Dacă guvern și președinte de aceeași culoare înseamnă ”totalitarism”, atunci Iohannis știe ce are de făcut

| 17 noi, 2014

Dacă este să respecte semnalul transmis de electorat, atunci Klaus Iohannis trebuie să accepte faptul că românii și-au dorit o împărțire a puterii şi să renunțe la încercarea de a obține puterea absolută pentru susținătorii săi.

Victoria neașteptată a lui Klaus Iohannis în scrutinul de duminică a fost întoarsă deja pe toate părțile, analiști, sociologi și politicieni deopotrivă încercând să analizeze resorturile care au condus la rezultatul alegerilor prezindențiale și să desprindă concluziile care se impun de aici vizavi de așteptările electoratului.

Cert este însă că, indiferent de cum am încerca să interpretăm votul românilor, este clar că România va avea din nou un președinte de dreapta, aflat în opoziție față de cabinet și de majoritatea parlamentară. Iar de aici unii s-au grăbit să tragă concluzia că rezultatul final al alegerilor ar exprima voința românilor de a împiedica o acaparare așa-zis ”totalitară” a puterii de către PSD. Altfel spus, electoratul nu ar fi dorit o debalansare prea puternică a scenei politice în favoarea social-democraților, motiv pentru care i-ar fi oferit pe tavă lui Klaus Iohannis președinția, pentru a asigura astfel un anume echilibru strânga-dreapta.

Citeşte şi: Dan Sultănescu prezintă concluziile învinşilor

Toate bune și frumoase cu această teorie. Numai că, dacă ea este validă, atunci avem de-a face cu consecințe și așteptări legate în egală măsură atât de PSD, cât și de ACL și Klaus Iohannis. Dacă românii și-au dorit un anume echilibru între stânga și dreapta, atunci, pe cale de consecință, putem interpreta votul de duminică drept un semnal care arată voința electoratului de a păstra actualul status-quo de putere.

Ca urmare, orice încercare de a modifica actuala împărțire a puterii ar însemna o încălcare a voinței exprimate de electorat prin vot. De unde rezultă că nu doar PSD trebuie să se mulțumească cu o jumătate din puterea Executivă, ci și noul PNL.

Altfel spus, degeaba a visat domnul Blaga că, odată instalat Klaus Iohannis la Cotroceni, ar putea să revină la guvernare, și degeaba a promis președintele ales că ar putea să încerce să forțeze o redimensionare a majorității parlamentare, care să permită îndepărtarea PSD de la Palatul Victoria. Dacă este să respecte semnalul transmis de electorat, atunci Klaus Iohannis trebuie să accepte faptul că românii și-au dorit o împărțire a puterii şi să renunțe la încercarea de a obține puterea absolută pentru susținătorii săi. Altminteri, înseamnă că Iohannis și ACL s-ar face vinovați de același aspirații ”totalitare” pentru care se presupune că ar fi fost pedepsiți PSD și Victor Ponta.

Citeşte şi: Ultimă oră! ION ILIESCU, despre înfrângerea PSD

Ca urmare, lui Klaus Iohannis nu îi rămâne decât o singură soluție validă. Aceea de a accepta să coabiteze cu cabinetul condus de Victor Ponta, respectiv de a încerca să lucreze alături de actuala majoritate. Altminteri, România riscă să repete experiența conflictuală a celor 10 ani de regim Traian Băsescu, bătând pasul pe loc în domeniile importante de reformă și pierzându-se într-un război politic continuu, care va eroda în primul rând sprijinul electoral pentru Klaus Iohannis și ACL (cei care și-ar asuma astfel încălcarea voinței electoratului).

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

3 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
18 noi, 2014
George
Puterea absolută
Ştiţi foarte bine că puterea absolută înseamnă preşedinte, guvern ŞI MAJORITATE PARLAMENTARĂ Pe ultima dumneavoastră o omiteţi din rea credinţă! În rest, exact despre asta este vorba!

Mai ales că s-a observat că pretenţia de conducere este emisă tocmai de o reţea transpartinică cu însuşiri de grup infracţional organizat - nici vorbă de deosebiri "doctrinare" sau de "partide", ci de cinste, legalitate, corectitudine, eficienţă, interes public. Aşa-i că v-am făcut să râdeţi ?!!
17 noi, 2014
Locuri de munca
Contract de colaborare
Locuri de munca in toata tara! Oferim din start contract legal si seriozitate maxima! Oferim si dovada platii! Primele castiguri au fost deja acordate! Tot mai multi oameni multumiti lucreaza cu noi! NU e MLM si NU e joc piramidal! Aveti sansa de a castiga 300 de dolari lunar, lucrand 3 ore pe zi ca operator online! Va trimitem detalii dupa ce trimiteti textul "Info" la adresa de email: [email protected]
17 noi, 2014
cantautor
ce se aude ochelaristule cu usa...se aud batai?
Cum înfrângerea lui Iohannis bate la uşă, este de aşteptat ca majoritatea liberalilor din PNL să facă pasul după alegeri către partidul lui Tăriceanu, partid care în urma noului protocol USL va fi primit în arcul guvernamental deja existent.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ