecte de hotărâri de guvern. Evaluarea făcută până în acest moment a fost viciată. Trebuie făcută o nouă evaluare. Agenţia Medicamentului, prin hotărârea de guvern de reorganizare a MS care a fost adoptată ieri, are departament de evaluare aşa cum este în toată Europa. În momentul în care se publică hotărârea - şi a noastră, şi a Agenţiei Medicamentului - poate începe la o nouă evaluare respectând modul şi modelul european de a face evaluare cu criterii de listare, cu criterii de delistare, aşa cum sunt foarte clare reglementările respective’’, a declarat ministrul Sănătăţii.

Deciziile luate la Ministerul Sănătăţii nu rezolvă complet problema listei de medicamente compensate, dar reprezintă un cert pas înainte. Se demonstrează astfel că, atunci când există competenţă şi voinţă, se pot găsi soluţii care să întrunească un acord larg, să respecte legislaţia şi să fie în beneficiul pacienţilor.

 

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ