Ultimă oră! S-a descoperit o cupă de vin care i-ar fi aparţinut lui PERICLE

| 30 iul, 2014

O echipă de arheologi a descoperit, într-un mormânt aflat în nordul Atenei, o cupă de vin despre care se crede că ar fi aparţinut lui Pericle, celebrul general, orator şi om de stat atenian, conform dpa.

Cupa din ceramică, fragmentată în 12 bucăţi, a fost descoperită în cursul unor săpături efectuate în cartierul atenian Kifissia. Arheologii au identificat numele Pericle inscripţionat sub una dintre toartele pocalului, alături de numele altor cinci bărbaţi, printre care şi cel al fratelui mai mare al lui Pericle, Ariphron.

'Numele Ariphron este foarte rar', explică Angelos Matthaiou, secretar al Societăţii Epigrafice elene. În plus, specialistul elen în înscrisuri vechi a precizat că este sigur în proporţie de 99% că este vorba despre Pericle şi fratele său pentru că numele Ariphoron este gravat deasupra celui al lui Pericle, aşa cum se obişnuia între fraţi, în ordinea naşterii.

El a mai precizat că această cupă a fost folosită, probabil, cu o ocazie specială, iar toţi cei şase bărbaţi care au sorbit din ea şi-au trecut numele pentru a-şi aminti de respectiva ocazie.

Pericle este considerat unul dintre cei mai proeminenţi lideri din antichitatea elenă, în Epoca de Aur a elenismului dintre războiul cu perşii şi războiul peloponesiac. Pericle a fost conducător al Atenei din 443 până în 429 î.Hr., când a murit de ciumă, într-o epidemie care a lovit Atena.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ