Dosarul ROMPETROL. Sorin Roşca Stănescu, CONDAMNAT la 2 ani şi 4 luni de puşcărie, dus la Penitenciarul Rahova

| 07 oct, 2014

Sorin Roşca Stănescu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol. Decizia este definitivă. În acelaşi dosar, fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni. Senatorul a fost dus la Penitenciarul Rahova.

UPDATE Sorin Roşca Stănescu a fost dus la Penitenciarul Rahova, după condamnarea la doi ani şi patru luni de închisoare primită în dosarul Rompetrol.

Sorin Roşca Stănescu va rămâne la Penitenciarul Rahova timp de 21 de zile, timp în care i se vor face examinări medicale şi va fi repartizat unui alt penitenciar unde îşi va executa pedeapsa.

Potrivit noului Cod de procedură penală, întrucât fostul senator a primit o pedeapsă mai mică de trei ani, el va putea beneficia de un regim de încarcerare semideschis.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov informează marţi că a primit, pentru punerea în aplicare, două mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, pe numele a doi condamnaţi, cu domiciliul pe raza judeţului Ilfov.

Cele două mandate de executare a pedepsei cu închisoare, pe o perioadă de 2 ani şi 4 luni, respectiv 4 ani, au fost puse în aplicare de poliţiştii ilfoveni, persoanele condamnate fiind conduse la Penitenciarul Rahova, pentru încarcerare.

Citeşte şi: Dosarul ROMPETROL. Brokerul CRISTIAN SIMA dezvăluie de ce a fost condamnat ROŞCA STĂNESCU

UPDATE Sorin Roşca Stănescu s-a prezentat marţi la sediul Inspectoratului Poliţiei Judeţene Ilfov pentru executarea pedepsei de doi ani şi patru luni închisoare primită în dosarul Rompetrol.

Stănescu şi ceilalţi condamnaţi din dosar vor fi duşi la Penitenciarul Rahova unde vor petrece o perioadă de carantină, după care vor fi repartizaţi la diferite penitenciare.

De asemenea, o echipă de poliţişti de la IPJ Ilfov s-a prezentat marţi la domiciliul lui Roşca Stănescu, de unde au ridicat cele două arme pe care acesta le deţine.

Citeşte şi: CTP, afirmaţii nemiloase despre condamnarea lui Sorin Roşca Stănescu

Sorin Roşca Stănescu, condamnat definitiv de Curtea de Apel la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol, a fost acuzat de utilizare a informaţiei privilegiate şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat, iar Sorin Pantiş (fost ministru al Comunicaţiilor), de manipulare a pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare şi de aderare sau sprijinire sub orice formă a unui grup infracţional organizat.

Sorin Pantiş a primit o decizie de condamnare la 2 ani şi 8 luni la închisoare, însă acesta se află deja după gratii, unde execută pedepasa de 7 ani din dosarul privatizării frauduloase a ICA.

"Nu ştiu nimic", a declarat senatorul Sorin Roşca Stănescu după pronunţarea sentinţei, la Antena 3.

Ce sentinţe s-au mai dat în acest dosar:

  • Alexandru Bucşă - 6 ani de închisoare, cu executare
  • Petrică Grama - 2 ani şi 4 luni de închisoare, cu executare
  • Iulian Florin Aldea - 5 ani de închisoare, cu executare
  • Claudiu Simulescu - 4 ani de închisoare, cu executare
  • Gabriela Anghelache - 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Cerasela Rus - 3 ani de închisoare cu suspendare
  • Victor Eros -  2 ani de închisoare cu suspendare
  • Paul Miclăuş - 2 ani de închisoare cu suspendare
  • Elan Albu a fost achitată

În dosarul "Rompetrol", 12 persoane sunt acuzate de manipularea pieţei de capital, complicitate la delapidare şi spălare de bani.

Sorin Roşca Stănescu, dat afară din PNL

Sorin Roşca Stănescu condamnat. La scurt timp după pronunţarea sentinţei, PNL, prin vocea purtătorului său de cuvânt, a anunţat că Sorin Roşca Stănescu urmează să îşi piardă calitatea de membru al partidului. "PNL respectă orice decizie a unei instanţe judecătoreşti şi nu le comentează. Statutul nostru are o prevedere care se aplică şi aici - dacă un membru este condamnat la închisoare, îşi pierde calitatea de membru. Dumnealui (Sorin Roşca Stănescu - n. red.) îşsi pierde astăzi calitatea de membru. (...) PNL nu a făcut front comun cu persoana condamnată împotriva justiţiei, aşa este corect pentru opinia publică", a declarat Alina Gorghiu, purtătorul de cuvant al PNL, într-o intervenţie telefonică la Digi 24.

Deputatul PNL Radu Zlati, cunoscut drept un apropiat al fostului președinte PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru PSnews.ro că „era cazul să se termine acest dosar”. În legătură cu condamnarea lui Roșca Stănescu, Zlati a declarat că „îi pare chiar rău pentru el”.

Citeşte şi: Dosarul Rompetrol se mută la instanţa supremă

La termenul anterior al procesului, din 9 septembrie, un procuror DIICOT le-a solicitat judecătorilor încetarea procesului penal împotriva lui Dinu Patriciu ca urmare a decesului acestuia. De asemenea, reprezentantul DIICOT a anunţat că două infracţiuni de care sunt acuzaţi Sorin Roşca Stănescu şi Sorin Pantiş s-au prescris.

Dosarul Rompetrol se află în faza de apel, după ce, în anul 2012, Tribunalul Bucureşti i-a achitat pe Dinu Patriciu, Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Iulian Florin Aldea, Elena Cerasela Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Anghelache.

La 8 septembrie 2006, Dinu Patriciu a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT pentru săvârşirea a şapte infracţiuni: delapidare, spălare de bani, asociere la săvârşirea de infracţiuni, manipularea pieţei prin tranzacţii sau ordine de tranzacţionare, dezvăluire de informaţii privilegiate, spălare de bani şi iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat.

Sorin Roşca Stănescu condamnat. Procurorii susţin că, în calitatea sa de administrator la SC Rompetrol SA, Dinu Patriciu şi-a însuşit, în mod repetat, în perioada septembrie 1999 - noiembrie 2001, suma de 85 de milioane USD izvorâtă din Acordul EPSA şi cuvenită bugetului de stat şi pe care a traficat-o în interesul Rompetrol Internaţional Ltd şi The Rompetrol Group BVB Olanda.

În rechizitoriul Parchetului, se arată că Dinu Patriciu a transferat în mod succesiv fondurile SC Rompetrol SA, în suma de 85 de milioane USD, pe care le administra în baza Acordului EPSA, prin încheierea de contracte de cesiune de creanţe, împrumut şi novaţie între firmele din cadrului grupului Rompetrol, cu intenţia de a ascunde şi disimula originea ilicită a acestora.

Citeşte şi: Sorin Roşca Stănescu, prima REACŢIE după condamnare: Începand de mâine, voi fi dincolo

Potrivit anchetatorilor, Dinu Patriciu s-a asociat cu Philip George Stephenson, Alexandru Bucşă, Petrică Grama şi John Hamilton Works în vederea săvârşirii infracţiunilor de delapidare şi spălare de bani.

Dinu Patriciu, în calitate de reprezentant al grupului Rompetrol, a organizat şi coordonat operaţiunile de tranzacţionare a acţiunilor emise de SC Rompetrol Rafinare SA (cu simbol RRC), prin intermediul unor conturi aparţinând unor persoane fizice sau juridice controlate de grupul de firme Rompetrol, în scopul influenţării şi menţinerii unui nivel artificial al preţului de deschidere şi tranzacţionare.

loading...

Ştirile orei

ECONOMICA.NET

DAILYBUSINESS.RO

STIRIDESPORT.RO

ROMANIATV.NET

Comentarii
Adauga un comentariu nou
COMENTARIU NOU
Login
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.

ARTICOLE PE ACEEAŞI TEMĂ