Iohannis își asumă austeritatea

| 22 oct, 2014

Discursul lui Klaus Iohannis seamănă din ce în ce mai puternic cu cel al lui Traian Băsescu, care tot încercă să ne convingă cum măsurile de austeritate impuse de domnia sa au salvat economia națioanală și cum actualul Guvern strică acest succes prin taxe suplimentare nejustificate.

Klaus Iohannis a fost invitat la emisiunea „Jocuri de putere” de la Realitatea TV, ocazie cu care, pe lângă faptul că i-a numit trădători pe toți aleșii locali care au plecat din ACL, candidatul dreptei a intrat și în probleme economice. Departe de a reprezenta punctul său forte, Iohannis a ținut să facă câteva aprecieri despre ce s-a întâmplat în ultimii ani, domnia sa declarând, printre altele, și că în 2012 Romania era ieșită din criză.

Citeşte şi: ANI cere urgentarea judecării dosarului de incompatibilitate al lui Iohannis

În plus, liderul PNL a vorbit despre filosofia bugetară a actualului executiv și despre cum aceasta trebuie schimbată, declarând că: „politica fiscală trebuie să țină cont de câteva lucruri. Acum am exersat în ultimii doi ani ce nu trebuie făcut, am introdus noi și noi taxe, impozite și accize. Avem nevoie de o relaxare fiscală, fiindcă altfel nu are cum să crească economia. Ceea ce se întâmplă acum se numește sufocare a impozitelor și taxelor”. Desigur, în realitate aceste afirmații nu se bazează pe nimic, din moment ce actualul executiv a reușit până în prezent să elimine câteva zeci de taxe, printre care și cea pe profitul reinvestit, să reducă CAS-ul cu 5 procente precum și TVA-ul la pâine până la 9%.

Privite împreună, declarațiile lui Klaus Iohanis nu fac altceva decât să scoată din nou în evidență că favoritul dreptei în alegerile prezidențiale susține fără rezerve politicile duse în anii de criză de Traian Băsescu și de Emil Boc. Dacă până acum câteva săptămâni candidatul ACL preferase să evite o poziție atât de tranșantă pe marginea problemelor economice, acum el pare să fi îmbrățișat cu totul ideea că austeritatea impusă românilor în 2010 a fost ceva bun.

De asemenea, discursul lui Klaus Iohannis seamănă din ce în ce mai puternic cu cel al lui Traian Băsescu, care tot încercă să ne convingă cum măsurile de austeritate impuse de domnia sa au salvat economia națioanală și cum actualul Guvern strică acest succes prin taxe suplimentare nejustificate. De fapt, afirmațiile făcute de Iohannis luni seară puteau la fel de bine să facă parte dintr-un discurs aparținând lui Traian Băsescu și ținut de la Cotroceni.

Astfel, devine din ce în ce mai evident că ajungerea la putere a lui Klaus Iohannis și a celor din ACL va însemna pentru România o nouă serie de politici de austeritate. În paralel am putea asista la o reîncepere a tăierilor de salarii şi pensii, într-o reeditare a ceea ce s-a petrecut în mai 2010 când ni se explica de ce trebuie strânsă cureaua, mai ales de către anumite categorii sociale cu probleme.

Citeşte şi: ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Interviu cu Klaus Iohannis. Cum îl caracterizează pe Victor Ponta

În acest moment, viziunea actualei puteri este una echilibrată, în care deşi se depun eforturi pentru menţinerea unui deficit bugetar scăzut, acest obiectiv nu exclude nevoia de a sprijini creşterea economică şi de a îmbunătăți nivelului de trai al românilor. Dacă perioada în care la putere a fost PDL-ul ne-a învăţat ceva, atunci este vorba despre faptul că o viziune strict contabilă asupra economiei nu duce decât la distrugerea sa. Mai grav este însă că opoziția nu a învățat nimic și susține în continuare că politica sa a dus la salvarea economiei românești, nu că austeritatea a adâncit problemele deja existente.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

1 Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
22 oct, 2014
ferenczy-comunicator
catre toate filialele PSD:
in urma sondajelor efectuate de CSCI,Ponta iese 100% presedinte
incepand din acest moment nu ne mai ocupam decat de campania tandemului Ghita-Dragnea
uram succes "furnicutelor "pesediste...

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ