Deci Antonescu face scandal şi Ponta e de vină? Cum vine asta?

| 21 feb, 2014

Criza guvernamentală care va intra vineri în cea de-a treia săptămână prezintă o serie de elemente greu de înţeles, mai ales dacă avem în vedere cât de simplă părea situaţia iniţială. După demisia lui Radu Stroe de la şefia ministerului de Interne, liberalii nu trebuiau decât să nominalizeze un înlocuitor care, în conformitate cu algoritmul politic negociat în USL, aparţinea PNL-ului.

În schimb, Crin Antonescu a plusat, cerând schimbarea a patru membri ai executivului şi solicitând pentru Klaus Johannis atât funcţia de ministru de Interne cât şi pe cea de vicepremier pe probleme de siguranţă naţională.

Tot atunci, conducerea PNL a luat două decizii ciudate în cazul lui Daniel Chiţoiu, la acel moment ministru de Finanţe, şi al lui Andrei Gerea, ministrul Economiei. În afară de jocurile politice ale lui Crin Antonescu, nu exista niciun motiv evident care să justifice schimbarea din funcţie a celor doi membri ai cabinetului şi, până în prezent, liderul liberal nu a putut oferi nicio explicaţie plauzibilă pentru această hotărâre. În timp ce Chiţoiu a plecat liniştit, supunându-se deciziei partidului, în cazul lui Gerea s-a mers până la retragerea sprijinului politic, din moment ce ministru nu era dispus să renunţe la fel de uşor precum colegul său de la Finanţe.

De atunci, subiectul demisiei celor doi miniştri liberali a deveni oarecum secundar, din moment ce între PNL şi celelalte partide din USL s-a instalat un veritabil război rece. În toate întâlnirile din USL, Crin Antonescu a refuzat, de facto, să negocieze, în ciuda mai multor concesii pe care premierul Victor Ponta i le-a făcut. În schimb, liderii PNL s-au ţinut ferm pe poziţii şi au crescut de fiecare dată miza. Din această cauză, lucrurile au degenerat în ultimele zile în ameninţări mai mult sau mai puţin directe venite din partea lui Crin Antoenscu şi adresate celoralalţi lideri ai Uniunii.

După şedinţa de marţi a Biroului Politic Naţional al PNL, în care liderul liberal a vrut şi a reuşit să îşi întărească poziţia în partid, Crin Antonescu a ieşit din nou în public, încercând să forţeze încă o dată mâna partenerilor de coaliţie şi cerând anularea documentelor privind înfiinţarea USD. Această declaraţie nu a făcut altceva decât să transforme o criză guvernamentală într-una politică, din moment ce după acest moment se poate ajunge inclusiv la dispariţia USL.

Lucrurile s-au complicat şi mai tare miercuri, când Daniel Chiţoiu şi Andrei Gerea şi-au depus în mod oficial demisiile, înregistrarea acestora având loc după o întâlnire între premier şi preşedintele Senatului. Crin Antonescu l-ar fi informat atunci pe Victor Ponta că nu doreşte ca interimatele să fie asigurate de miniştri PNL, în ciuda protocolului USL în care responsabilitatea pentru cele două ministere este atribuită liberalilor. Ca urmare a acestei situaţii, premierul a luat act de demisia lui Chiţoiu şi a lui Gerea şi a înaintat preşedintelui Traian Băsescu propuneri pentru ocuparea interimară a celor doua poziţii de miniştri. Ponta a anunţat în şedinţa de guvern că va prelua interimatul la Finanţe, la Ministerul Economiei fiind desemnat Constantin Niţă.

Apoi a urmat discursul lui Antonescu de la prânz, în care liderul liberal a dat un ultimatum, ameninţând cu retragerea partidului său de la guvernare: "Luni seara sau marţi, vom avea fie un guvern USL, fie un guvern USD, lipsit de orice legitimitate şi căruia, ca atare, noi îi vom cere demisia imediată". De asemenea, preşedintele liberal a făcut mai multe referiri la perioada de la începutu anilor 1990, când PNL-ul se lupta să se organizeze ca partid de opoziţie. Cheia în care trebuie citită această declaraţie a lui Crin Antonescu este că formaţiunea politică condusă de domnia este pregătită să iasă de la guvernare şi să intre în opoziţie în cazul în care Victor Ponta nu îi îndeplineşte toate cererile. În schimb, preşedintele liberal a transmis un apel indirect înspre activul de partid prin care încerca să îi asigure pe liberalii din teritoriu că PNL-ul poate supravieţui ieşirii de la guvernare.

Astfel, devine din ce în ce mai evident că preşedintele PNL se pregăteşte de actul final al întregii afaceri, dându-şi probabil seama că a trecut deja dincolo de limita până la care partenerii din USL puteau să îi accepte jocul duplicitar pe care l-a practicat. Obiectivul lui Crin Antonescu este acela de a forţa ruperea USL-ului, încercând în acelaşi timp să  arunce vina pe ceilalţi membri ai Uniunii. Dacă privim toate acţiunile lui Crin Antonescu din ultimele săptămâni, acest scop devine evident.

În fond, liderul liberal a creat artificial o criză guvernamentală pe care a transformat-o într-o criză politică. De la bun început el a ridicat o serie de pretenţii absurde, de care se ţine cu dinţii, în ciuda disponibilităţii partenerilor săi de a face liberalilor anumite concesii. El a forţat nejustificat demisia a doi miniştri PNL, nedorind în schimb să accepte numirea unor interimari care ar fi asigurat, cel puţin până la rezolvarea crizei, buna funcţionare a executivului. În următoarele zile ne putem aştepta la declaraţii din partea lui Crin Antonescu în care să ni se explice cum Victor Ponta şi USD-ul au acaparat două ministere aparţinând PNL, în ciuda faptului că decizia premierului a fost motivată în primul rând de refuzul liderului liberal de a coopera.

Actuala criză din USL a fost cauzată în totalitate de decizia lui Crin Antonescu de a realiza o remaniere în rândul miniştrilor PNL, modificând în acelaşi timp structura politică a executivului. La fel ca şi în şedinţa de marţi a Biroului Permanent Naţional, Antonescu a reuşit atunci să îşi impună dorinţa în faţa întregului partid, ascunzându-se în spatele organismului de conducere. Din nefericire, această furtună într-un pahar cu apă a luat dimensiuni înfricoşătoare, ea putând duce până la decredibilizarea unui executv care, de bine de rău, a obţinut până acum nişte performanţe. În concluzie, Crin Antonescu a dat până în prezent o dovadă crasă de lipsă de responsabilitate, atacând în mod nejustificat pe toată lumea şi menţinând tensiunea la cote maxime. Permanentizarea crizei îl are drept unic responsabil pe Crin Antonescu.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
21 feb, 2014
cantautoruldecaretiazismatasateferesti
mai Dumitrache,am rugamintea sa nu incepi sa plangi..
te rog sa fi "barbata"..
21 feb, 2014
Horia Nabot
Unde dai și unde crapă ?!
Așa-i o bună zicere de-n bătrâni, de când sunt câini pe la stâni.
Cine tele.guvernează, de realitate se cam teleportează și crezându-se baștan, va sfârși pe un maidan...
21 feb, 2014
Popa_Prostul
Intrebare
Pai daca faptul ca unul creaza scandalul si "de vina" este celalalt, va deranjeaza, stimate autor al articolului, atunci va intreb: de ce totii "antenistii " si "varanii" spun ca de vina pentru toate relele din tara este Basescu?
In cazul acesta nu va sesizati? Sau sunteti unul dintre cei mentionati mai sus?
21 feb, 2014
cantautor
n-am inteles care e subiectul si predicatul...
daca unul face scandal si pica vina pe celalalt,care-i problema ta,a mea,a noastra?
ce ,sunt copiii nostri?
contradictiile pot genera succes...
daca unul este nemultumit,sa-l dea pe celalalt in judecata...
iar tu,daca ai CNP si sange in instalatie si esti ofuscat,fa o plangere penala,nu te mai smiorcai aici, la Dl.Ghita...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ