Da, e adevărat. România este lider mondial la creșterea producției de autoturisme!

| 03 apr, 2014

România se află sub lumina reflectoarelor la nivel mondial prin înregistrarea celei mai mari creșteri a producției de autoturisme în anul 2013.

Potrivit datelor oferite de Organizația Internațională a Constructorilor de Automobile (OICA), anul trecut, poducția de autovehicule de la uzina Dacia și cea a Ford de la Craiova a crescut cu  aproape 22% comparativ cu anul precedent, la circa 411.000 de maşini, depăşind ţări precum Austria (20%) sau China (15%).

Dacia a atins în anul 2013 un record istoric prin creșterea producției cu peste 342.000 de mașini, iar în luna februarie a acestui an Dacia a fost vedeta pieței auto europene datorită îmbunătățirii situației economice și a prețurilor mai reduse aplicate de către unii producători, ce au determinat vânzările de autoturisme noi în Uniunea Europeană să urce cu 8%.

În luna februarie vânzările Dacia au avansat cu 34%, la 26.800 de mașini, respectiv cu 36,5% în primele două luni din acest an, la 54.900 unități, unde marca entry a grupului Renault a obținut cea mai puternică creștere de pe piață. În plus, înregistrările de mașini noi, în ianuarie - februarie, au crescut cu 6,6%, de la 1,684 milioane la 1,796 milioane unități.

În acest context, piața auto din UE înregistrează cea de-a șasea lună consecutivă de creșteri, potrivit Bloomberg, după ce timp de cinci ani au avut loc scăderi dramatice care au adus vânzările la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani. Totodată, Comisia Europeană anticipează că, în acest an, economia zonei euro va crește cu 1,2% - ceea ce reprezintă un semnal pozitiv, în special pentru țara noastră.

Anul 2013 reprezintă primul an de producție completă de la uzina Ford, în care cele 68.339 de mașini produse au determinat o creștere cu 123% față de anul anterior, care a reprezentat un maxim istoric pentru uzina de la Craiova.

Pe de altă parte, uzina Ford are o capacitate de 300.000 de unități anual, cifră pe care americanii au promis că o vor produce după anul 2012, când a fost semnat contractul de privatizare a uzinei în anul 2007. În plus, la un simplu calcul, cu un preț mediu de 12.000 de euro/unitate, suma totală de piață a mașinilor asamblate se apropie la 5 miliarde de euro.

Mai mult, potrivit datelor prezenate  de OICA, România a ocupat ultima dată o poziție în top trei creșteri în anul 2005, an în care producția locală creștea cu 59% comparativ cu anul  anterior, și care a reprezentat a doua mare creștere după cea de 105% a Filandei.

Pentru a sprijini continuarea acestui trend crescător, o veste bună a fost dată în urmă cu puțină vreme la sediul din București al Autorității de Management pentru POS „Creșterea competivității economice“, ce viza extinderea activității Dacia, prin construirea motoarelor EURO 6, la Mioveni, cu ocazia semnării a șase contracte  de finanțare propuse de Polul Auto Muntenia.

Această declarație foarte importantă a fost făcută de premierul Victor Ponta și întărită de către directorul pentru România al Dacia Renault, Nicolas Maure, care a precizat că motoarele EURO 6 se vor construi cu un ajutor financiar de 40 de milioane de euro pentru modernizara liniei de producție, din care 15 milioane de euro provin din fondurile Uniunii Europene, iar restul de 25 de milioane de euro de la statul român.

În plus, anunțul făcut de Guvern demontează declarațiile pompieristice al Președintelui Traian Băsescu, ce prin „scormonirea” unor lucruri neadevărate privind construcția de autostrăzi declara în mod iresponsabil că Dacia va pierde linia de asamblare de la Pitești.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

0 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ