Gheorghe Funar a sesizat CCR cu privire la existenţa mai multor ofiţeri 'acoperiţi' în cursa prezidenţială

| 21 oct, 2014

GHEORGHE FUNAR CANDIDAT. Candidatul independent la alegerile prezidenţiale Gheorghe Funar a depus, din nou, marţi, o sesizare la Curtea Constituţională a României (CCR) prin care cere să se verifice dacă au fost sau există ofiţeri 'acoperiţi' printre candidaţii la funcţia de şef al statului.

GHEORGHE FUNAR CANDIDAT. El a declarat, pentru AGERPRES, că deţine informaţii potrivit cărora Victor Ponta şi alţi şase candidaţi la prezidenţiale ar fi ofiţeri activi, ceea ce ar contraveni legilor în vigoare.

'Am depus o sesizare la Curtea Constituţională a României, solicitându-le judecătorilor să verifice şi să constate că sunt încălcate prevederile Constituţiei României şi a două legi speciale, una din 1995, alta din 1998, cu privire la cadrele militare, respectiv la ofiţerii acoperiţi. Am pornit de la faptul că sunt încălcate multe prevederi ale Constituţiei României, de exemplu articolul 31, al. 1, care precizează un drept fundamental al cetăţeanului de a avea acces la orice informaţie de interes public. Ce s-a întâmplat la noi şi de ce am ajuns în această situaţie stupidă şi incredibilă: Victor Viorel Ponta, în calitate de prim-ministru, a dat anul trecut o hotărâre de guvern prin care să introducă în categoria datelor strict secrete informaţiile referitoare la ofiţerii acoperiţi şi în felul acesta el să poată candida la funcţia de preşedinte al României', susţine Funar.

Potrivit acestuia, din informaţiile sale Victor Ponta 'este ofiţer activ şi în prezent'. 'Nu are voie să fie nici într-un partid politic, nici membru în parlament şi nici candidat la funcţia de preşedinte, legea îi interzice să candideze. În baza acelei HG s-a făcut un paravan şi după el au mai intrat încă cel puţin şase alţi ofiţeri activi sau în rezervă, care sunt în cursa prezidenţială', a mai afirmat Gheorghe Funar.

Acesta a mai spus că a cerut CCR să le impună tuturor celor 14 candidaţi la Preşedinţie să dea declaraţii pe proprie răspundere dacă au fost sau mai sunt ofiţeri acoperiţi.

'Am solicitat CCR să vegheze la respectarea întocmai a Constituţiei şi, pentru aflarea adevărului, să solicite documente şi informaţii de la serviciile secrete, de la Comisia parlamentară de control a SRI, informaţii referitoare la statutul de ofiţer acoperit al multora dintre candidaţii la funcţia de preşedinte al României. De asemenea, am sugerat CCR ca până cel târziu în 25 octombrie, de Ziua Armatei, să le impună la toţi cei 14 candidaţi să dea o declaraţie pe proprie răspundere în care să se precizeze dacă au fost sau sunt ofiţeri acoperiţi ai unor servicii secrete din ţară sau străinătate; numai dacă sunt, nu misiunile, care sunt ale lor, secrete, la care nimeni nu are acces. De asemenea, să precizeze fiecare candidat dacă are sau nu cetăţenia unui alt stat şi care e statul respectiv', a completat Gheorghe Funar.

Candidatul a menţionat că preşedintele Traian Băsescu ar urma să facă publice informaţii conform cărora Victor Ponta este ofiţer acoperit.

'Ştiu că sunt ofiţeri activi mai mulţi dintre ei şi am informaţii că, săptămâna viitoare, preşedintele Traian Băsescu va prezenta opiniei publice informaţii, documente care confirmă că Victor Viorel Ponta este ofiţer activ', a precizat Gheorghe Funar. 

Sesizarea candidatului independent Gheorghe Funar se judecă miercuri la Curtea Constituţională. CCR a respins, totodată, pe 17 octombrie, cu majoritate de voturi, contestaţia privind legalitatea candidaturii lui Victor Ponta la alegerile prezidenţiale depusă în cazul 'ofiţerului acoperit' tot de Gheorghe Funar.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ