Dosarul de incompatibilitate al lui Iohannis se va judeca pe 18 noiembrie

| 22 oct, 2014

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit pentru 18 noiembrie termenul pentru judecarea recursului declarat de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) în dosarul privind incompatibilitatea preşedintelui PNL Klaus Iohannis. Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 16 noiembrie.

Pe 30 septembrie, instanţa supremă a dispus comunicarea raportului asupra admisibilităţii în principiu a recursului ANI, iar cele două părţi au avut termen 10 zile pentru a formula în scris un punct de vedere.

Procesul lui Iohannis a ajuns la instanţa supremă după ce, pe 25 septembrie 2013, Curtea de Apel Alba Iulia a anulat raportul ANI prin care s-a constatat că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate.

ANI a făcut recurs, însă dosarul a întârziat foarte mult, ceea ce l-a determinat pe preşedintele Agenţiei, Horia Georgescu, să trimită recent conducerii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie o cerere prin care solicita acestei instanţe să stabilească un prim termen în vederea judecării urgente a 33 de dosare care au ca obiect incompatibilităţile de tip 'RAJA', printre care şi cel al lui Iohannis.

Citeşte şi: Victor Ponta: Klaus Iohannis are O PROBLEMĂ


În aprilie 2013, Klaus Iohannis a fost declarat în stare de incompatibilitate de ANI, deoarece deţine simultan funcţia de primar al Sibiului şi reprezentant al municipalităţii în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA şi SC Pieţe SA

'În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că Klaus Iohannis se află în stare de incompatibilitate, întrucât deţine, simultan, atât funcţia de primar al municipiului Sibiu, cât şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acţionarilor în cadrul SC Apă Canal SA Sibiu (începând cu 30.04.2009 şi până în prezent) şi SC Pieţe SA (începând cu 05.08.2010 şi până în prezent), încălcând dispoziţiile art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003', declara ANI.

Klaus Iohannis exercită, în prezent, al patrulea mandat consecutiv de primar al municipiului Sibiu (2000 - 2004, 2004 - 2008, 2008 - 2012 şi 2012 - prezent).

Prin hotărârile Consiliului Local al Municipiului Sibiu nr. 144/30.04.2009 şi nr. 231/19.07.2012, Klaus Iohannis a fost împuternicit ca reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Apă Canal SA Sibiu iar începând cu data de 5 august 2010 deţine şi calitatea de reprezentant al municipiului Sibiu în AGA a SC Pieţe SA.

Citeşte şi: Casele lui Klaus Iohannis – explicația cu meditațiile, o gogoașă înfuriată


ANI menţiona ca jurisprudenţă relevantă în materie rapoarte care au avut acelaşi obiect de evaluare sentinţele civile din 21.11.2012 - nr. 528/CA, nr. 529/CA, 532/CA şi sentinţa civilă nr. 557/CA din 03.12.2012, privind mai mulţi aleşi locali (în categoria cărora intră şi primarii) emise de Curtea de Apel Constanţa, prin care s-a reţinut existenţa stării de incompatibilitate în sensul art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003.

Conform dispoziţiilor art. 87 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 161/2003, 'funcţia de primar şi viceprimar este incompatibilă cu funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional'.

Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

4 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 oct, 2014
Mirela Ungureanu
Sasul nu se dezminte!
Nu se observa toata aceasta coalitie dintre Victor Ponta si Klaus Iohannis? Este evident ca domnul Iohannis il ajuta pe Ponta sa castige. Nu are nicio sansa Iohannis, nu este decat un mitoman care are procese cu retrocedarea terenurilor in Sibiu, este un om periculos si extrem de arogant!
22 oct, 2014
Mihai Nitu
Iohannis?
Sasul de Klaus Iohannis este mana in mana cu securistul de Victor Ponta! Amintiti-va ca ei voiau la un moment dat sa coabiteze. Astia vor sa puna pana pe tara pentru a da frau liber baronilor locali si pentru a legaliza coruptia!Iohannis este sustinut de toti fascistii din Germania si din Europa de est!
22 oct, 2014
Oana Timariu
Iohannis
Sunteti constieti de faptul ca acest Klaus Iohannis are 7 case pe care nu le poate justifica, sa nu mai vorbim de terenurile din zonele de lux ale Sibiului, in contextul in care acest sas luteran a fost bugetar. Oare e la ordinea zilei sa ai asemenea palate? Pentru cei ce vor o vacanta in Sibiu, aveti de unde alege, mai ales pentru sustinatori:
Casa nr. 1 – str. Bâlea, nr 29 (unde şi locuieşte); apartament cu 4 camere.
Casa nr. 2 – str. Pedagogilor, nr. 14. Este vorba despre un apartament cumpărat pe baza legii 112. Potrivit documentelor prezentate la achiziţie, familia Iohannis a făcut fals în declaraţii, scriind negru pe alb că nu deţin nicio altă casă.
Casa nr.3 – str. N. Bălcescu, nr.29, un imobil ultracentral enorm.
Casa nr.4. – str. Someşului, nr. 13 (o vilă superbă în centrul Sibiului, cu o grădină generoasă de jur împrejur);
Casa nr.5. – str. Măgura nr. 9;
Casa nr.6. – str. Măgura nr. 11 (două case alăturate)
Casa nr.7. – str. G-ral Magheru, nr. 35.
22 oct, 2014
AMALIA ISTRATE
Jos cu hotul de Iohannis!
Va amintiti de gafele lui Klaus Iohannis? Nu mai zic de gafa colosala: CITEZ " Chiar dacă Iohannis a declarat că cele șase case au fost achiziționate din bani strânși din salariul de profesor și meditații, acesta nu a știut să răspundă la o întrebare simplă - cât costa o oră de meditații. „Nu-mi amintesc, dar putem sa verificam”, a spus Iohannis. Jurnalistul l-a întrebat dacă primea banii în mână sau în plic sau în alta variantă, dar prezidențiabilul nu a putut răspunde nici la această întrebare. „Nu imi amintesc”, a spus Iohannis din nou. "

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ