Descoperirea care răstoarnă istoria! ADEVĂRUL despre moartea lui DECEBAL - cum a murit de fapt REGELE DAC

| 04 sep, 2014

O nouă descoperire e capabilă să răstoarne toată istoria ţării noastre. Deşi versiunea oficială a istoriei, cea pe care am învăţat-o la şcoală, susţine că regele dac s-ar fi sinucis de frică să nu fie capturat de romani, în anul 106 e.n., un om de cultură din România pune pe jar învăţămintele istoriei şi spune o poveste diferită.

Decebal ar fi fost decapitat de un decurion roman, care a pus să se sculpteze pe piatra sa de mormânt o scenă care înfăţişează evenimentul. Această versiune nouă a fost prezentată recent de Dan Alexe pe blogul său. Varianta sa îl are în centru pe Tiberius Claudius Maximus, un ostaş roman născut în jurul anului 69 e.n.c şi care a participat la războiul dacic, încheiat cu transformarea Daciei în provincie romană.

Tiberius Claudius Maximus s-a stabilit la Philippi, în Macedonia, şi a pus să se cioplească o stelă funerară – care urma să fie aşezată pe mormîntul său – pe care îşi prezintă, în cuvinte şi imagini, „CV-ul” (cursus honorum).

Apare aici o scenă în care romanul, călare, îl decapitează pe regele dac, iar acesta ridică mâna, cerând să fie cruţat – o versiune diferită de cea oficială, ilustrată pe Columna lui Traian de la Roma; conform acesteia din urmă (imaginea de mai jos), Decebal şi-ar fi luat singur viaţa, pentru a nu fi capturat de romani.

Tiberius Claudius Maximus a avut parte de apogeul carierei sale ca urmare a acestei fapte. După ce a adus capul lui Decebal la Ranisstorum, unde se găsea Traian, a fost recompensat de împărat, fiind decorat şi ridicat în grad.

Orgoliosul său mormânt spune un adevăr personal mai credibil decat cel imperial, oficial”, este de părere Dan Alexe, care citează pe blogul său două lucrări în care este analizată stela funerară a decurionului roman: M. Spiedel, “The captor of Decebalus, a new inscription from Phlippi“, in Journal of Roman Studies, LX, 1970, pp. 142-153 şi Y. Le Bobec, L’armée romaine, Paris, Picard, 1998.

Mai multe, pe blogul lui Dan Alexe.

loading...

Ştirile orei

STIRIDESPORT.RO
h
34 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
06 oct, 2014
Gheorghe Moldoveanu
De ce anume s-ar contrazice cele două informații privind moartea lui Decebal? N-ar fi posibil ca el să se fi sinucis, iar capul să-i fi fost adus de un oștean roman?
01 oct, 2014
eueueu
hai sa ne dam destepti
acest soldat roman s-a nascut in 69 inainte de hristos si a murit in 106 107 etc dupa hristos . miraculosul soldat a trait 170 de ani
10 oct, 2014
Alex
e.n.c.
eran noastra
28 aug, 09:13
giuc
Din 69 e.n pana in 106 e.n sunt 37 ani.Era posibil.
27 sep, 2014
lorenu
oportunitate
Oferta locuri de munca sigure! Tot mai multi oameni sunt multumiti, pentru ca oferim imediat contract legal si dovada platii! Primele plati au fost trimise! Seriozitatea noastra este absoluta! NU e vorba despre MLM sau despre joc piramidal! Lucrati 3 ore pe zi ca operator online si castigati 300 dolari lunar! Pentru detalii, trimiteti textul ”Info” la adresa de email:
[email protected]
24 sep, 2014
El Condor
Minti cu poza-n mana .
Laurentiu Panait - in care "monument il vezi pe pe DECEBAL RIDICAND MANA SI CERAND SA FIE CRUTAT ? Ori ai pozele pe care colegii tai jevrei le-au trucat, dar au uitat sa le puna la articol, ori ti-s ochii acoperiti cu dolari USA - JEVREIESTI ( adica ai orbul jevreilor ). Mai fa sapaturi, ca esti tanar si dumireste-te si tu, si dumireste-i si pe cei care te platesc aiure. Si apoi, cred ca l-ai confundat pe DECEBAL cu moise, sau itzic, sau ...
18 sep, 2014
costel
Cele mai noi locuri de munca!
Seriozitate maxima! Contract legal si incheiat imediat! Au inceput primele plati! Foarte multi oameni lucreaza deja cu noi! NU e joc piramidal si NU e MLM! Cei care au inceput activitatea sunt foarte multumiti! Lucrati 3 ore pe zi, ca operator online, si castigati 300 dolari lunar! Va trimitem detalii dupa ce expediati textul "Info" la adresa de email: [email protected]

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ