Descoperire de ultimă oră în China: Un mausoleu REGAL, vechi de 2100 ani

| 05 aug, 2014

Un mausoleu vechi de 2100 ani, construit pentru un rege pe nume Liu Fei, a fost descoperit în districtul administrativ Xuyi din provincia chineză Jiangsu, conform Live Science.

Regele Liu Fei a murit în anul 128 î.Hr., după 26 de ani în care s-a aflat la conducerea regatului Jiangdu, din cadrul Imperiului Chinez.

Deşi mausoleul a fost prădat în trecut, arheologii au reuşit să recupereze peste 10.000 de artefacte, printre care şi obiecte din aur, argint, bronz şi jad. De asemenea, au fost descoperite mai multe care de luptă de diferite dimensiuni.

Excavat între anii 2009 şi 2011, mausoleul cuprinde 'trei morminte principale, 11 morminte pentru servitori, două gropi pentru care şi cai şi două gropi pentru arme'. Arheologii de la Muzeul din Nanjing au identificat şi rămăşiţele zidului exterior al necropolei. Zidul avea aproximativ 490 de metri lungime pe fiecare latură.

Mormântul era acoperit de un gorgan care avea înălţimea de 150 de metri. Necropola cuprindea şi două coridoare de acces spre camera mortuară, un spaţiu vast ce măsura 35 de metri lungime şi 26 de metri lăţime.

Conform arheologilor, regele Liu Fei a fost înmormântat cu numeroase obiecte menite să-i asigure luxul necesar rangului său pe lumea cealaltă.

'Liu Fei preţuia mai presus de orice curajul şi puterea fizică. El a construit palate şi turnuri de observare şi invita la curtea sa tot felul de eroi şi oameni puternici din toată părţile lumii', scria istoricul antic Sima Qian (145-86 î.Hr). 'Viaţa sa a fost marcată de aroganţă şi lux duse până la extrem', conform cronicarului.

Camera mortuară a mausoleului este împărţită într-o serie de coridoare şi camere mai mici. Aici au fost descoperite numeroase arme, printre care săbii din fier, părţi de arbalete, halebarde, cuţite de luptă, scuturi şi peste 20 de replici ale unor care de luptă.

În afara armelor, arheologii au descoperit şi instrumente muzicale, printre care clopote, părţi de ţitere (instrument cu coarde metalice) şi cuie de jad pentru acordare, decorate cu capete de dragon.

Familia regală a avut grijă şi de nevoile financiare ale lui Liu Fei în lumea de dincolo, regele fiind îngropat împreună cu un tezaur format din peste 100.000 de monede banliang.

În alte secţiuni ale camerei mortuare arheologii au descoperit obiecte de uz casnic, printre care lămpi în formă de gâscă şi lămpi în formă de căprioară, dar şi un lavoar din argint. Regele dispunea şi de obiecte de bucătărie şi alimente pentru lumea de dincolo. Arheologii au descoperit în mormânt cazane din bronz, trepiede, oale, vase pentru păstrarea vinului, felurite cupe şi ulcioare, precum şi scoici, oase de animale şi seminţe de fructe.

Din nefericire sarcofagul regal a fost distrus, iar rămăşiţele regelui nu au fost găsite. 'În apropierea locului unde au fost identificate resturi ale sarcofagului au fost găsite piese şi fragmente din jad ce făceau parte din costumul ceremonial cu care a fost înmormântat regele'.

Lângă mormântul regal a mai fost descoperit un mormânt, probabil al unui dregător de rang înalt de la curtea regală. 'Sarcofagul de jad din acest mormânt reprezintă o descoperire cu totul remarcabilă. Deşi camera principală a acestui mormânt a fost jefuită, sarcofagul de jad a rămas încă intact, fiind singurul sarcofag de acest fel, în stare bună, descoperit vreodată în istoria arheologiei chineze', conform cercetătorilor chinezi.

Acest al doilea mormânt conţinea, de asemenea, două gropi pentru care de luptă şi cai şi două gropi în care au fost depuse arme.

O serie de 11 morminte pentru servitori au fost descoperite la nord de mormântul regal. Unul dintre aceste morminte conţinea două catarame de centură din aur, una de forma unei gâşte sălbatice, iar cealaltă de forma unui iepure. Un alt mormânt conţinea artefacte gravate cu numele 'Nao'. Vechile texte menţionează că Liu Fei avea o consoartă pe nume 'Nao', a cărei frumuseţe era atât de mare încât după moartea lui Liu Fei a devenit consoarta fiului acestuia, Liu Jian şi apoi consoarta unui alt rege pe nume Liu Pengzu. Inscripţiile descoperite în mormânt sugerează că persoana îngropată acolo era înrudită cu consoarta regală.

În perioada secolului 2 î.Hr., China era unul dintre cele mai mari şi mai bogate imperii de pe Pământ. Împăratul Chinei nu deţinea însă puterea absolută, ci o împărţea cu mai mulţi regi pe care încerca să-i ţină sub control. Aceşti regi puteau ajunge să deţină mari avuţii şi în anumite perioade s-au ridicat împotriva împăratului. La aproximativ 7 ani după moartea regelui Liu Fei, împăratul Chinei a preluat personal controlul regatului Jiangdu pentru că Liu Jian, fiul şi succesorul la tron al lui Liu Fei, ar fi participat la un complot împotriva suveranului său.

Istoricii din acea perioadă au încercat să justifice acţiunile împăratului, susţinând că, pe lângă faptul că s-a ridicat împotriva suveranului său, Liu Jian ar fi comis numeroase alte fărădelegi, printre care şi organizarea unei orgii sexuale alături de zece femei într-un cort instalat deasupra mormântului tatălui său.

Detaliile acestor descoperiri sunt prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Chinese Archaeology.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ