ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Interviu cu Klaus Iohannis. Cum îl caracterizează pe Victor Ponta

| 22 oct, 2014

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Candidatul ACL la alegerile prezidenţiale, Klaus Iohannis, spune că pentru funcţia de şef al statului îl recomandă viziunea, atitudinea, dar şi cartea sa de vizită, care este una 'vizitabilă' - Sibiul, informează Agerpres.

ALEGERI PREZODENŢIALE 2014. El afirmă, într-un interviu transmis AGERPRES, că preşedintele trebuie să fie un model de comportament public şi trebuie să aibă o viziune pentru ţară. Iohannis speră să obţină în primul tur al prezidenţialelor în jur de 30%.

Candidatul ACL la prezidenţiale vorbeşte, în interviu, şi despre nevoia modernizării Constituţiei şi simplificarea birocraţiei în ceea ce priveşte meditaţiile acordate de profesori, despre obiectivele sale în cazul în care va câştiga mandatul prezidenţial, dar şi despre principalul său contracandidat - premierul Victor Ponta, cu care spune că, dacă va ajunge la Cotroceni, va colabora corect instituţional.

AGERPRES: Domnule preşedinte, ce v-a determinat să intraţi în cursa pentru alegerile prezidenţiale?

Klaus Iohannis: Multe lucruri, dar cel mai important factor a fost nemulţumirea mea legată de cum se face politică în România şi acest lucru l-am subliniat de când am intrat în campanie - vreau să fiu preşedintele României pentru a schimba felul în care se face politică în România, de acolo decurg, sigur, toate celelalte.

AGERPRES: Ce rol are şeful statului?

Klaus Iohannis: Are un rol extrem de important. În primul rând, preşedintele României trebuie să facă lucrurile care sunt descrise în Constituţie, sunt destul de multe şi aici lucrurile sunt destul de clare. Ceea ce este poate, însă, mai important şi acest lucru nu este scris în Constituţie este rolul preşedintelui în evoluţia naţiunii. Preşedintele trebuie să fie un model de comportament public şi trebuie să aibă o viziune pentru România. Această viziune trebuie să explice şi să exprime felul în care se dezvoltă România pe timpul mandatului. Aceste lucruri - viziunea şi felul de a fi - influenţează considerabil mai mult societatea în ansamblu decât fiecare dintre atribuţiile descrise mai mult sau mai puţin în parte. Eu cred că până la urmă preşedintele, dacă are o viziune, este un exemplu de comportament public şi îşi îndeplineşte corect atribuţiile prevăzute de Constituţie, atunci este un preşedinte aşa cum şi-l doresc oamenii.

AGERPRES: Ce vă recomandă pentru funcţia supremă în stat?

Klaus Iohannis: Cred că mă recomandă viziunea, mă recomandă atitudinea, mă recomandă cartea mea de vizită care, în cazul meu, nu este doar uşor de descris, este chiar vizitabilă - se numeşte Sibiu şi cred că în această etapă în care ne aflăm pot să spun că mă recomandă cei 2.214.000 de români care au semnat pentru candidatura mea.

AGERPRES: Dumneavoastră consideraţi că este un atu că sunteţi de etnie germană, plecând de la mentalitatea românilor că un lucru nemţesc este un lucru bine făcut?

Klaus Iohannis: Problema etniei a fost de multe ori discutată acum în campanie, dar şi în poziţia mea de primar al Sibiului. În esenţă nu cred în predeterminare etnică. Deci, nu cred că cineva este mai bun decât altcineva fiindcă este etnic german, fiecare are caracterul lui, pregătirea lui şi capacităţile lui, dar în niciun caz nu cred că mă încurcă faptul că sunt etnic german. Dacă este un avantaj ... în esenţă nu cred că este un avantaj, dar dacă eu corespund modelului pe care îl au alegătorii despre cum ar trebui să fie cineva care vrea să fie preşedinte acest lucru mă bucură.

AGERPRES: Credeţi că este oportună revizuirea Constituţiei în sensul modalităţii de alegere a preşedintelui şi referitor la atribuţiile acestuia?

Klaus Iohannis: Eu cred că este nevoie de o modernizare a Constituţiei României, fiindcă ea datează în esenţă de la începutul anilor '90, chiar dacă au existat modificări nu ample, ci mai degrabă punctuale în Constituţia României, dar nu cred că aici este esenţa problemei. Constituţia poate fi revizuită, poate fi modernizată, există o comisie în Parlament care îşi va face treaba, sper eu, şi vom avea un proiect de modernizare a Constituţiei. Însă, cred că problema noastră nu este în Constituţie, problema noastră este cum interpretează preşedintele în funcţie Constituţia. Problemele pe care le-am sesizat la momentul respectiv nu au venit din faptul că preşedintele a încălcat Constituţia, niciun preşedinte al României nu a încălcat Constituţia, doar am avut situaţii în care Constituţia a fost interpretată la limită şi de multe ori a fost interpretată ad litteram şi nu în sensul în care a fost formulată Constituţia. Eu cred că şi cu Constituţia valabilă acum, cea în vigoare, un preşedinte de bună credinţă, care vrea să-şi facă treaba, poate să lucreze foarte bine, dar cred că pentru secolul XXI este nevoie de o modernizare a Constituţiei în anumite puncte aşa cum va propune comisia din Parlament.

AGERPRES: Deci consideraţi că este nevoie de nişte clarificări de interpretare a Constituţiei?

Klaus Iohannis: Da, este nevoie de unele clarificări, este, însă, clar că nu putem să transformăm Constituţia într-un act legislativ care descrie toate situaţiile. Este imposibil ca în Constituţie să fie descrise toate situaţiile care, teoretic, sunt posibile sau care au fost întâlnite în practică. Întotdeauna Constituţia descrie cadrul, iar cum acţionează preşedintele şi instituţiile statului rezultă din felul în care îşi găsesc locul în societate.

AGERPRES: Preşedintele Traian Băsescu spunea că trebuie să se gândească un sistem complex cu privire la controlul parlamentar asupra SRI şi SIE, motivând că, în prezent, acesta este foarte slab. Cum vedeţi acest lucru?

Klaus Iohannis: Având în vedere că nu am deţinut funcţii care mi-au permis o privire din interior, cred că nu vă aşteptaţi de la mine să interpretez în profunzime aceste chestiuni. Este interesant dacă încă preşedintele spune asemenea lucruri şi dacă este de părere că trebuia făcut ceva poate se pune întrebarea de ce nu a făcut în zece ani ce trebuia făcut.

AGERPRES: Care sunt principalele dvs. obiective în cazul câştigării mandatului prezidenţial?

Klaus Iohannis: Sunt foarte multe, dar putem să le luăm pe rând - unele dintre ele le-am descris şi în programul meu cu care m-am prezentat în faţa electoratului. Trebuie să fim conştienţi de faptul că, dacă vrem să schimbăm lucrurile în România, trebuie să începem cu economia. Economia trebuie să devină performantă. Nu este posibil să avem acum, după ce România ieşise din criză, recesiune tehnică fără nicio altă motivaţie decât o guvernare slabă, ineficientă şi atunci deja ajungem la primul obiectiv.

România are nevoie de alt Guvern, acest alt Guvern va veni cel târziu după alegerile parlamentare din 2016 şi îmi doresc, evident, un Guvern al partidului meu, al noului Partid Naţional Liberal. Acest lucru este posibil să se întâmple deja în 2015, dacă, după prezidenţiale, se schimbă raportul de forţe în Parlament ca urmare a faptului că eu câştig alegerile - un nou Guvern care vine cu o nouă abordare.

Pentru a avea o dezvoltare economică este nevoie de câteva lucruri care sună simplu, sunt complicat de pus în practică. Avem nevoie de o relaxare fiscală. Guvernul Ponta a introdus 36 de noi taxe şi impozite şi mediul de afaceri la unison ne spune că sunt pur şi simplu prea multe şi în astfel de condiţii nu se poate dezvolta economia, pe de altă parte este nevoie de introducerea unor reguli clare şi simple care sunt valabile pentru o perioadă mai lungă. Codul fiscal, bunăoară, s-a modificat în ultimii zece ani de o sută de ori. În aceste condiţii este aproape imposibil pentru un antreprenor să-şi facă un plan pentru o perioadă mai lungă de un an sau jumătate de an. Aceste lucruri duc la o reţinere destul de puternică din partea investitorilor. Este nevoie, evident, de măsuri care încurajează investiţiile, de măsuri care încurajează investiţiile româneşti. Până la urmă, dacă facem lucrurile bine, cred că putem să avem două rezultate importante şi semnificative pentru România: trebuie să apară o clasă de mijloc destul de mare, în ţările din Europa de Vest clasa de mijloc reprezintă aproape jumătate din populaţie. Noi suntem foarte, foarte departe de aşa ceva şi trebuie să apară capitalul românesc puternic, altfel, dacă aşteptăm economia României să se dezvolte cu capital străin, lucrurile se pot întâmpla, dar cred că este de preferat să avem o întărire semnificativă a capitalului autohton. Aceste lucruri se pot rezolva cu un Guvern care doreşte într-adevăr să avem o economie în dezvoltare şi nu pentru o perioadă scurtă, ci pentru o perioadă lungă. Cred că toată lumea îşi doreşte să avem o dezvoltare economică ce ne duce într-o zonă comparabilă cu Europa de Vest, ceea ce am numit occidentalizarea României.

AGERPRES: Până la acest eventual nou Guvern, cum veţi colabora dvs, în cazul în care veţi ajunge preşedinte, cu actualul premier Victor Ponta, având în vedere şi episodul USL?

Klaus Iohannis: Voi colabora instituţional corect. Constituţia descrie colaborarea şi un lucru sigur nu o să vedeţi de la mine - nu o să mă vedeţi mergând la televizor ca să mă cert cu premierul. Aşa ceva nu este eficient, după părerea mea, şi nu rezolvă absolut nicio problemă. Preşedintele şi premierul nu sunt puşi pe aceste funcţii înalte ca să se certe în faţa naţiunii, ci sunt puşi ca să rezolve problemele României şi, chiar dacă provin din zone doctrinare diferite, se găsesc întotdeauna modalităţi măcar de minimă colaborare ca să se încerce rezolvarea problemelor care sunt nenumărate dacă stăm să le luăm fiecare pe rând şi atunci aceasta va fi abordarea mea: o colaborare instituţional corectă, dar asta nu înseamnă că îmi imaginez că vom rezolva marile probleme ale României în acel an 2015. Soluţiile vin atunci când vom avea un preşedinte de dreapta cu un Guvern de dreapta.

AGERPRES: Care consideraţi că sunt contracandidaţii cu şansele cele mai mari să intre în turul doi?

Klaus Iohannis: Toate sondajele indică faptul că sunt doi candidaţi care au o susţinere considerabil mai mare din partea alegătorilor decât ceilalţi. Aceştia doi sunt Victor Ponta şi cu mine. Ceilalţi candidaţi, cel puţin asta rezultă din sondaje, au adeziuni considerabil mai mici.

AGERPRES: Cum îl caracterizaţi pe Victor Ponta?

Klaus Iohannis: În niciun fel. Nu-mi caracterizez contracandidaţii nici în bine, nici în rău.

AGERPRES: Ce scor speraţi să obţineţi în primul tur?

Klaus Iohannis: În primul tur, după părerea mea, atât eu, cât şi Victor Ponta vom obţine un scor în zona de 30%. Probabil voi obţine ceva optimal în jur de 35%, Victor Ponta probabil un pic mai mult, dar tot în zona de 30%.

AGERPRES: Vă bazaţi şi pe voturile celor din Ardeal, ţinând cont că PNL la ultimele alegeri nu a avut un scor foarte mare

Klaus Iohannis: Mă bazez pe toate voturile. Sigur, cred că din Ardeal voi avea un număr mare de voturi, dar sper să am voturi multe şi din Moldova, din Muntenia, Dobrogea, din Banat. Faptul că pentru mine au semnat în doar trei săptămâni, atât am avut la dispoziţie, peste 2.200.000 de alegători îmi arată că sunt foarte mulţi oameni care vor să mă susţină şi cred că mă vor susţine şi prin vot. Aşa în paranteză - acest număr de semnături de susţinere este cel mai mare număr de semnături obţinut vreodată pentru o candidatură la Preşedinţia României.

AGERPRES: În cazul în care nu intraţi în turul doi, să zicem că există acest scenariu, ce se întâmplă cu conducerea PNL, ce se întâmplă cu ACL?

Klaus Iohannis: Nu văd absolut niciun motiv pentru care am calcula un astfel de scenariu. Niciun sondaj, niciun studiu nu indică aşa ceva. Nu iau în considerare aşa ceva.

AGERPRES: Este pregătită România să aibă o femeie preşedinte?

Klaus Iohannis: Asta vom şti după primul tur mult mai bine. Sunt doamne candidate. Vom şti foarte exact după ce se numără voturile.

AGERPRES: Ştiţi care este salariul mediu al unui profesor debutant?

Klaus Iohannis: Al unui profesor debutant?! Asta putem să verificăm. Este...foarte aproape de salariul minim pe economie.

AGERPRES: Credeţi că se impune o modificare a legislaţiei vizavi de profesori în ceea ce priveşte meditaţiile pentru a-i ajuta cumva?

Klaus Iohannis: Eu cred că se impune o revizuire a întregului sistem de educaţie. Că trebuie revizuită modalitatea meditaţiilor este o chestiune secundară, dar profesorii câştigă mult, mult prea puţin şi câştiga mult prea puţin nu de anul trecut sau de acum doi ani, câştigă mult prea puţin în ultimii 25 de ani. Sunt categoria care a fost întotdeauna lăsată la urmă când s-a vorbit de creşteri salariale şi veniturile sunt fundamental insuficiente. Nu putem să ne aşteptăm de la un profesor care este plătit cu ceva apropiat de salariul minim să fie foarte fericit şi să aibă o performanţă extraordinar de bună, dacă la sfârşitul lunii nu are cu ce să-şi plătească întreţinerea. Problema aici stă dacă vorbim de salariile profesorilor. Sigur, dacă unii vor să dea meditaţii şi au cui atunci este excelent şi probabil trebuie simplificată birocraţia pentru a-i pune în situaţia să-şi declare aceste venituri suplimentare.

AGERPRES: Cum se implică familia dvs în campania electorală?

Klaus Iohannis: Familia mea se implică total şi aici ar trebui să fac diferenţe. În primul rând familia mea este foarte mică, este soţia mea şi cu mine. Soţia mea mă susţine 100%, iar ceilalţi din familie mă susţin, de asemenea, 100%, fiecare în partea lui, mă sprijină, îmi dau mesaje de susţinere şi vorbesc cu oamenii şi încearcă să-i convingă, la rândul lor, să mă voteze.

AGERPRES: Domnule preşedinte, ce hobby-uri aveţi?

Klaus Iohannis: Din ce în ce mai puţine. (...) Am rămas cu unul singur. Îmi plac trandafirii şi am trandafiri în curte şi când am un pic de timp mă ocup de ei.

AGERPRES: Culoarea predominantă a acestor trandafiri...

Klaus Iohannis: Nu am nicio culoare preferată la trandafiri.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ