DNA cere încuviinţarea urmăririi penale a lui GABRIEL OPREA. Reacţia lui Oprea. Dosarul "Coloana oficială", trimis la Senat

| 25 ian, 10:55

Procurorul șef al DNA a transmis procurorului general solicitarea de a sesiza Senatul, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de Gabriel Oprea în legătură cu folosirea abuzivă a coloanelor oficiale. Dosarul a pornit de la accidentul în urma căruia poliţistul Bogdan Gigină, care deschidea drumul pentru fostul ministru Oprea, şi-a pierdut viaţa.

UPDATE Cererea DNA de încuviinţarea a urmăririi penale a lui Gabriel Oprea a fost trimisă de Parchetul General către Senat, după ce atât procurorul general Tiberiu Niţu, cât şi prim-adjunctul său Bogdan Licu s-au abţinut de la acest lucru. Cererea DNA ajunge la Senat prin intermediul procurorului general al României, însă Tiberiu Niţu a refuzat să facă acest lucru, motivând că este parte în dosar (a beneficiat de coloană oficială de la ministrul Gabriel Oprea).

Acelaşi refuz a venit şi din partea prim-adjunctului procurorului general, Bogdan Licu, pe motiv că şi-a susţinut lucrarea de doctorat cu Gabriel Oprea. Cererea a fost transmisă până la urmă de adjunctul procurorului general, Codruţ Olaru.

Citeşte şi: Şefii Parchetului General se abţin în dosarul lui Gabriel Oprea: Niţu e parte în dosar, Licu şi-a dat doctoratul cu Oprea

UPDATE Gabriel Oprea a declarat, în apărarea sa, că nu a încălcat legea şi a lăsat să se înţţeleagă că este victima unui dosar politic, deşi a precizat că va susţine ancheta DNA.

"Am aflat din presă despre solicitarea DNA referitoare la formularea cererii de efectuare a urmăririi penale în ceea ce mă privește. (...) Am respectat legile României și le respect în continuare. Mă consider nevinovat iar acest lucru se va confirma mai devreme sau mai târziu. Consider că e obligația profesională a procurorilor să verifice orice suspiciuni legate de posibile încălcări ale legii. Am sprijinit justiția și activitatea DNA pe tot parcursul activității mele politice. Chiar dacă astăzi eu sunt vizat de demersul DNA, voi sprijini în continuare aceste instituții ale statului român. Voi susține demersurile pentru aflarea adevărului, voi pune la dispoziție toate informațiile necesare și nu voi îngreuna mersul anchetei", a afirmat liderul UNPR într-o declarație de presă susținută la sediul partidului.

El a adăugat că își va apăra toate drepturile, uzând de toate pârghiile și mecanismele la dispoziția oricărui cetățean român.

"Știu că viața politica presupune riscuri dintre cele mai variate, inclusiv de a deveni o victimă colaterală în luptele pentru putere purtate de unii sau de alții. Nu regret deciziile politice pe care le-am luat și nu-mi voi schimba principiile niciodată. UNPR este un partid puternic, în ciuda loviturilor primite din partea adversarilor politici, mergem mai departe — ne așteaptă un an plin de provocări, urmează campanii electorale și alegeri în care ne vom demonstra seriozitatea și ne vom lupta cu toate armele pentru a aduce românilor siguranță și progres", a mai declarat.

UPDATE Gabriel Oprea, prima reacţie:

Am respectat legile României în toată activitatea mea. Mă consider nevinovat.

consider că este obligaţia profesională a procurorilor să cerceteze orice suspiciuni care planează asupra mea.

Am sprijinit justiţia, DNA, în activitatea lor, voi sprijini şi de acum încolo, chiar dacă de acum eu sunt vizat.

Voi folosi toate pârghiile pentru a mă apăra.

Nu regret deciziile politice şi nu îmi voi schimba principiile niciodată.

Citeşte şi: Tăriceanu, despre cazul Oprea: O asemenea solicitare trebuie tratată, în mod normal, în timpul sesiunii

UPDATE DNA are nevoie de acordul Senatului pentru declanşarea urmăririi penale împotriva lui Gabriel Oprea, potrivit Constituţiei.

Art. 109 CONSTITUŢIE

(2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

UPDATE În dosarul întocmit după începerea cercetărilor, s-a stabilit că fostul ministru de Interne şi vicepremier Gabriel Oprea a folosit de câteva mii de ori coloana oficială pe parcvursul mandatului său.

"În urma verificării registrelor evidență delegații, s-a constatat că în perioada 2.01.2015 — 21.10.2015, ministrul Afacerilor Interne a avut un număr de 1.607 deplasări coloane oficiale, atât la instituții publice, cât și la destinații private, în timp ce președintele României a avut 580 de deplasări, iar prim-ministrul — 814", se arată în ordonanța procurorilor.

Practic, Oprea este cercetat pentru folosirea abuzivă, inclusiv în scopuri private, a maşinilor de poliţie care să-i deschidă drumul.

ŞTIRE INIŢIALĂ

DNA a anunţat, luni, că, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Senatului, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de OPREA GABRIEL, senator în Parlamentul României, fost viceprim-ministru pentru Securitate Națională și ministru al Afacerilor Interne, în legătură cu săvârșirea a două infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul în perioada în care a deținut funcția ministerială.

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de Oprea Gabriel, senator, la data faptelor deținând și o funcție ministerială, are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Infracțiunea de abuz în serviciu constând în folosirea resurselor umane și materiale ale Ministerului Afacerilor Interne pentru a asigura, în mod nelegal, însoțirea deplasărilor efectuate de ministru cu echipaje ale poliției rutiere.

În perioada ianuarie 2014 – noiembrie 2015, Oprea Gabriel a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne (iar începând cu martie 2014 și pe cea de viceprim-ministru pentru securitate națională). În toată această perioadă, demnitarul a beneficiat de însoțire permanentă cu echipaje ale poliției rutiere, cu încălcarea condițiilor prevăzute de Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006 (ce prevede că beneficiază de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere președintele României, președinții celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrul).
În cazul miniștrilor, același act normativ prevede că aceștia pot beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere doar în situații deosebite, care impun deplasarea în regim de urgență (condiții care trebuie îndeplinite simultan).

Citeşte şi: DNA preia dosarul privind moartea polițistului Gigină

Din probele administrate în cauză a rezultat că, în perioada menționată, ministrul Oprea Gabriel a fost însoțit în cvasitotalitatea deplasărilor, într-un regim rezervat de lege exclusiv președintelui României, președinților celor două camere ale Parlamentului și prim-ministrului.

Aceste misiuni includeau deplasările zilnice la sediul Ministerului și cele săptămânale la ședințele de Guvern, împrejurări care nu pot fi calificate ca situații deosebite în sensul avut în vedere de legiuitor. Totodată, poliția rutieră însoțea deplasările la destinații cu vădit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, revenirea zilnică la locuința personală), inclusiv în afara programului de lucru și în zilele nelucrătoare, situații în care nu poate fi justificată în mod obiectiv o urgență.

În cadrul compartimentului special (Serviciul Operativ Special din Brigada Rutieră a Direcției Generale de Poliție a Municipiului București care asigură însoțirea coloanelor oficiale) au fost desemnați lucrători care aveau ca atribuții exclusive însoțirea ministrului, într-o structură permanentă care presupunea asigurarea concomitentă a 3 polițiști pentru fiecare post (două schimburi și o rezervă). Lucrătorii erau permanent la dispoziția ministrului, așteptându-l după fiecare deplasare în imediata apropiere a destinației.

Din probele administrate rezultă că ministrul Oprea Gabriel realiza în medie aproximativ 5 deplasări zilnice pe parcursul cărora era însoțit de echipaje ale poliției rutiere. Spre exemplu, în perioada 2 ianuarie – 21 octombrie 2015, s-au realizat 1607 misiuni de însoțire a deplasărilor efectuate de ministrul de interne pe raza municipiului București. Numărul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decât cele realizate în aceeași perioadă pentru însoțirea președintelui României și de aproximativ două ori mai mare decât cel corespunzător prim-ministrului, demnitari îndreptățiți la însoțire permanentă conform prevederilor legale.
Prin aceste fapte a fost produsă o vătămare a intereselor legitime ale Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Deturnarea resurselor poliției rutiere care ar fi trebuit să contribuie la fluidizarea circulației în municipiul București și folosirea acestora pentru a facilita deplasarea unui demnitar neîndreptățit legal la acest beneficiu, cu efectul îngreunării deplasării celorlalți participanți la trafic, a pus instituția în imposibilitatea de a-și îndeplini una din funcțiile esențiale (supravegherea și controlul circulației pe drumurile publice).

Aceasta,în condițiile în care, însoțirea unui demnitar de către poliția rutieră presupune atât asigurarea echipajului de însoțire și a vehiculului corespunzător, cât și instalarea în teren a unui dispozitiv de dirijare și siguranță a traficului format din posturi fixe, posturi mobile și patrule auto-moto, atât pe traseul care urmează a fi parcurs, cât și pe traseele alternative care ar putea fi folosite de coloana oficială.

Fiecare deplasare presupune, așadar, redirecționarea unui număr semnificativ de agenți de poliție de la posturile unde își desfășoară în mod obișnuit activitatea către traseele pe care se deplasează demnitarul (de spre exemplu, pentru deplasarea Ministrului Afacerilor Interne din seara de 20.10.2015, dispozitivul a fost format din 27 de polițiști aflați în intersecțiile de pe traseu).

Utilizarea nelegală a autovehiculelor a produs și un prejudiciu material Direcției generale de poliție a municipiului București, constând în contravaloarea combustibilului utilizat pe parcursul misiunilor de însoțire și a uzurii corespunzătoare.

De asemenea, ministrul Oprea Gabriel a obținut un folos necuvenit, constând în reducerea timpului alocat deplasărilor. Astfel, cercetările efectuate până în prezent au relevat că, prin folosirea antemergătorilor și a agenților de poliție care opreau circulația celorlalte vehicule în intersecții, același itinerar putea fi parcurs în mai puțin de jumătate de timp, având în vedere că viteza de deplasare a coloanei pe raza municipiului București putea atinge și 120 km/h.

Confortul suplimentar creat în acest mod demnitarului în raport cu toți ceilalți participanți la trafic, în scopul ușurării deplasărilor cu caracter privat sau care nu erau justificate de împrejurări excepționale și urgente, reprezintă un privilegiu la care nu este îndreptățit și care are astfel natura unui folos necuvenit.

Din probele administrate până în prezent a reieșit că activitatea de însoțire se realiza cu știința și acceptul ministrului, care a dispus cu privire la modalitatea în care să se realizeze însoțirea. Totodată, a mai rezultat și că au existat situații în care ministrului i s-a propus ca anumite deplasări private să se realizeze fără însoțirea poliției rutiere, însă acesta a solicitat în mod expres prezența echipajelor.

Citeşte şi: Dosarul "coloana oficială", preluat de Parchetul General. Oprea a avut 1.607 deplasări cu coloană oficială; Iohannis - 580

2. Infracțiunea de abuz în serviciu constând în încheierea unui protocol în baza căruia procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a beneficiat, în mod nelegal, de însoțirea deplasărilor efectuate cu echipaje ale poliției rutiere.

La data de 4 aprilie 2014, la Ministerul Afacerilor Interne s-a înregistrat Protocolul nr. 12 privind cooperarea în domeniul circulației rutiere, încheiat cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat la încheierea protocolului de către ministrul Oprea Gabriel, iar obiectul a fost cooperarea dintre cele două instituții, în scopul însoțirii autovehiculului utilizat de către procurorul general cu echipaje ale poliției rutiere.

Temeiurile legale invocate în fundamentarea protocolului au fost Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și Regulamentul de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, aprobat prin H.G. nr. 1.391/2006, deși niciunul din cele două acte normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptățite a beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, la rândul său, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară.

Protocolul a reprezentat temeiul în baza căruia, începând cu luna aprilie 2014, procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție i s-a asigurat, cu caracter permanent, însoțirea deplasărilor efectuate pe raza municipiului București.
În condițiile în care procurorul general nu era îndreptățit să beneficieze de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere potrivit prevederilor H.G. nr. 1.391/2006, fapta ministrului a produs o vătămare a intereselor legitime și un prejudiciu material Direcției generale de poliție a municipiului București, precum și un folos necuvenit procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

La data de 03 iulie 2015, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a adoptat un plan-cadru care cuprinde o prezentare detaliată a modalității în care se desfășura activitatea de însoțirea a demnitarilor pe raza municipiului București.
Din documentul menționat rezultă că singurii demnitari care beneficiau de însoțire permanentă erau președintele României și prim-ministrul dintre categoriile de persoane îndreptățite legal (președinții celor două Camere ale Parlamentului nu au solicitat), precum și ministrul de interne și procurorul general, care au avut acces la acest privilegiu exclusiv ca urmare a modului în care ministrul Oprea Gabriel și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 15 volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

2 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
25 ian, 13:05
Stick
Cat de repede se obisnuiesc...
oamenii Puterii cu DEPASIREA privilegiilor pe care le au gratie functiei detinute...Domnul Oprea nu-si putea muta "posteriorul" decat cu girofar si antemergator...Asta pentru ca, in general, oamenii Puterii CONSIDERA FUNCTIA DETINUTA CA PE O MOSTENIRE PERSONALA si tot ce are tangenta cu ea (cu functia) trebuie exploatat LA MAXIMUM !!!...Tipic persoanelor PARVENITE !....Si domnul pomenit mai sus este o asemenea persoana....
25 ian, 11:59
Dan Slugarescu
procurorul general,pare un tip onest
presupun ca-si va da demisia

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ